today-is-a-good-day
8.1 C
Athens

Οπισθοχώρηση Βούτση για Δανέλλη – Από ανατροπή σε ανατροπή οδηγείται η Επιτροπή Άμυνας

Νέες ανατροπές μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής λίγη ώρα πριν τη συνεδρίασή της (σ.σ. στις 17.00) για την έναρξη επεξεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Βουλευτές μπαινοβγαίνουν στην Επιτροπή Άμυνας ως μέλη και πρόσωπα αλλάζουν συνεχώς.
Αν και αρχικά με απόφαση του Νίκου Βούτση στην Επιτροπή είχε τοποθετηθεί ο Σπύρος Δανέλλης ως ανεξάρτητος βουλευτής, ωστόσο μετά τα πυρά που εξαπέλυσε εναντίον του η Νέα Δημοκρατία περί κυοφορούμενης «κοινοβουλευτικής εκτροπής», ο Πρόεδρος της Βουλής οπισθοχώρησε αποσύροντας την απόφασή του και ανακοινώνοντας ότι οι 2 κενές θέσεις που προκύπτουν προς κάλυψη από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών θα γίνει μέσω κλήρωσης ανάμεσα στους: Σπύρο Δανέλλη, Γιώργο Μαυρωτά και Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση.

Η διαδικασία διεξήχθη πριν από λίγο και από αυτή κληρώθηκαν τελικά ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Δανέλλης, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας που στηρίζει τη Συμφωνία.

Παράλληλα, εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τελεί το προεδρείο της Βουλής, για την εκπροσώπηση του κόμματος στην Επιτροπή, καθώς η διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως.

Εάν ο κ. Θεοχαρόπουλος διαγραφεί επισήμως πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής η ΔΗΣΥ λόγω μείωσης της κοινοβουλευτικής της δύναμης χάνει ένα από τα 4 μέλη της σε αυτή και απομένει με 3. Γι’ αυτό φαίνεται ότι παρά την ειλημμένη απόφαση και την ανακοίνωση, η ΔΗΣΥ αποφεύγει να προχωρήσει στη διαγραφή του, ώστε να διατηρήσει τους 4 βουλευτές της στην Επιτροπή μέσω της αντικατάστασης του κ. Θεοχαρόπουλου από τον Κώστα Σκανδαλίδη.

«Θεωρούμε ότι ενόψει μιας απόφασης πολύ κρίσιμης που συγκεντρώνει το απόλυτο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεν μπορούν να ακολουθούνται διαδικασίες που εγείρουν ερωτηματικά και πιθανές σκοπιμότητες. Επιμένουμε ότι για τις σημερινές κενές θέσεις της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων πρέπει να γίνει κλήρωση. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση του Προέδρου της Βουλής σχετικά με αυτό το θέμα ή η επιμονή του στον ορισμό του κ. Δανέλλη θα συνιστούν κοινοβουλευτική εκτροπή», τόνιζε νωρίτερα ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας, εξαπολύοντας προειδοποιητικά πυρά κατά του Νίκου Βούτση και ζητώντας επιλογή των 2 επιπλέον ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή δια κληρώσεως.

«Καμία εκτροπή, κανένα πραξικόπημα. Σαφής πλειοψηφία θα υπάρξει αν είναι να υπάρξει. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα όπως πλάθουν στη φαντασία τους κάποιοι. Η διαδικασία θα είναι πλήρης και η πλειοψηφία σαφής. Λύνω λοιπόν και τα διαδικαστικά για να μην υπάρχουν αιρέσεις, ενστάσεις και αιτιάσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας στις αιχμές της αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αντικατάσταση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη στην Επιτροπή, από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, Πάνο Καμμένο, στον απόηχο της επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, με την οποία κατήγγειλε απόπειρα «κοινοβουλευτικού και συνταγματικού πραξικοπήματος», προειδοποιώντας τον ότι τυχόν αλλαγή της σύνθεσής της θα συνιστά «νόθευση».

Πλέον με τη νέα σύνθεση οι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών γέρνουν προς την κυβερνητική πλειοψηφία και το μέτωπο του ΝΑΙ.

Σε σύνολο 56 μελών αυτή τη στιγμή (με τη διατήρηση 4 βουλευτών από ΔΗΣΥ λόγω μη διαγραφής Θεοχαρόπουλου) η τάση του ΝΑΙ διαθέτει συνολικά 29 βουλευτές (27 ΣΥΡΙΖΑ & Δ. Δανέλλης – Γ. Μαυρωτάς), ενώ το μπλοκ του «ΟΧΙ» συγκεντρώνει συνολικά 27 βουλευτές από ΝΔ, ΔΗΣΥ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και τον ανεξάρτητο Δημήτρη Καμμένο.

Σε περίπτωση διαγραφής του κ. Θεοχαρόπουλου οι ισορροπίες θα διαμορφωθούν στο 29 – 26, καθώς η ΔΗΣΥ θα διαθέτει πλέον 3 βουλευτές στην Επιτροπή.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος ψηφοφορίας στην Επιτροπή, η εισαγωγή του νομοσχεδίου της Συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στην Ολομέλεια δεν «μπλοκάρεται», καθώς όπως επανέλαβε ο Νίκος Βούτσης το κυρίαρχο όργανο που νομοθετεί στη Βουλή είναι η Ολομέλεια. Άποψη, που σύμφωνα με τον ίδιο υιοθετήθηκε κι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής.

Sourceskai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ