Την ανάγκη υιοθέτησης επιπρόσθετων μέτρων για την προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα, πέραν των προβλέψεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε σχετικά ο κ. Τσιάρας «χωρίς νέους δεν υπάρχει μέλλον στον πρωτογενή τομέα», επισημαίνοντας την ανάγκη διασφάλισης ενός δίκαιου εισοδήματος για τους αγρότες, οι οποίοι παραμένουν ευάλωτοι στις γεωπολιτικές αναταραχές και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της εργαλειοθήκης αντιμετώπισης των κινδύνων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του τομέα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάθηκε στον καθοριστικό ρόλο της υπαίθρου στην επισιτιστική ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την οικονομία. Ωστόσο, όπως επισήμανε, η μείωση του αγροτικού πληθυσμού, που ξεπερνά το 2% ετησίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συνιστά σοβαρή απειλή, καθώς αφορά κυρίως νέους ανθρώπους.
«Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια η μείωση θα είναι εκθετική, εξαιτίας της μη ανανέωσης του πληθυσμού», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος ξεπερνά τα στενά όρια της ΚΑΠ και απαιτεί ολιστική, πολυτομεακή στρατηγική.
Για την ενίσχυση της υπαίθρου, ο κ. Τσιάρας ζήτησε τη λήψη μέτρων που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των αγροτικών περιοχών, τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων και της κατάρτισης, καθώς και την ενίσχυση της μεθοδολογίας αξιολόγησης με ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Η αποτελεσματικότητα των μηχανισμός της Ε.Ε. σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό μπορεί να επιτευχθεί με τον καλύτερο συντονισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ένωσης 2καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις και κίνητρα, κυρίως για την ηλικιακή ανανέωση και την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση του προγράμματος LEADER και την απλούστευση των ευρωπαϊκών διαδικασιών για την απορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων.
Ο κ. Τσιάρας μίλησε για την ανάγκη επικαιροποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων οπωροκηπευτικών, καθώς το υφιστάμενο καθιστά τις εισαγωγές από χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία πιο ελκυστικές.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νέα στρατηγική της ΕΕ, που ενισχύει τον ρόλο της κτηνοτροφίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού αγροτικού σχεδιασμού.
Όμως στάθηκε στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων σε ό,τι αφορά στον οίνο και στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από παραγωγούς των Σκοπίων.
«Η ονομασία «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» αποτελεί προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για οίνους που παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και έχει κατoχυρωθεί από το 2004. Δεδομένου ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, όπως αυτή των Πρεσπών» είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε «Η Βόρεια Μακεδονία, ως υποψήφια χώρα, έχει αναλάβει την υποχρέωση, όχι μόνο να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και να την εφαρμόσει πλήρως, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και δεδομένου ότι τα κράτη μέλη της Ένωσης έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, θεωρώ κρίσιμο να διασφαλίζεται σε όλα τα επίπεδα ο σεβασμός και η ορθή εφαρμογή της».
Τέλος, στη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Κριστόφ Χάνσεν, ο Έλληνας υπουργός συνομίλησε για θέματα που αφορούν το νέο όραμα της ΕΕ για τον πρωτογενή τομέα και την εφαρμογή των πολιτικών απορρόφησης κοινοτικών χρηματοδοτικών πόρων από την χώρα μας.