today-is-a-good-day
8.5 C
Athens

Λίγο τζιχαντιστές στη Συρία, όσο πατάει ο ελέφαντας – Γράφει η Αγγελική Κώττη

Οι πρώην της Συρίας κατασκεύαζαν χάπια Captagon, το περίφημο  ναρκωτικό των τζιχαντιστών, για το οποίο οι χρήστες έχουν πει «Ένιωσα σαν ο κόσμος να μου ανήκει», «δεν ένιωθα φόβο αφού πήρα το χάπι». Εκατομμύρια χάπια, τεράστιο εισόδημα για τον Ασαντ και την οικογένεια (ε, έμενε και κάτι για τη χώρα), καταστροφή και όλεθρος στη Μέση Ανατολή. Το έπαιρναν οι τζιχαντιστές και οι βλαστοί των πλούσιων οικογενειών, λέει. Οι πρώτοι να σκορπάνε τον θάνατο. Οι δεύτεροι, προφανώς, να απεργάζονται ένα τρομακτικό μέλλον για τους λαούς της περιοχής.

Οι νυν της Συρίας, πιθανότατα έπαιρναν Captagon, αφού ήταν τζιχαντιστές και βασάνιζαν, βίαζαν, ξυλοκοπούσαν, θανάτωναν. Ναι, αλλά τώρα, δεν είναι πλέον τζιχαντιστής, λέει ο νέος αρχηγός, ξέρετε, αυτός  που έχει όνομα από τα υψίπεδα του Γκολάν όπου γεννήθηκε και τώρα βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή. Όχι, το Αλ Τζολάνι (από το Γκολάν, είπαμε) ουδέν υποκρύπτει. Προπαντός, δεν υποκρύπτει ρεβανσισμό. Θα μας τρελάνετε;

Απαξ ισλαμιστής και τζιχαντιστής, πάντοτε τέτοιος. Διότι ακόμα και αν το αποκηρύξεις (που ο Τζολάνι δεν…) με αυτή την κουλτούρα έχεις μεγαλώσει. Της εκδίκησης, της επίθεσης, της κατάκτησης, της υποταγής των πάντων στα καθεστώτα που δημιουργείς και στα «πιστεύω» σου. Κάτι σαν αυτόν που κατέπεσε με το φορτηγό στο Μαγδεμβούργο σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλούς. Εφυγε από τη Σαουδική Αραβία πριν από χρόνια, γιατί δεν ήθελε το Ισλάμ. Και έκανε ό,τι κάνουν ακραίοι συμπατριώτες του από ολόκληρη την πολύπαθη περιοχή. Πήρε ένα αυτοκίνητο και άρχισε να θερίζει Χριστιανούς. Ναι, ήταν υποστηρικτής των ακροδεξιών. Αρκεί αυτό μόνο; ΟΧΙ. Εάν έχεις γαλουχηθεί με κάποια λογική, εφόσον ριζοσπαστικοποιηθείς- διότι δεν κάνουν το ίδιο εκατοντάδες εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο-, αυτή θα ακολουθήσεις.

Τι θα κάνει λοιπόν η Δύση απέναντι στα νέα «αφεντικά» της Συρίας; Θα καταπιεί αμάσητο το παρελθόν του νέου αρχηγού; Θα βάλει μυαλό και θα τον παρακολουθεί προσεκτικά, όπως πρέπει; Άντε να δούμε. Ερχεται κι ο Τραμπ στο τιμόνι των Ηνωμένων,  μη το ξεχνάμε. Ότι οι τζιχαντιστές στη Συρία δεν είναι πρώην, φαινόταν από την πρώτη αρχή. Ο Αλ Τζολάνι δεν αφήνει γυναίκα να φωτογραφηθεί δίπλα του, αν δεν φοράει χιτζάμπ- αυτή τη μαντήλα με την οποία για δήθεν θρησκευτικούς λόγους κρύβουν τα μαλλιά τους. Αυτή είναι η κουλτούρα τους, είπατε; Ή, μήπως, η δικιά του, βαθιά ισλαμική κουλτούρα; Αρκεί να σκεφτούμε πως πολλές γυναίκες στη Συρία δεν φοράνε χιτζάμπ. Πρέπει να φορέσουν; Συλλήβδην; Χριστιανές και μουσουλμάνες; Το θέλουν δεν το θέλουν; Τότε πώς μιλάμε για αυτοδιάθεση των σωμάτων μας;

Ας μη πούμε ότι δεν τρέχει τίποτα με τέτοιες παρεκκλίσεις, είναι μικρές. Δεν είναι. Δείτε πόσα χρόνια τρέφεται και γιγαντώνεται το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Τελευταίο του «κατόρθωμα» είναι πως το de facto αυτό καθεστώς (δεν έχουν γίνει εκλογές) ετοιμάζεται να εισηγηθεί την εκδίωξη των γυναικών από τις σχολές ιατρικής και μαιευτικής, προκαλώντας τεράστιους φόβους για την κατάσταση του τομέα υγείας της χώρας, ο οποίος ήδη δοκιμαζόταν.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης θα γίνει ορατός σε μερικά χρόνια, αλλά θα είναι πέρα για πέρα καταστροφικός. Μια γυναικολόγος καθηγήτρια, ανησυχεί έντονα. Πώς θα μπορέσει να υποδεχθεί όλες αυτές που θα αρχίσουν σύντομα να της χτυπούν την πόρτα χωρίς να έχουν τελειώσει τις σπουδές τους; Και πώς θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της κλινικής της όταν δεν υπάρχει πια καμία γυναίκα που θα σπουδάζει ή θα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές;

«Μπορεί να μη δούμε τον αντίκτυπο αμέσως, αλλά σε τρία ως τέσσερα χρόνια η μητρική θνησιμότητα θα αρχίσει να ανεβαίνει», προβλέπει, ενώ ήδη στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, καταγράφονται 638 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις παιδιών.

Πρόκειται για έναν από τους υψηλότερους δείκτες στον πλανήτη, που αποδίδεται από τα Ηνωμένα Εθνη ιδίως στην «οξεία έλλειψη εκπαιδευμένου υγειονομικού προσωπικού, ιδίως γυναικών». Επειδή, αν δεν το ξέρετε, οι άντρες γιατροί σχεδόν δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν. Οι κανόνες είναι περίπλοκοι και απέχουν πολύ από την σωστή υγειονομική αντιμετώπιση των γυναικών. Ολοένα περισσότερα παιδιά θα γεννιούνται στο σπίτι. Αλλά τι θα γίνεται με τις επιπλοκές; Με τις επεμβάσεις; Πολλές δεν μπορούν να γίνονται σε σπίτια», τονίζει η Δρ. Σεφαζό.

Οι αρχές δεν το έχουν ανακοινώσει επίσημα ακόμη, αλλά πολλοί αξιωματούχοι του τομέα λένε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ενημερώθηκαν προφορικά από το υπουργείο Υγείας πως προσεχώς καμιά γυναίκα δεν θα είναι σε θέση να σπουδάσει ιατρική.

Σύμφωνα με πηγή στο υπουργείο, σήμερα 35.000 νέες σπουδάζουν σε πάνω από 150 ιδιωτικά ινστιτούτα και κάπου δέκα δημόσια σχολεία για να πάρουν πτυχία νοσηλευτριών, μαιών, υπαλλήλων εργαστηρίων, βοηθών οδοντιάτρων και ούτως καθεξής.

Κι όμως. Τις γυναίκες του Αφγανιστάν τις έχουμε αφήσει εντελώς στην τύχη τους. Η δικαιολογία μας; Είναι μακριά η χώρα τους. Αλλά αν είναι να μάθουμε τι αποκαλυπτικό φόρεσε η Κιμ Καρντάσιαν, στην εξίσου μακρινή Αμερική, θα το μάθουμε εν ριπή οφθαλμού. Παίζει πάντοτε ρόλο πού κοιτάς. Τι θέλεις να μαθαίνεις.

Και τι δεν θέλεις…  όπως ήδη είπαμε, ο Αη Βασίλης φέτος θα σας φέρει κυρίως λεξικά, συντακτικά και γραμματικές. Ούτε κι έτσι σώζεστε πάντως.

«Τα αίτια του δράστη» τα άτιμα, πού τα βρήκατε; Έχει αίτια ο δράστης σκέτος; Ή έχει αίτια για τη δράση του; Τέλος πάντων, τα αίτια της πράξης του δράστη. Ολο μαζί.

«Στις πρόβες που κάναμε με τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο, τη μελέτη του κειμένου και του χαρακτήρα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι έχω πολλά κοινά στοιχεία με τον Καζαντζίδη. Έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να είμαι παρορμητικός και απόλυτος, αλλά ταυτόχρονα ενθουσιώδης με καινούργια πράγματα», είπε ο Μάστορας. Αυτός είναι ο Χρήστος Μάστορας, που παίζει τον Καζαντζίδη στην ταινία «Υπάρχω». Δεν φταίει αυτός μόνο που τολμά να συγκριθεί με το είδωλο.

Ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος είπε πως το παρελθόν του Χρήστου Μάστορα μοιάζει με εκείνο του Καζαντζίδη. «Έχει ένα παρελθόν αντίστοιχο με του Στέλιου Καζαντζίδη ο Χρήστος Μάστορας. Δηλαδή μπορεί να καταλάβει», είπε.

Αμα καταλάβεις, γίνεσαι ένα, όλοι το ξέρουμε. Όπως νόμιζε και η Αντζελίνα Τζολί ότι κατάλαβε τη Μαρία Κάλλας και την έπαιξε γλυκερά, ανοιγοκλείνοντας ματάκια και με ένα μανικιούρ άσχετο με την εποχή της. Την «ψυχή» της πώς να την πιάσεις με αυτά μόνο;

Τραυματίστηκε ο άμοιρος ο Ματίας Λεσόρ «και θα επιβληθεί σε επέμβαση». Υποβάλλομαι σε τεράστια δοκιμασία…

«Παγωσε το στάδιο κυριολεκτικά» είπε δις το Μαράκι, που ξέρει καλά ελληνικά γενικώς. Σε παρακαλώ καλή μου, άσε την έκφραση κυριολεκτικά, δεν ταιριάζει σε πάσα νόσο.

«Προσφώνησαν τον επικήδειο» λέει ο συνάδελφος που καλύπτει κηδεία Κώστα Χαρδαβέλα. Θα τον προσφωνήσω αγρίως, μην πείτε πως θα έχω άδικο.

Σχολιάζει ο διαδικτυακός φίλος και συνάδελφος Κώστας: Πρωί πρωί… Ανοίγεις TV. “Είναι σοβαρό αυτό που έγινε στη Ρωσία για τα μέτρα ασφαλείας. Τον φυλούσαν σαν αστακό”, λέει. (Πώς φυλάνε τους αστακούς άραγε;). Κλείνεις. Πας στην αποδελτίωση των εφημερίδων. “Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν διεξάγει πολλές εκρήξεις παγιδευμένων βομβών”. Δεν έχω να προσθέσω κάτι.

«Το παραπάνω συμβαίνει λόγω μη συμμόρφωσης στην εμφάνιση (παρατηρήθηκαν σε κάποιες φωλιές των blister θραύσματα αποκομμένα από τα δισκία μέσα στις φωλιές των blister». Ας πει κάποιος και σε μας τι σημαίνουν αυτά τα τεχνολογικά αλαμπουρνέζικα. Που δεν έχω την απαίτηση να μου εξηγήσουν οι τεχνοκράτες. Αν όμως το ανεβάζεις σε ενημερωτική ιστοσελίδα, ε, φίλε μου, εξήγα και τίποτις.

Αυτά, και ετοιμαστείτε για ΤΗΝ ρεβεγιόν, όπως μας επαναλάμβανε διαρκώς παίκτρια τηλε-ριάλιτι. Ακόμα και αυτά έχουν γίνει σκιές και κακέκτυπα των παλιών εαυτών τους. Πού πάμε, ξέρει κανείς να μου πει; Με ένα παρόν στο οποίο ο Λάκης μιλά για… ομαδικές ερωτικές συναναστροφές πεθαμένων συναδέλφων του; Και το ΕΣΡ λέει τι να κάνω, δεν έχω προσωπικό; Τι να κάνω κι εγώ η ρεπόρτερ; Και που τα λέω, εγώ τα ακούω.

Λεμονάκι μυρωδάτο, αλλά πολύ μυρωδάτο. Σε εκπομπή ΓΝΩΣΕΩΝ (ναι, φωνάζω) ερωτάται ο παίκτης ποιος ποιητής γεννήθηκε στη Μονεμβασία, ο Ρίτσος, ο  Σεφέρης ή ο Ελύτης;

Ο Σεφέρης απαντά, λάθος βέβαια. Ο chaser αναλαμβάνει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: Όχι, λέει, ο Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασία, ο Σεφέρης στο Αϊβαλί και ο Ελύτης στη Λέσβο,

Κούνια που σας κούναγε, νέε μου και Μαρία Μπεκατώρου το MEGA TV. Ο Σεφέρης γεννήθηκε στη Σμύρνη, ο Ελύτης στο Ηράκλειο Κρήτης. Στον αυτόματο πιλότο το έχετε το The chase, ούτε στο μοντάζ βλέπετε τα λάθη να τα κόψετε (μαζί με το αχαρακτήριστο δια της ατόπου, αντί δια της εις άτοπον απαγωγής). Θέλετε να είστε και παιχνίδι γνώσεων;

Για φαντάσου!

Πριν κλείσουμε, ας εξετάσουμε λίγο το επίθετο Ντε Νίρο και Ντι Κάπριο. Ε, σου λέει, όπως αυτοί μπορούν να είναι «ντε» και «ντι» έτσι και τα παιδιά του τέως (Κοκού, έτσι τον λέγανε οι γονείς μου) κι εμείς μπορούμε να λεγόμαστε. Ντε. Ντε Γκρες, επειδή αυτό το όνομα είχε επιλέξει ο θείος τους Μιχαήλ.

Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα. Ετσι κι αλλιώς, ανιστόρητοι. Δεν είναι κάτι το Γλύξμπουργκ, τοπωνύμιο είναι. Μπα; Και ο οίκος των Γλύξμπουργκ, στον οποίο ανήκε και ο Κωσταντίνος (ο Κοκός) και η Αννα- Μαρία από ξεχωριστή εθνική πλευρά τι είναι βρε αγόρια; Θα μας τρελάνετε;

Υστερα από όλα αυτά, ζω για την ημέρα που κάποιος Ντε Γκρες θα αποφασίσει να γυρίσει την Ελλάδα για προεκλογική εκστρατεία. Εσάς σας φαίνεται πως θα γίνει αυτό ποτέ;

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ