Ερευνητές στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα ρομποτικό χέρι που μπορεί να παίξει απλές μουσικές μελωδίες στο πιάνο, όπως το χριστουγεννιάτικο «τζινγκλ μπελς». Μπορεί να μην είναι κανένας βιρτουόζος πιανίστας επιπέδου Σοπέν, όμως το επίτευγμα συνιστά σημαντική πρόοδο για τη δημιουργία ρομπότ ικανών να κάνουν πολύπλοκες κινήσεις.
Το τεχνητό χέρι, το οποίο είναι δημιούργημα μηχανικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή που συνδυάζει μαλακά και σκληρά υλικά, αναπαράγοντας όλα τα οστά και τους συνδέσμους του ανθρώπινου χεριού, αλλά όχι τους τένοντες και τους μυς του.
Παρόλο που το τεχνητό χέρι είναι σε θέση να κάνει μια περιορισμένη γκάμα κινήσεων σε σχέση με ένα ανθρώπινο, τα καταφέρνει αρκετά καλά στο πιάνο. Χρησιμοποιώντας μια «παθητική» κίνηση (τα δάχτυλα δεν μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα), το ρομπότ είναι σε θέση να μιμείται διαφορετικά μουσικά στιλ στο πιάνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζόσι Χιουζ του Τμήματος Μηχανικών του Κέιμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ρομποτικής “Science Robotics”.
Η πολύπλοκη κίνηση στα ζώα και στις μηχανές προκύπτει από την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον βιολογικό ή τεχνητό εγκέφαλο, στο περιβάλλον και στο βιολογικό ή μηχανικό σώμα. Τα τελευταία χρόνια οι μηχανικοί κάνουν συνεχείς προόδους στη δημιουργία έξυπνων μηχανών που κινούνται με ολοένα πιο πολύπλοκους τρόπους.
Το ανθρώπινο χέρι, όσο απλό κι αν φαίνεται, στην πραγματικότητα είναι απίστευτα πολύπλοκο και η μίμησή του από ένα ρομπότ αποτελεί τεράστια πρόκληση. Τα περισσότερα σημερινά εξελιγμένα ρομπότ αδυνατούν να κάνουν με τα χέρια τους πράγματα που κι ένα μικρό παιδί μπορεί να κάνει. Το παίξιμο πιάνου από ένα ρομποτικό χέρι συνιστά ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση