today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Δ.Παπαστεργίου: Οι Έλληνες είναι ανοικτοί να μάθουν καινούργια πράγματα

Στην τοποθέτηση καμερών που θα έχουν ως πρώτη προτεραιότητα να «σώσουν ανθρώπινες ζωές», στην εφαρμογή που θα δώσει λύση στην ανεξέλεγκτη «καταπάτηση» χώρων ώστε οι πολίτες να περπατούν ελεύθερα, στο κτηματολόγιο, το εργαλείο γονικού ελέγχου μέσω του Kids Wallet, τον προσωπικό αριθμό στις ταυτότητες αλλά και την κυβερνοασφάλεια, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στη συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο Kontra Channel.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του:

– Για τις κάμερες: Έρχεται η τεχνολογία να σταθεί δίπλα στα σημεία που προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε κάθε μέρα, όλη μέρα αστυνομικούς. Δηλαδή τεχνικά μέσα, κάμερες, οι οποίες θα αρχίσουν να εγκαθίσταται από το καλοκαίρι, εφόσον οι διαγωνισμοί δεν έχουν προβλήματα.

Ούτως ή άλλως έχει προηγηθεί ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Αττικής για τις 388 κάμερες, αλλά και με ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα κάνει πολύ πιο απλή την ταυτοποίηση της παράβασης σε σχέση με σήμερα. Το ζήτημα σε πρώτη φάση είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Να προλάβουμε καταστάσεις.

Ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και φερόμαστε. Το νέο σύστημα καμερών που σχεδιάσαμε τα τρία υπουργεία θα μπορέσει να δουλέψει πολύ καλά. Το είχε ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τον Μάρτιο θα βγει μια εφαρμογή, το mystreet ή κάπως έτσι, το οποίο κατ` επέκταση και κατ’ αναλογία του mycoast θα ζητάμε να μπει μια τάξη στα τραπεζοκαθίσματα ή σε οτιδήποτε βλέπουμε στο αστικό τοπίο και δεν μας επιτρέπει να περπατήσουμε ελεύθερα. Είναι δείγμα πολιτισμού να έχουμε ελεύθερο χώρο για άτομα με αναπηρία, για μια μάνα με το καροτσάκι. Εκεί που η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, θα το κάνει.

– Για το κτηματολόγιο: Άνθρωποι οι οποίοι έχουν κληρονομιές, έχουν χρησικτησίες, έχουν δικαστικές αποφάσεις, άρα έχουν νόμιμα συμβόλαια, δεν έχουν χάνουν την περιουσία τους. Άρα να μην ανησυχούν, αρκεί να έχουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα.

– Για το Kids Wallet: Είναι εργαλείο γονικού ελέγχου. Το μυστικό είναι οι πλατφόρμες και τι περιεχόμενο σερβίρουν σε ένα παιδί. Τώρα λένε ότι δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν την ηλικία. Το Kids Wallet έρχεται να δώσει λύση σε αυτό ακριβώς. Να επιβεβαιώσει την ηλικία ενός παιδιού. Άνοιξη θα είναι έτοιμο. Έχουμε ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με τις πλατφόρμες.

– Για τις ταυτότητες: Το τεράστιο πρόβλημα που είχαμε είναι πως υπάρχουν 4 διαφορετικά μητρώα στην Ελλάδα. Αν φτιάχναμε μια Ελλάδα από την αρχή, ένα νούμερο θα είχαμε. Η Ελλάδα δημιουργήθηκε ψηφιακά σε διάφορες φάσεις και γι` αυτό έχουμε τέσσερα διαφορετικά μητρώα, τα οποία κάποιες φορές δεν συμφωνούν και μεταξύ τους. Ο προσωπικός αριθμός θα δώσει λύση στην ταυτοποίηση των πολιτών στα διάφορα μητρώα. Δεν είναι κάποιο περίεργο νούμερο. Είναι ουσιαστικά τρία ψηφία αλφαριθμητικά συν το ΑΦΜ μας. Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη να τακτοποιήσει τα μητρώα της για να λυθούν θέματα καθημερινής τρέλας.

– Για κυβερνοασφάλεια: Είναι θέμα εκπαίδευσης. Αλλά κάθε μέρα βλέπουμε καινούργια πράγματα. Να προσέχουμε πολύ στο τηλέφωνο. Δεν δίνουμε πουθενά προσωπικά μας στοιχεία. Ερχόμαστε ως κράτος να νομοθετήσουμε το μοναδικό τρόπο επικοινωνίας με τον πολίτη. Δεν μπορεί να είναι ούτε το SMS ή το email. Ο σκοπός μας είναι μέσω του Wallet να έρχεται όλη η αλληλογραφία και όλα τα μηνύματα γιατί είναι αδύνατο να πλαστογραφήσεις μηνύματα που έρχονται μέσα σε μια εφαρμογή. Να περάσουμε όλη την επικοινωνία του κράτους μέσω από εκεί, για να περιορίσουμε τη δυνατότητα απάτης.

«Οι Έλληνες είναι πάρα ανοικτοί να μάθουν καινούργια πράγματα. Πλέον μας πιέζουν να κάνουμε καινούργια πράγματα, πολύ πιο απλά, στη ψηφιακή τους ζωή», είπε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος αναφερόμενος στο ηλεκτρονικό εισιτήριο για την είσοδο στα γήπεδο αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια έχουν δηλωθεί ήδη στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και «πλέον τα προβλήματα που έχουμε είναι ελάχιστα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ