Πολλοί Αλβανοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, γράφει η σημερινή αλβανική εφημερίδα Πανόραμα, κατέθεσαν δικαιολογητικά στα αλβανικά προξενεία στην Αθήνα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη και τις ημέρες αυτές περίμεναν να παραλάβουν τα αλβανικά διαβατήριά τους.
Ο σκανδαλώδης τρόπος όμως, με τον οποίο το Αλβανικό ΥΠΕΞ έστειλε στην Ελλάδα τα διαβατήρια, “τίναξε στον αέρα” την όλη διαδικασία.
Τα νέα διαβατήρια είχαν τοποθετηθεί σε τσάντες, με τις οποίες μεταφέρονται συνήθως ρούχα και χωρίς κανέναν συνοδό από το Αλβανικό ΥΠΕΞ, είχαν σταλεί με τη λεωφορειακή γραμμή Τίρανα – Αθήνα. Οι τσάντες αυτές όμως με διαβατήρια, έγειραν τις υπόνοιες της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κακαβιά, η οποία και τις μπλοκάρισε. Πηγές από την εταιρεία που έχει το λεωφορείο, γράφει η εφημερίδα, αναφέρουν ότι η Ελληνική Αστυνομία προσήγαγε τον Αλβανό οδηγό του λεωφορείου, ως ύποπτο για παράνομη διακίνηση αλβανικών διαβατηρίων. Ο οδηγός εξήγησε στην αστυνομία ότι πρόκειται για αποστολή δέματος του Αλβανικού ΥΠΕΞ με αλβανικά διαβατήρια, με αποδέκτη την Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα. Έκπληκτοι με τον τρόπο αυτό αποστολής και με υπόνοιες για τον οδηγό, συνεχίζει η εφημερίδα, οι Έλληνες αστυνομικοί επικοινώνησαν με το Ελληνικό ΥΠΕΞ, ζητώντας να διευκρινίσει την υπόθεση με το Αλβανικό ΥΠΕΞ. Μετά από μερικές ώρες, η υπόθεση διευκρινίστηκε, ο οδηγός αφέθηκε ελεύθερος αλλά, τα διαβατήρια έμειναν στην Κακαβιά μέχρις ότου να φθάσει διπλωματικός υπάλληλος για την παραλαβή τους.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης, συνεχίζει η εφημερίδα, υπάρχουν δύο τρόποι αποστολής διπλωματικού υλικού: Με διπλωματικό ταχυδρομείο ή, οδικώς με αυτοκίνητο με διπλωματικές πινακίδες εντός του οποίου θα υπάρχει και διπλωματικός ταχυδρόμος. Σε κανένα σημείο της Συνθήκης της Βιέννης, δεν αναφέρεται ότι ο διπλωματικός σάκος μπορεί να σταλεί με λεωφορείο και χωρίς τη συνοδεία διπλωματικού υπαλλήλου.
Ο Αλβανός Πρόξενος στα Ιωάννινα, γράφει η δήλωσε σε δημοσιογράφο ότι το θέμα θα λυθεί πολύ σύντομα.
Η περιπέτεια με τα διαβατήρια όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν έληξε στην Κακαβιά. Υπάλληλος της Αλβανικής Πρεσβείας στην Αθήνα τα παρέλαβε από την Κακαβιά και το αυτοκίνητο με τα διαβατήρια μέσα το παρκάρισε σε πάρκινγκ στην Αθήνα. Στην Αθήνα όμως, κλάπηκαν δεκάδες διαβατήρια Αλβανών που εργάζονται και ζουν στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι, καταλήγει η εφημερίδα ποιος θα πληρώσει τώρα για τα κλεμμένα διαβατήρια, για τα οποία οι δικαιούχοι τους είχαν πληρώσει από 150 ευρώ ο καθένας.