today-is-a-good-day
11 C
Athens

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: Πρόθεση για ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας

«Ήταν μια καλή και ειλικρινής συζήτηση. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριακού Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές ότι «συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς και για σημαντικά ζητήματα, όπως το δημογραφικό και το στεγαστικό. Έγινε, τέλος, μια πρώτη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε σύμπτωση στο να ιδρυθεί εθνική αρχή καταναλωτών και εθνική επιτροπή για το δημογραφικό, αξιοποιώντας έρευνες και μελέτες που έχουν ήδη κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε τα ζητήματα των θεσμών και της ακρίβειας. Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στους δημοσιογράφους «μπορούμε να συμφωνήσουμε στην Ενιαία Αρχή Καταναλωτών, που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

Συζήτησαν ακόμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ώστε να διασφαλίζεται η διάκριση των εξουσιών. Όπως επισημαίνει, θα πρέπει να μεσολαβεί μία τριετία ανάμεσα στην αφυπηρέτηση δικαστών και στην ανάληψη τυχόν θέσης ευθύνης στο δημόσιο.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η συναίνεση είναι ένα ταγκό που αφορά δύο». Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να ασκεί «σοβαρή, αξιόπιστη και παραγωγική αντιπολίτευση» με προτάσεις, «για να πάει η χώρα μπροστά» και συμπλήρωσε «θα λέμε τα όχι που πρέπει να πούμε και τα ναι όπου χρειάζεται, χωρίς τοξικότητα».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, επέμεινε στην άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ.

Τέλος, καταγράφηκε η διαφωνία τους ως προς τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, τη golden visa και την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών.

«Είμαστε στην ώρα μας. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Χαίρομαι που μας δίνεται η ευκαιρία γι’ αυτήν την συνάντηση, να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και να συζητούμε με ειλικρίνεια» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στον σύντομο διάλογό τους μπροστά στις κάμερες.

Ο κ. Ανδρουλάκης ρώτησε τον πρωθυπουργό πως πήγε η συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «πήγε καλά, ήταν ενδιαφέρουσα συζήτηση, γνωρίζω καλά τον Βρετανό πρωθυπουργό αλλά τώρα είχα την ευκαιρία να τα πούμε εφ’ όλης της ύλης και αναμένουμε εξελίξεις».

«Πάντως εγώ χαίρομαι πολύ που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε αυτή τη συνάντηση και με τη νέα σου ιδιότητα. Να σε συγχαρώ καταρχάς και επίσημα, καθώς τώρα είσαι και πολιτειακός παράγοντας και προφανώς δεν είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση. Θα ήταν πολύ παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα. Όμως νομίζω ότι έχουμε μια υποχρέωση να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και σε προσωπικό επίπεδο και να συζητούμε πάντα με ειλικρίνεια ζητήματα τα οποία πρέπει, νομίζω, να είναι αντικείμενα και κατ’ ιδίαν συζητήσεις και προσβλέπω στο να έχουμε αυτή την ειλικρινή επικοινωνία όποτε αυτό χρειάζεται. Εξάλλου, αυτό νομίζω ότι επιβάλλουν οι καταστάσεις και οι δύσκολοι καιροί που συνολικά διανύουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Κατ’ αρχάς για το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ισχυρός συμβολισμός του εθνικού στόχου να υπάρξει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, έναν αγώνα που ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και πραγματικά θα βοηθήσουμε κι εμείς όπως μπορούμε για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για το ζήτημα της συναίνεσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «Εγώ και λόγω της πρότερης εμπειρίας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να προχωράμε μπροστά είναι η συναίνεση. Αλλά με έναν ειλικρινή διάλογο που θα βάζουμε τα πραγματικά δεδομένα των προκλήσεων και θα δούμε ο καθένας από τη δική του ιδεολογική οπτική πώς μπορεί να συμβάλει. Άλλωστε, νομίζω, αυτές τις πρώτες εβδομάδες έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις σε διάφορα πεδία που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό και εθνικό ενδιαφέρον».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ