Η τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, πριν τις επιμελητηριακές εκλογές, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος».
Κάνοντας τον διοικητικό απολογισμό της περιόδου 2017 – 2024, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε ότι η θητεία αυτή σημαδεύτηκε από έκτακτα γεγονότα, δοκιμασίες και κρίσεις, από επώδυνες απώλειες, για το ίδιο το ΕΒΕΑ. Συνέπεσε, όμως, και με τη δυναμική πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, από την ύφεση της προηγούμενης δεκαετίας, τη σταθερή βελτίωση των επιδόσεων της χώρας και των επιχειρήσεων, σε όλα τα επίπεδα: στην ανάπτυξη, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην εξωστρέφεια, στις επενδύσεις, στην καινοτομία.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτής της πορείας, βελτιώνοντας τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του, αναπτύσσοντας νέα εργαλεία και δράσεις, παρέχοντας έμπνευση και στήριξη στα μέλη του, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Συγκεκριμένα, αναβαθμίστηκαν οι υπηρεσίες του ΓΕΜΗ και η Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης – με την οποία η έναρξη επιχείρησης γίνεται πλέον σε λίγα μόνο λεπτά, καθώς επίσης δημιουργήθηκε μια νέα σειρά ψηφιακών υπηρεσιών, με στόχο μια πιο φιλική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μια ιδιαίτερα γεμάτη και δημιουργική περίοδος και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνούς δικτύωσης του Επιμελητηρίου, με την πρωτοβουλία για την επανίδρυση της Λέσχης των κορυφαίων Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων.
Όπως ανέφερε η κα Εφραίμογλου, ένας τομέας στον οποίο πρωτοπορεί το ΕΒΕΑ είναι αυτός της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στη Θ.Ε.Α. 169 επιχειρηματικές ομάδες – ενώ συμμετείχε σε περισσότερα από 130 διεθνείς και εθνικές διοργανώσεις και διαγωνισμούς καινοτομίας. Η ένταξη του ΕΒΕΑ στο European Business and Innovation Center Network, το σημαντικότερο Δίκτυο Υποστήριξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, αποτελεί αναγνώριση αυτής της προσπάθειας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην προσπάθεια του ΕΒΕΑ για την προώθηση της εξωστρέφειας των μελών του. «Μόνο την τελευταία διετία, διοργανώσαμε και συμμετείχαμε σε περισσότερες από 30 επιχειρηματικές αποστολές και διμερή φόρουμ. Πραγματοποιήσαμε πάνω από 60 ενημερωτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις με επιχειρηματικούς φορείς ξένων χωρών, αλλά και δεκάδες επαφές με πρέσβεις και εμπορικούς ακολούθους, στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας» τόνισε η κα Εφραίμογλου.
Ένας τομέας στον οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν η υποστήριξη των οικογενειακών επιχειρήσεων: με τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, με δράσεις επιμόρφωσης και εξειδικευμένα σεμινάρια.
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων για τις παγκόσμιες τάσεις στους κυριότερους κλάδους της οικονομίας οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων “The future of…” με κεντρικούς ομιλητές διεθνούς κύρους.
Την τελευταία διετία συγκροτήθηκαν νέες Επιτροπές, ομάδες εργασίας και θεματικά φόρουμ: για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, για την ενέργεια, για τα εργασιακά θέματα, για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, για τις εξαγωγές και την καινοτομία, για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Εταιρική Διακυβέρνηση, για την στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, για την προώθηση δυναμικών κλάδων όπως της βιομηχανίας, των τροφίμων, της ένδυσης, των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Το ΕΒΕΑ, ως κύριο Ιδρυτικό Μέλος στο μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Ελληνικό Δίκτυο Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ συνέβαλε στην οικοδόμηση ενός γόνιμου και δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και μιας νέας, σύγχρονης επιχειρηματικής κουλτούρας, στηριγμένης στους πυλώνες της βιωσιμότητας, της υπευθυνότητας, της ηθικής διακυβέρνησης.
Σχεδιάστηκαν, τέλος, μια σειρά από νέες δράσεις, οι οποίες υλοποιούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα, όπως η υπογραφή μνημονίου με την Attica Bank για τη δημιουργία δομής μικροπιστώσεων, καθώς και νέες συμπράξεις για τη διασύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, στηρίζοντας έμπρακτα τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα ενσωματώνει την επιστημονική γνώση, την καινοτομία, τη ψηφιακή επανάσταση και την αλματώδη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Εφραίμογλου ανέφερε: «Μέσα από τις δράσεις αυτές καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για το ΕΒΕΑ της νέας εποχής. Για ένα Επιμελητήριο, που θα είναι ο καθημερινός, χρήσιμος σύμμαχος της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, σε ένα περιβάλλον που μετασχηματίζεται.
Το έργο που αφήνουμε πίσω μας είναι αποτέλεσμα της δουλειάς και της προσπάθειας όλων μας: των μελών της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου, των στελεχών και των εργαζομένων σε όλα τα Τμήματα του Επιμελητηρίου.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη διαδρομή, για τη συνεργασία και για την εμπιστοσύνη».