today-is-a-good-day
15.4 C
Athens

Προειδοποίηση ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Kay Bailey Hutchison, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον είναι ανοικτή στην σύναψη ευρείας συμφωνίας με την Ρωσία για την αποτροπή της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, ενώ συγχρόνως προειδοποίησε την Τουρκία να μην προχωρήσει στην προμήθεια του ρωσικού συστήματος S-400.

«Η κυβέρνησή μας τάσσεται σταθερά υπέρ της δημιουργίας ευκαιριών για την επίτευξη συμφωνίας ελέγχου των εξοπλισμών που θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες που διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς. Επί του παρόντος οι ΗΠΑ θα ενημερώσουν, βάσει του πρωτοκόλλου της συνθήκης, ότι θα αναπτύξουν αμυντικά συστήματα κατά των πυραύλων που κατά παράβαση αναπτύσσει η Ρωσία», δήλωσε. Η προειδοποίηση αυτή γίνεται μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από την ιστορική συνθήκη του 1987 για τον πυρηνικό αφοπλισμό, επικαλούμενος ρωσικές παραβιάσεις. Πάντως οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν άμεσα νέους πυραύλους στην Ευρώπη, μετά την έναρξη ισχύος της απόσυρσής τους τον Αύγουστο, σύμφωνα με δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους που την προηγούμενη εβδομάδα ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταστήσει πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη και άλλες περιοχές, εκτός αν το πράξουν οι ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ τηρεί μετριοπαθή στάση, περιμένοντας να διαπιστώσει αν μπορεί να διασωθεί η συνθήκη. «Κύριο μέλημά μας είναι να διατηρηθεί η συνθήκη και υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να συμμορφωθεί η Ρωσία. Την ίδια στιγμή προγραμματίζουμε χωρίς την συνθήκηINF και με δεδομένη την ανάπτυξη περισσότερων ρωσικών πυραύλων», δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, που απέκλεισε την ανάπτυξη νέων πυρηνικών συστημάτων στην Ευρώπη, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν άλλες επιλογές, που περιλαμβάνουν συμβατικά όπλα. ΟHutchison έσπευσε επίσης να προειδοποιήσει την Τουρκία να μην προχωρήσει στην προμήθεια ρωσικών S-400, ζήτημα που έχει προκαλέσει ένταση στο ΝΑΤΟ. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την απόκτηση οποιουδήποτε ρωσικού πυραυλικού συστήματος εκ μέρους μιας εκ των συμμαχικών μας χωρών.

Η συμμαχία στο σύνολό της ανησυχεί και ελπίζουμε η Τουρκία να λάβει την ορθή απόφαση και να αναζητήσει άλλο σύστημα», ανέφερε ο πρέσβης, επισημαίνοντας ότι αν τελικά η Άγκυρα προμηθευτεί το σύστημα, θα θέσει σε κίνδυνο τον κίνδυνο τα συστήματα άλλων χωρών του ΝΑΤΟ που υπάρχουν στην Τουρκία.

Πηγή: bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ