today-is-a-good-day
11.7 C
Athens

Τριμερής στο Κάιρο: Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Την ισχυρή και πολυδιάστατη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, η οποία εστιάζει στην προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, υπογράμμισαν στο Κάιρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και ο «οικοδεσπότης» της τριμερούς συνάντησης, Αλ Σίσι.

Του Κώστα Πασίση

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τους τρεις ηγέτες ήταν οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία και ο ηγεμονικός ρόλος, που θέλει να διαδραματίσει στην περιοχή, η Άγκυρα

Αν και στις δηλώσεις των τριών ηγετών δεν υπήρξε κάποια ρητή αναφορά στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει ενέργειες που εντείνουν την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, που βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας», συνιστά σαφή επισήμανση ότι οι τρεις χώρες κατανοούν και προωθούν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επίσης οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν ότι αποκρούουν από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, κάθε κίνηση που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή.

Πρόκειται για μια διατύπωση που στέλνει σαφές μήνυμα προς όποιον (Ερντογάν) αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών της περιοχής και προβαίνει σε μονομερείς κινήσεις, υπονοώντας σαφώς τη φημολογούμενη Τουρκο-συριακή συμφωνία για ΑΟΖ.

Και είναι βέβαιο ότι η χθεσινή τριμερής συνάντηση ενόχλησε σφόδρα την Άγκυρα που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την αστάθεια στην περιοχή και να προωθήσει το αναθεωρητικό της δόγμα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα και στη Δαμασκό, λέγοντας  ότι η όποια «νέα ηγεσία» στη Συρία θα κριθεί και θα τύχει ή όχι διεθνούς στήριξης με βάση την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και τη διαφύλαξη της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της χώρας. Και τον σεβασμό στα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων (θρησκευτικών, εθνοτικών), καθώς και την προστασία των χριστιανών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

Από τις κοινές δηλώσεις εκείνο που προέκυψε είναι ότι οι τρεις χώρες επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν και να επαυξήσουν την υπάρχουσα συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης σε θέματα ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Δόθηκε επίσης έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου που καθιστά τις δύο χώρες «ενεργειακή γέφυρα» από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

Μια εξέλιξη που ανεβάζει τις «μετοχές» της Αιγύπτου στις Βρυξέλλες, κάτι που έχει ανάγκη ο Αιγύπτιος πρόεδρος ο οποίος αναζητεί την αναβάθμιση της χώρας του.

Κυπριακό και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Μητσοτάκης και Σίσι επανέλαβαν την πλήρη στήριξη τους στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ενώ τονίστηκε ότι μια επίλυση του Κυπριακού θα ενισχύσει σημαντικά τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Μια επίσης κομβικής σημασίας έκφραση…

Στην τριμερή συνάντηση αναγνωρίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Αιγύπτου ως παράγοντα σταθερότητας και συντονισμού, ιδίως στις προσπάθειες για διαχείριση των κρίσεων στη Γάζα, στη Λιβύη και στον Λίβανο. Γεγονός που εστίασε στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας έτσι και τη «συμμαχία» των δυο χωρών, ή το «σχήμα της στενής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως επεσήμανε διπλωματική πηγή, σχολιάζοντας τα παραγόμενα αποτελέσματα της τριμερούς συνόδου.

Μεταναστευτικό

Οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης, προστατεύοντας παράλληλα ανθρώπινες ζωές και καταπολεμώντας τα κυκλώματα διακινητών.

Όπως ειπώθηκε, πάγια στόχευση παραμένει  η προώθηση νόμιμων διαύλων μετανάστευσης.

Ειδική μνεία έγινε στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για εποχική απασχόληση εργατών, την οποία οι δύο πλευρές επιθυμούν να διευρύνουν.

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώθηκε παράλληλα με τη Σύνοδο, επιβεβαιώνοντας το αμοιβαίο ενδιαφέρον για επενδύσεις και οικονομικές συμπράξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ