today-is-a-good-day
14.9 C
Athens

Ο Μακρόν «ελπίζει πως έπεισε» τον Τραμπ να μη βάλει στο στόχαστρο την ΕΕ

«Ελπίζω πως τον έπεισα»: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, υπερασπίστηκε χθες Δευτέρα στην Ουάσιγκτον την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ νέου αντιμέτωπη με τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς από πλευράς του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ.

Από την αρχή της δεύτερης θητείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώνει συχνά νέους δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Κάποιοι έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ (Κίνα), άλλοι έχουν αναβληθεί (Καναδάς, Μεξικό) και ορισμένοι αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα, όπως τον χάλυβα, το αλουμίνιο, τα φάρμακα, τα αυτοκίνητα…

Έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εξάγουν περισσότερα προϊόντα από ό,τι εισάγουν από αυτές πως συμπεριφέρονται με «άδικο» τρόπο στη χώρα του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταγγείλει ιδίως το επίπεδο του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) που καταβάλλουν οι καταναλωτές σε ευρωπαϊκές χώρες όταν αγοράζουν αμερικανικά αγαθά, τον οποίο εξισώνει με δασμούς.

Στη χθεσινή του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν αποπειράθηκε να εφαρμόσει πολιτική κατευνασμού, να αμβλύνει τη διάθεση του Ρεπουμπλικάνου έναντι της ευρωπαϊκής συμμαχίας.

Αυτό που θέλει η ΕΕ, διαβεβαίωσε, είναι ο «δίκαιος ανταγωνισμός» με «ίσους όρους» ανάμεσα «στις βιομηχανίες μας», «πιο ρευστές συναλλαγές και ακόμη περισσότερες επενδύσεις» κι από τη μια κι από την άλλη πλευρά, είπε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες «των υπουργών μας, των ομάδων μας, για να διασαφηνιστούν τα ζητήματα που πρέπει», πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι τον έπεισα», είπε κατόπιν ο Γάλλος πρόεδρος στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Fox News.

«Ο ΦΠΑ (σ.σ. 20% στη Γαλλία) δεν είναι τελωνειακός δασμός», έκρινε ακόμη σκόπιμο να θυμίσει.

«Στ’ αλήθεια δεν είναι ώρα να αυξηθούν οι τελωνειακοί δασμοί», συνέχισε. «Γιατί; Επειδή το επείγον είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες μας ως προς την άμυνα και την ασφάλεια. Πώς θέλετε να το κάνουμε αυτό αν διεξάγεται εμπορικός πόλεμος;».

Το κυριότερο ζήτημα στις συνομιλίες των δυο προέδρων ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, τρία χρόνια ακριβώς μετά το ξέσπασμα του με την εισβολή του ρωσικού στρατού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε εξάλλου στο Fox News πως τόνισε στον ομόλογό του ότι δεν είναι «δυνατόν» η Ουάσιγκτον να εξαπολύσει «ταυτόχρονα» εμπορικό πόλεμο εναντίον τόσο της Κίνας όσο και της Ευρώπης.

Παράλληλα χθες υπήρξε διμερής συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και του Γάλλου ομολόγου του Ερίκ Λομπάρ.

Με την ευκαιρία ο κ. Μπέσεντ «τόνισε τη σημασία της συνέχισης της μακράς διατλαντικής σχέσης» των δυο χωρών, σύμφωνα με λακωνικό ενημερωτικό δελτίο που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η απειλή των δασμών είναι ακόμη πιο απτή και σοβαρή για τους γείτονες των ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι δασμοί που είχε αναγγείλει θα εφαρμοστούν «με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα».

Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ από την πλευρά της εξέφρασε την ελπίδα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να μπορέσει να συναφθεί συμφωνία πριν από το τέλος της εβδομάδας για να αποφευχθεί η επιβολή επιπρόσθετων δασμών από την 4η Μαρτίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την εφαρμογή δασμών 25% στα καναδικά και στα μεξικανικά προϊόντα, προτού πάρει πίσω την απόφαση στις αρχές Φεβρουαρίου, μερικές ώρες προτού τεθεί σε ισχύ η απόφαση του, και δώσει αναστολή στα δυο κράτη για 30 ημέρες.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την απροβλεψιμότητα του προέδρου Τραμπ», έκρινε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Ζολί.

«Πρέπει να έχουμε συναίσθηση του γεγονότος ότι η απειλή των δασμών είναι πραγματική, και μπορεί να κρατήσει κάποιο καιρό», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως άκουσε θετικά σχόλια από «πολυάριθμους Αμερικανούς αξιωματούχος για όσα κάναμε» για την ικανοποίηση της αμερικανικής απαίτησης να εφαρμοστούν αποτελεσματικότερα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ