today-is-a-good-day
15.4 C
Athens

Συνέδριο- εκστρατεία κατά του παιδικού σχολικού εκφοβισμού

“Παιδιά μιλήστε. Και κυρίως ας μιλήσουν οι μάρτυρες των εκδηλώσεων των φαινομένων αυτών” ήταν η προτροπή του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχαήλ Καλογήρου, στους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετέχουν στο συνέδριο κατά του σχολικού εκφοβισμού που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης. “Το σημαντικό είναι να μιλήσετε εσείς και να ακούσουμε εμείς” είπε ο κ. Καλογήρου, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο του σχολείου μπορεί κάθε παιδί να απευθυνθεί στον καθηγητή της τάξης, τον διευθυντή, τον διευθυντή εκπαίδευσης και αν όλα αυτά δεν αρκούν, τότε υπάρχει η αστυνομία και η δικαιοσύνη.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε ότι νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού αναλήφθηκε για πρώτη φορά το 2015 με σκοπό την προστασία του κόσμου των ανηλίκων από τη σκληρότητα του κόσμου των ενηλίκων και την πρόληψη φαινομένων σχολικού εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών.

«Σύμφωνα με τις καταγραφές και τα στοιχεία που έχουμε, και προκύπτουν από το εύρος των καταγγελιών και κυρίως από τις αστυνομικές αρχές, υπάρχουν πολύ σκληρές ιστορίες σχολικού εκφοβισμού» τόνισε και πρόσθεσε ότι «μπορεί να υπάρχουν πολύ πιο ήπιες ιστορίες, που μπορεί να είναι μια έναρξη φαινομένων, όμως στη συνέχεια μπορούν να εξελιχτούν με τρόπο που στην αρχή τους δεν μπορούμε να διανοηθούμε».

«Ποια είναι η άποψή σας για τα παιδιά και τους εφήβους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας; Πρέπει να πάνε σχολείο, πρέπει να πάνε μαζί σας σχολείο ή πρέπει να είναι σε διαφορετικές τάξεις; Γνωρίζετε τι προβλέπει η Πολιτεία, τι προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις, η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού; Σκεφθείτε ότι ένας συμμαθητής σας είναι βίαιος, παροτρύνει και άλλα παιδιά να έχουν την ίδια σκληρή συμπεριφορά, μια συμμαθήτριά σας γυρίζει και λέει “μην τον βλέπεις έτσι που χτυπάει τους πάντες, αυτός τρώει πολύ ξύλο από τον πατέρα του”. Πώς μπορείτε να αντιδράσετε σε αυτή την κατάσταση; Ο μαθητής αυτός είναι τελικά θύμα ή θύτης;» ήταν τα λόγια του υπουργού προς τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφερε ο Σταύρος Καλαφάτης

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης μετέφερε μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση, επισήμανε ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι πρόβλημα που αφορά καθημερινά την πραγματικότητα και σημείωσε ότι οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να μην επιτρέψουμε το λάθος να γίνουν τα παιδιά είτε θύματα είτε θύτες είτε να στέκονται αδιάφορα σε όσα συμβαίνουν δίπλα τους. “Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι κομμάτι του σχεδιασμού μας για την ανασύνταξη του εκπαιδευτικού συστήματος και την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας. Δέσμευσή μας είναι να παλέψουμε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα για να πετύχουμε στον κοινό αυτό στόχο” πρόσθεσε.

 

 

Το 65% είναι θεατές βίας και το 29% έχει ασκήσει ή έχει δεχτεί βία

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με την ιδιότητα της πρέσβειρας για το ασφαλές διαδίκτυο, Safeinternet4eu, Μαρία Σπυράκη, επισήμανε ότι στο διαδίκτυο δεν υπάρχει τίποτε προσωπικό και ό,τι μπαίνει στην οθόνη γίνεται πλέον κοινό και τόνισε ότι αυτή η νέα μορφή βίας μέσω διαδικτύου έχει αποκτήσει διαστάσεις κοινωνικής μάστιγας. Με την ιδιότητα της μητέρας, απευθυνόμενη σε μαθητές και μαθήτριες, υπογράμμισε ότι η διαδικτυακή επικοινωνία δεν είναι προσωπική, τους συνέστησε να μην δίνουν σε κανέναν τους κωδικούς τους ή προσωπικές πληροφορίες, να μην στέλνουν προσωπικές φωτογραφίες και να θυμούνται ότι όλοι εκείνοι με τους οποίους έρχονται σε επαφή έχουν συναισθήματα.

“Το 65% έχει παρακολουθήσει περιστατικά βίας στο σχολείο, είναι θεατές και το 29% έχει ασκήσει ή έχει δεχτεί βία. Τι σημαίνει αυτό; ότι όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλεκόμαστε είτε ως μαθητές είτε ως γονείς. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να μιλήσουμε” τόνισε η κ.Σπυράκη.

Χαιρετισμοί στο συνέδριο

Στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, το ρόλο των τεχνολογικών μέσων και της τηλεόρασης και την ευθύνη των σχολείων και των δασκάλων αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας τόνισε ότι η σιωπή είναι ο σύμμαχος των θυτών και υπογράμμισε ότι “είναι κρίσιμη η ανάπτυξη μηχανισμών μέσα στη σχολική κοινότητα όπου γίνεται η εκκόλαψη του φαινομένου”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, η προϊσταμένη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και η συγγραφέας Μαρί Κωνσταντάτου.

H Lady Gaga, η Rihanna, ο Elon Musk και ο Eminem διάσημα θύματα σχολικού εκφοβισμού

Όταν η Lady Gaga ήταν μικρή, της έλεγαν ότι έχει πολύ μεγάλη μύτη, ότι είναι πολύ περίεργη και δεν της έκαναν παρέα. Την Rihanna την κορόϊδευαν για τον σωματότυπό της. O Elon Musk, ο οποίος έγινε διάσημος για την δραστηριότητά του στο χώρο των νέων τεχνολογιών και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, δέχτηκε πολύ σκληρό bullying. Tον Εminem τον στρίμωχναν πολλές φορές οι συμμαθητές του και τον χτυπούσαν πολύ άσχημα, σε σημείο που έφτασε η μητέρα του να μηνύσει το σχολείο του. Τα παραπάνω παραδείγματα διάσημων ανθρώπων που έπεσαν θύματα εκφοβισμού παρουσίασε στην ομιλία της η ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ελιάς, Εύα Καϊλή.

 

 

Η ίδια τόνισε ότι “τα παιδιά που ασκούν τη βία έχουν και αυτά τα δικά τους προβλήματα”, σημείωσε ότι “οι άνθρωποι που βοηθούν όσους δεν έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους συνήθως πετυχαίνουν περισσότερο από εκείνους που προσπαθούν να βγάλουν το θυμό τους στους συμμαθητές τους” και παρουσιάζοντας τη δική της προσωπική εμπειρία ανέφερε : “αυτούς που με πείραζαν μικρή τους εκδικήθηκα με την επιτυχία, στο μέλλον, τού να καταφέρω να ξεπεράσω αυτές τις πιέσεις”.

 

 

Κάλεσε τέλος τους μαθητές να γίνουν μικροί ήρωες, να προστατεύουν τον εαυτό τους, και να μάθουν κώδικα, καθώς, όπως εξήγησε, όσα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά μια προσπάθεια μαθηματικών και αλγορίθμων να αλλάζουν το περιεχόμενο στο διαδίκτυο. “Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα αυτά που βλέπετε δεν είναι ακριβώς έτσι, ούτε είναι αυτή η πραγματικότητα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορείτε να το αναφέρετε, να το μπλοκάρετε αυτό το περιεχόμενο, μπορείτε επίσης να μιλήσετε στους δασκάλους και τους γονείς σας, να έρθετε και σε εμάς για να μπορέσουμε να το σταματήσουμε” πρόσθεσε.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις εργασιών και προτάσεων από σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς πάνω στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ