today-is-a-good-day
16.6 C
Athens

Σ.Φάμελλος: Στις επόμενες εκλογές απέναντι στον Κ.Μητσοτάκη πρέπει να υπάρχει ένα προοδευτικό σχήμα

«Ο διάλογος στον προοδευτικό χώρο δεν πρέπει να σταματήσει επ’ ουδενί, πρέπει να ενισχυθεί με αξιοπιστία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος χθες σε συνέντευξή του στο Kontra και πρόσθεσε: «πάμε σε αυτές τις συναντήσεις για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, αλλά πάμε να πετύχουμε μια προοδευτική πρόταση που να προχωράει μπροστά και τη χώρα μας».

Ακολούθως εξήγησε: «Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει απέναντι στον κ. Μητσοτάκη να υπάρχει ένα προοδευτικό σχήμα που να μπορεί, όχι απλά να τον ανατρέψει, αλλά να ασκήσει πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας. Θέλουμε μια προοδευτική αλλαγή. Μόνος του και μόνη της δεν μπορεί κανένας και καμία να λύσει τα προβλήματα της ζωής και της κοινωνίας».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρέπει να μεγαλώσει, διότι πρώτα από όλα η χώρα χρειάζεται μια δυναμική αντιπολίτευση. Συναινετική αντιπολίτευση δεν γίνεται. Όταν ο πολίτης αισθάνεται αδιέξοδο κάθε φορά που πάει σε ένα super market, ο υπαίτιος είναι συγκεκριμένος. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Αυτά τα προβλήματα δεν μπορείς να τα λύσεις με συναίνεση. Πρέπει να πεις ποιος φταίει και τι πρέπει να αλλάξει. Εγώ λέω πολύ απλά: Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει».

Ασκώντας κριτική είπε ακόμη ο κ. Φάμελλος: Το 70% των εργαζομένων έχει αμοιβές κάτω από 950 ευρώ. Μια οικογένεια δύο εργαζόμενων κάτω των 950 ευρώ δεν τα βγάζει πέρα. Είναι μια οικογένεια φτωχών εργαζομένων. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι έχει μειωθεί η ανεργία, όμως οι μισές νέες θέσεις εργασίας που έχουμε την τελευταία περίοδο είναι θέσεις μερικής και ευέλικτης απασχόλησης που δεν αμείβονται ούτε καν με τον κατώτατο μισθό.

Υπάρχει πλούσιο δυναμικό στη χώρα, νέοι και νέες με πολλά πτυχία που δεν βρίσκουν μέλλον. Και υπάρχει θυμός και αγωνία. Εμείς γι’ αυτούς τους πολίτες θα μιλήσουμε. Για τους νέους και νέες που θέλουν να ζήσουν και να προκόψουν στην Ελλάδα, αλλά δεν βρίσκουν προοπτική».

Αναφέρθηκε ξανά στο θέμα των τραπεζών υποστηρίζοντας: «Τα υπερκέρδη από τις τράπεζες να μη γίνουν φόροι που μπαίνουν στα ταμεία. Ήδη υπάρχει υπερείσπραξη φόρων και ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού και άρα των εσόδων από ΦΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης εισπράττει περισσότερα από ό,τι προϋπολογίζει και δεν μειώνει το ΦΠΑ. Είναι τρελό και απαράδεκτο αυτό…Εμείς λέμε τα έσοδα από τα υπερκέρδη των τραπεζών να γίνουν ένα ταμείο για στεγαστική πολιτική. Επίσης, χρειάζεται να ενισχυθεί και η καινοτόμος επιχειρηματικότητα. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νέες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις νέων πρέπει να στηριχτούν από αυτούς τους πόρους».

Όχι μονοκομματική επιλογή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον τρόπο που άνοιξε η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επέρριψε ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Kontra.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η θέση μας είναι ότι πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατευτεί ο θεσμός. Η συζήτηση, η οποία άνοιξε από τη μεριά της ΝΔ, άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί την άνοιξε; Τι θέλει να υπηρετήσει και να εξυπηρετήσει; Θέλει να κάνει κάποια κριτική έμμεσα ή άμεσα η ΝΔ στην σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Δεν επιτρέπεται κοιτώντας το εσωτερικό του κόμματός της η ΝΔ, να κάνει παιχνίδια με ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Είναι πιο σημαντικό να υπάρχει συνεννόηση, παρά να προτείνουμε ένα όνομα ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μόνο και μόνο για να αναδείξουμε τη δική μας πρωτοβουλία, αλλά με κίνδυνο να ανατρέψουμε μια πιθανή συναίνεση. Λέμε ότι πρέπει, πρώτα απ’ όλα με ευθύνη της κυβέρνησης, να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε μια μονοκομματική υποψηφιότητα και μια μονοκομματική επιλογή στο τέλος».

Βάζοντας το πολιτικό πλαίσιο είπε: «Δυστυχώς στη χώρα μας έχουμε σοβαρά προβλήματα και παραβίασης του Συντάγματος με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά και σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου. ‘Αρα η συζήτησή μας δεν πρέπει να δημιουργήσει περισσότερα. Γι αυτό κι εμείς είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Εμείς θα συνεδριάσουμε και έχω πει ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα κάνει κανέναν αιφνιδιασμό. Εφόσον εμείς προτείνουμε προοδευτικές συνεργασίες θα πρέπει να γίνεται μια συζήτηση και μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ