today-is-a-good-day
4.8 C
Athens

Ο Τραμπ υποστηρίζει πως η Ουκρανία «δεν θα έπρεπε ποτέ να αρχίσει» πόλεμο με τη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες, Τρίτη, πως η Ουκρανία ευθύνεται για την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Η εισβολή στην Ουκρανία άρχισε το Φεβρουάριο του 2022, όταν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα από τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Κριμαία.

Ο Τραμπ έκανε το σχόλιο αυτό ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας διεξήγαν συνομιλίες στο Ριάντ για την αποκατάσταση των σχέσεων και τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ απάντησε σε επικρίσεις από την Ουκρανία ότι η χώρα δεν προσκλήθηκε στη συνάντηση αυτή.

«Αλλά σήμερα ακούω, ‘μα εμείς δεν προσκληθήκαμε’. Ε, λοιπόν, ήσασταν εκεί τρία χρόνια», δήλωσε ο Τραμπ. «Δεν θα έπρεπε να το είχατε αρχίσει ποτέ. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία».

Ο Τραμπ, ο οποίος επέστρεψε στο Λευκό Οίκο πριν από λιγότερο από ένα μήνα, υποστήριξε ότι, αν ήταν στην εξουσία όταν άρχισε ο πόλεμος, θα μπορούσε να είχε κάνει μια συμφωνία που θα έδινε στην Ουκρανία «σχεδόν όλη τη γη και δεν θα είχαν σκοτωθεί άνθρωποι και καμιά πόλη δεν θα είχε καταστραφεί», δήλωσε.

«Θέλω να δω ειρήνη. Δεν θέλω να σκοτώνονται άλλο τόσοι άνθρωποι».

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία, κάτι που ζητάει η Ρωσία.

«Αυτό δεν είναι κάτι της Ρωσίας. Είναι κάτι που έρχεται από εμένα και έρχεται επίσης από πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Τραμπ.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως η θητεία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εξουσία έληξε το Μάιο και πως η Ουκρανία πρέπει ως εκ τούτου να διεξαγάγει εκλογές. Σύμφωνα με το Κίεβο, οι εξουσίες του Ζελένσκι παραμένουν σε ισχύ βάσει του στρατιωτικού νόμου που ισχύει τώρα στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία είχε διεξαγάγει προεδρικές εκλογές το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ