Λίγο παραπάνω από ένα χρόνο πριν, η Αυστραλία αποφάσισε να σταματήσει λόγω προβλημάτων στη λειτουργία, τα ανταλλακτικά και την πανάκριβη συντήρηση στα ευρωπαϊκής κατασκευής ελικόπτερα NH90 και να προμηθευτεί αμερικανικά, Sikorsky UH-60M Black Hawks. Θα αναρωτηθεί κανείς ποια είναι η σημασία αυτής της ιστορίας. Πολύ απλά αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα του πόσο επικίνδυνοι είναι οι λεονταρισμοί που παρατηρούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, οι οποίοι τείνουν να οδηγήσουν σε ένα εγκληματικό για την Ευρώπη σχίσμα με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Είναι πολύ ανησυχητικό, ότι κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη, καλλιεργούν ένα ψυχροπολεμικό κλίμα στις διατλαντικές σχέσεις, λόγω της αδυναμίας να διαχειριστούν τον πανικό που τους έχουν προκαλέσει οι τεκτονικές αλλαγές που φέρνει η εκλογή, αλλά και οι πολιτικές του Προέδρου Τραμπ.
Το τελευταίο και πλέον ανησυχητικό παράδειγμα, οι δηλώσεις, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία, του επερχόμενου Καγκελάριου, Φρίντριχ Μερτς.
Ο κ. Μέρτς, αποδεικνύοντας ότι ουσιαστικά δεν κατάλαβε τι πραγματικά συνέβη στις εκλογές, αρνούμενος να δεχτεί το άνοιγμα του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος εκφράστηκε θετικά για το εκλογικό αποτέλεσμα, θεώρησε σκόπιμο και λογικό να προβεί σε προκλητικές δηλώσεις για την Αμερική, τον Πρόεδρο Τραμπ και την κυβέρνησή του.
«Επικοινωνώ στενά με πολλούς πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών της ΕΕ και για μένα είναι απόλυτη προτεραιότητα να ενισχύσουμε την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό, ώστε να επιτύχουμε την ανεξαρτησία μας από τις ΗΠΑ, βήμα προς βήμα», δήλωσε ο Μερτς σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα DW.
«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα χρειαζόταν ποτέ να πω κάτι τέτοιο, στην τηλεόραση, αλλά μετά τις τελευταίες δηλώσεις που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί – σε κάθε περίπτωση αυτοί οι Αμερικανοί, αυτή η κυβέρνηση – ως επί το πλείστον δεν ενδιαφέρονται για τη μοίρα της Ευρώπης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», πρόσθεσε ο ηγέτης του CDU.
Ο κ. Μερτς, συνέχισε κατηγορώντας την κυβέρνηση Τραμπ, ότι έχει διαπράξει παρέμβαση στις εκλογές, υπονοώντας τον στενό σύμμαχο του Αμερικανού Προέδρου, Ίλον Μασκ, ένθερμο υποστηρικτή του AFD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Είπε ότι «οι παρεμβάσεις από την Ουάσιγκτον δεν ήταν λιγότερο δραστικές, δραματικές και τελικά όχι λιγότερο θρασύδειλες, από την παρέμβαση που έχουμε δει από τη Μόσχα».
Αυτού του είδους οι τοποθετήσεις, ειδικά από τον επερχόμενο ηγέτη της πλέον ισχυρής οικονομίας στην Ευρώπη, δημιουργούν τον κίνδυνο να υπάρξει ένα σχίσμα με την Ουάσιγκτον, το οποίο θα είναι εξαιρετικά δυσμενές για την Ευρώπη και τους πολίτες της.
Σαφώς και είναι επιθυμητό η Ευρώπη να πατήσει στα πόδια της, αλλά εκείνο που δεν μας λέει ο κ. Μερτς, είναι πως είναι δυνατό αυτό να γίνει άμεσα, ειδικά με μια στρατηγική σύγκρουσης με την κυβέρνηση Τραμπ.
Με μια ευρωπαϊκή οικονομία που παραπαίει. Με ένα πόλεμο μέσα στην καρδία της Ευρώπης να βρίσκεται σε εξέλιξη και την Ευρώπη να βάζει εμπόδια στην προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου να τον τερματίσει. Με μια Ευρώπη που έχει οδηγηθεί σε αποβιομηχανοποίηση, που έχει μείνει απελπιστικά πίσω στην τεχνολογία.
Πραγματικά, είναι πολύ ενδιαφέρον, να εξηγήσει ο επερχόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας, πως θα καταφέρει στο άμεσο μέλλον η Ευρώπη, να σταθεί στα πόδια της; Πώς θα καταφέρει να στήσει λειτουργική και μάχιμη αμυντική βιομηχανία και κυρίως πως θα αλλάξει δεκαετίες ενός αμυντικού πλαισίου που στηρίζεται αποκλειστικά στην Αμερική; Το παράδειγμα των ελικοπτέρων της Αυστραλίας αποτελεί απόδειξη ότι δεν μπορεί και χρειάζονται πολλά χρόνια για μπει σε μια τέτοια πορεία.
Καλό λοιπόν θα είναι ο κ. Μερτς, αφού πρώτα συνειδητοποιήσει ότι το σχεδόν 29% που πήρε στις εκλογές, με το AFD κοντά στο 21%, τον καθιστά έναν αδύναμο Καγκελάριο, να αναλογιστεί το συμφέρον της χώρας του και κατ’ επέκταση της Ευρώπης και να ηγηθεί μιας πολιτικής συνεννόησης με τον Πρόεδρο Τραμπ και την κυβέρνησή του, η οποία θα βασίζεται, στο κοινό εθνικό συμφέρον, στην κοινή λογική και στις κοινές θεμελιώδεις αξίες του δυτικού πολιτισμού.
Η πρόκληση και η προώθηση ενός σχίσματος με την Ουάσιγκτον θα είναι έγκλημα για την Ευρώπη και τους πολίτες της.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.