today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Γ.Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα αναλάβει ενεργητικές πρωτοβουλίες στο Σ.Α. του ΟΗΕ για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μ. Ανατολή

«Η Ελλάδα ασκεί ενεργητική πολιτική, το ίδιο θα κάνει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για τον ρόλο που θα ασκήσει η Ελλάδα, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στην γενοκτονία των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι «η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής πολιτείας είναι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, που θα πρέπει να είναι το όραμα για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης στην Μέση Ανατολή». Ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα, θα βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο των πρωτοβουλιών, με συνέπεια, με πίστη στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς απολύτως καμία παραχώρηση».

Ο υπουργός αναφερόμενος στον ρόλο της χώρας στο ΣΑ του ΟΗΕ είπε ότι «η πρόθεσή μας είναι να αναλάβουμε ενεργητικές πρωτοβουλίες». Προανήγγειλε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφτώ εκ νέου το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε η Ελλάδα ενεργητικά να συνεισφέρει για την άμεση διακοπή της οποιαδήποτε εχθροπραξίας. Να μπορέσουμε επιτέλους να αναλάβουμε την ανθρωπιστική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας και να συμβάλλουμε στην ανοικοδόμησή της».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα εξελέγη ως μη μόνιμο μέλος στο ΣΑ του ΟΗΕ ομόφωνα σχεδόν από όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανόμενα και τα κράτη του αραβικού κόσμου, έχοντας μεταξύ άλλων τρεις βασικές προτεραιότητες: την ειρηνική επίλυση των διαφορών, την θέση των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια, την προστασία των παιδιών σε κατάσταση ενόπλων συρράξεων».

Για την προσπάθεια της ειρηνικής επίλυσης του Μεσανατολικού και την άμεση κατάπαυση του πυρός, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει οργανώσει σειρά πρωτοβουλιών σε πολλά επίπεδα».

Ειδικότερα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είπε ότι «έχουμε δηλώσει την διάθεσή μας να αναλάβουμε ενεργητική πρωτοβουλία τόσο κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων όσο και κατά τον χρόνο της ελληνικής προεδρίας στο ΣΑ, όπου η πρώτη της περίοδος θα είναι τον ερχόμενο Μάιο».

Στο πλαίσιο της ΕΕ ανέφερε ο υπουργός «η Ελλάδα έχει αναλάβει σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, οι οποίες αναφέρονται στην άμεση διασύνδεση του Αραβικού Κόσμου με την ΕΕ, στην ενίσχυση των θεσμών της παλαιστινιακής αρχής, ώστε να αναλάβει την πολιτική καθυποταξία της Παλαιστίνης. Επίσης, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν ιδίως με την ανακούφιση των παιδιών που αυτή την στιγμή υποφέρουν στην Λωρίδα της Γάζας». Για τα παιδιά της Παλαιστίνης, ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε ότι «είναι σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της Ελλάδας, μια σημαντική δράση, η οποία αφορά τόσο στην υποδοχή των παιδιών από την Παλαιστίνη που έχουν προβλήματα υγείας -και όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικής υγείας- αλλά και αποστολών στην Λωρίδα της Γάζας για την δημιουργία συνθηκών άμεσης ιατρικής παρέμβασης για τα παιδιά. Για αυτό συνεργαζόμαστε όχι μόνο με την UNICEF αλλά και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αλλά και με ΜΚΟ».

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο για την αναβάθμιση της ανθρωπιστικής βοήθειας και για την άμεση κατάπαυση του πυρός για αυτό, όπως είπε «τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε επισκεφτεί τον Λίβανο, την Αίγυπτο ενώ την Δευτέρα θα βρισκόμαστε στη Σαουδική Αραβία. Συναντήσεις όπου το πρώτο θέμα της ατζέντας είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και πως θα μπορέσουμε άμεσα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε «το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφτώ εκ νέου το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η Ελλάδα ενεργητικά να συνεισφέρει για την άμεση διακοπή της οποιαδήποτε εχθροπραξίας. Να μπορέσουμε επιτέλους να αναλάβουμε την ανθρωπιστική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας και να συμβάλλουμε στην ανοικοδόμησή της».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατά την δευτερολογία του, μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, ανέφερε ότι «αισθάνομαι ιδιαιτέρως βαρύ το φορτίο της ευθύνης από την θέση της Ελλάδος σήμερα στο διεθνές στερέωμα», καθώς «η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στην αιχμή της διεθνούς πολιτικής» και «είναι η χώρα, που αυτή την στιγμή συνομιλεί με όλα τα κράτη του κόσμου». Επισήμανε ότι η Ελλάδα «έχει καταφέρει να έχει το προνόμιο να είναι συνεπής με το Διεθνές Δίκαιο και αυτό της πιστώνεται». Η ευθύνη, είπε ο κ. Γεραπετρίτης «είναι πολύ μεγάλη και δεν πρόκειται αυτή την ευθύνη να την αποσείσουμε με κανένα τρόπο. Θα την αναλάβουμε διότι αισθανόμαστε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ Ανατολής-Δύσης, Βορρά-Νότου. Μπορούμε να φέρουμε ουσιαστικά αποτελέσματα με ενεργή εξωτερική πολιτική, στηριγμένη σε αρχές. Το διεθνές μας αποτύπωμα, σήμερα είναι εξαιρετικά μεγάλο».

Ο υπουργός δήλωσε την πρόθεσή του να ενημερώσει προσεχώς την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για τις δράσεις που θα αναληφθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα και στο θέμα της Μέσης Ανατολής θα τηρήσει την στάση αρχής, σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, σεβασμού και στην ποινική δικαιοσύνη. Θεωρούμε ότι αυτή την στιγμή το κρίσιμο είναι να υπάρξει εντατικοποίηση της διπλωματίας, ώστε να σταματήσει άμεσα κάθε εχθροπραξία στη Μ. Ανατολή».

Χαρακτήρισε «θετική ένδειξη» την χθεσινή εκλογή Προέδρου στο Λίβανο, καθώς οδηγεί «σε μια σχετική ομαλοποίηση». Παρατήρησε ότι «η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ιδιαίτερη ρευστή, μετά τα όσα συμβαίνουν και στην Συρία. Η Ελλάδα, όμως, θα παραμείνει στο προσκήνιο με διάθεση απόλυτου σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς κανένα συμψηφισμό και χωρίς καμία παραχώρηση στο ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου από την πλευρά της επισήμανε ότι το θέμα της Παλαιστίνης είναι κορυφαίας σημασίας. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, είπε, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εκφραστεί με τρόπο σύστοιχο με τις υποχρεώσεις μας και την ιστορική μας ευθύνη. Την ιστορική διαδρομή του ελληνικού λαού στο δίκαιο και την ειρήνη. Ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να αναφέρει εάν έχει εντάξει στις πρωτοβουλίες και τον προγραμματισμό του, με υψηλή προτεραιότητα, παρεμβάσεις για την αποτροπή της συνέχισης της παλαιστινιακής γενοκτονίας, για την λογοδοσία των υπαιτίων και την προστασία των θυμάτων. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναφέρθηκε στην στοχοποίηση των παιδιών, λέγοντας ότι αυτό «δεν θα πρέπει να μείνει ατιμώρητο» καθώς γιατροί, νοσηλευτές, μέλη ανθρωπιστικών αποστολών και δημοσιογράφοι καταγράφουν ότι «υπάρχει πλέον στοιχειοθέτηση εσκεμμένης δολοφονίας παιδιών, καθώς εντοπίζονται να έχουν δεχθεί τραύματα βολών ακριβείας από drone. Υπάρχει μια παρατεταμένη και συστηματική επίθεση, η οποία ορίζεται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο για την στοχοποίηση των παιδιών».

Η Πλεύση Ελευθερίας είπε η κ. Κωνσταντοπούλου «θα παρακολουθεί και θα ζητά την ανάληψη όλων των πρωτοβουλιών ώστε να φωτιστούν όλες οι παράμετροι αυτή της γενοκτονίας, να επικρατήσει η ειρήνη, να αποδοθεί δικαιοσύνη». Η ανθρωπότητα, ανέφερε, οφείλει «να ανταποκριθεί “στο ποτέ, ξανά..” αυτό που επικαλούνται οι ηγεσίες όταν θέλουν να πατάξουν τις δυνάμεις του νέο-ναζισμού, αλλά δεν το τιμούν όταν αφήνουν μια γενοκτονία να συνεχίζει να εκτυλίσσεται, σε ζωντανή μετάδοση, σε παγκόσμια προβολή και με προσχήματα τα οποία είναι ντροπιαστικά». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τόνισε ότι αυτά που συμβαίνουν στην Παλαιστίνη «νομικά είναι ο ορισμός της γενοκτονίας» και έτσι «θα πρέπει να κατονομαστεί, χωρίς κανέναν αστερίσκο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ