today-is-a-good-day
16.2 C
Athens

Π.Μαρινάκης: Ζητήματα κόκκινων γραμμών δεν πρόκειται να τεθούν καν σε συζήτηση με την Τουρκία

«Να αναρωτηθώ αν υπάρχει και κάποια συναυλία για τη γυναίκα αυτή από τις γνωστές και γνωστούς ευαίσθητους καλλιτέχνες, οι οποίοι ξέρουν να σηκώνουν μόνο συγκεκριμένες σημαίες λες και σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν θύματα», ανέφερε για την Ιρανή φοιτήτρια ο Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ.

«Καλά κάνουν και σηκώνουν τη σημαία της Παλαιστίνης- για να μην παρεξηγηθώ, διαχωρίζοντας τον παλαιστινιακό λαό από τη Χαμάς- αλλά δεν έχω δει ποτέ καμία σημαία της Ουκρανίας. Καλά κάνουν και προβληματίζονται και αναρωτιούνται πότε θα σταματήσει όλο αυτό, αλλά όλο αυτό έχει θύματα και στο Ισραήλ και ομήρους. Και βέβαια και η γυναίκα αυτή για αυτούς δεν είναι σημαντική για να βγουν να τραγουδήσουν, να ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημαίες με αίματα. Αυτή η γυναίκα προφανώς δεν είναι γυναίκα- θύμα για αυτήν την κατηγορία ανθρώπων και το καταδεικνύω», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω πλέον τον έχει ξεπεράσει η εποχή, μένει να δούμε τι θα κάνει εσωκομματικά και με απόλυτο σεβασμό στα εσωτερικά, δεν μπλέκουμε ποιος είναι καλύτερος και χειρότερος, δεν είναι δική μας δουλειά», πρόσθεσε ενώ είπε πως «ευαίσθητος είσαι όταν είσαι με όλα και όχι όταν είσαι α λα καρτ ευαίσθητος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη διάσταση της woke ατζέντας στην εκλογή Τραμπ και πως είναι λάθος να κουνάει κανείς το δάχτυλο στους ψηφοφόρους.

Για την Ελλάδα, ανέφερε πως δεν είναι ένα κακό αποτέλεσμα επειδή έχει έναν pρωθυπουργό που κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια από χώρα επαίτη, μια χώρα «μαύρο πρόβατο», να την κάνει μία χώρα που για τα δεδομένα της αρχίζει και πρωταγωνιστεί, με ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ και με τα δύο κόμματα.

«Αναφορικά με τη woke αντίληψη και αυτή τη διάσταση είναι και η υπερβολή της woke ατζέντας. Αυτό το οποίο νομίζω ότι έγινε τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως και θεωρώ και στην Ελλάδα αλλά λιγότερο, πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο», επισήμανε. Σχετικά με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σημείωσε πως ο Ντόναλτ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετος και πως ένα μέρος του κόσμου το συνέδεσε με την υπερβολή της woke ατζέντας.

«Ο κόσμος αντέδρασε όχι τόσο σε αυτό που νομοθετούσαμε όσο σε αυτό που βίωνε για πάρα πολλά χρόνια. Μιας προσπάθειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στον υπόλοιπο κόσμο, επιβολής μιας ατζέντας που ήταν αντίθετος. Και να σας πω και κάτι, στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της ατζέντας, σε όλη τη woke ατζέντα και εγώ προσωπικά είμαι αντίθετος και κανείς από την kυβέρνηση δεν θέλει να την επιβάλλει και δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση. Για αυτό και δεν πρέπει να υποτιμούμε καμία από τις διαστάσεις αυτού του αποτελέσματος αλλά προς Θεού δεν είναι η μοναδική διάσταση και θεωρώ ότι δεν είναι και η κύρια, είναι όμως μια πολύ σοβαρή διάσταση», συμπλήρωσε.

Μετά από σχετικό ερώτημα είπε επίσης ότι κανείς δεν ξέρει τι θέση θα καταλάβει ο κ. Πομπέο. «Προφανώς όλα έχουν την αξία τους. Πολύ μεγάλη σημασία έχει όχι μόνο η συνάντηση με τον Πομπέο αλλά και με ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, σας θυμίζω, στην Κρήτη. Ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει σε πέντε χρόνια με μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική, με ουσία, με προτάσεις, με πρωταγωνιστικό ρόλο και για το Ταμείο Ανάκαμψης και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τώρα για την ενέργεια και έχει χτίσει ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας. Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί του επανεκλεγέντα Προέδρου των ΗΠΑ. Και να πω, επειδή ακούω διάφορες λογικές ακροβασίες, “τι πάθαμε, που ο Ερντογάν είναι φίλος του Τραμπ”, δεν βάζουν καθόλου τη διάσταση του Νετανιάχου, του Μεσανατολικού», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης.

Υπενθύμισε δε ότι η Ελλάδα το 2019 είχε ζητούμενα κάποια που τώρα είναι δεδομένα όπως τα F35 ενώ η Τουρκία είναι σε άλλη διαδικασία.

Για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ και για τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε τρεις επισημάνσεις.

«Μιλάμε για τους ανθρώπους που φωνάζαν “φονιάδες των λαών Αμερικάνοι” και πολύ σωστά στη συνέχεια έκαναν άλλη μια κωλοτούμπα. Δεύτερον, οι σχέσεις Ελλάδας- Αμερικής είναι βαθύτατες, στενότατες και πολύ ουσιαστικές. Ήταν, είναι και θα παραμείνουν και δεν επηρεάζονται από την αλλαγή των Προέδρων. Δεν επηρεάζονται, ούτε θα επηρεαστούν και θα είναι ακόμα πιο στενές τα επόμενα χρόνια, είναι στρατηγικός μας σύμμαχος οι ΗΠΑ κι εμείς δεν λέμε άλλα όταν ήμαστε σε ένα άλλο ακροατήριο, όπως άλλοι πολιτικοί χώροι και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι, έτσι, έχουν πάει σε αντίστοιχες διαδικασίες. Αλλά να πω κι ένα τρίτο. Νομίζω η εξωτερική πολιτική ―δεν έχω καμιά διάθεση ν’ αντιπολιτευθώ τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά του ’15 – ’19 έχουμε πολύ πιο σοβαρά πράγματα ν’ ασχοληθούμε― δεν ήταν μόνο, όμως, σε σχέση με την Αμερική. Η Ελλάδα, αν θυμάστε, ήταν μια χώρα η οποία η πολιτική της εκείνα τα χρόνια δεν μας έκανε ιδιαίτερα υπερήφανους στο εξωτερικό, σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα», τόνισε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης στον πόλεμο της Ουκρανίας, απάντησε αρνητικά επισημαίνοντας πως είναι μια δογματική στάση υπέρ μιας χώρας αλλά υπέρ της Δημοκρατίας και των ελάχιστων αυτονόητων δικαιωμάτων που έχει ένας συνάνθρωπός μας. «Η Ουκρανία δέχθηκε μια επίθεση και οφείλαμε, ως ένα Κράτος που έχει ριζωμένη βαθιά δημοκρατική αντίληψη σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να υπερασπιστούμε τον αμυνόμενο. Πριν και πάνω απ’ όλα, είμαστε μια χώρα που δεν κάνει εκπτώσεις, ως προς το πόσο υπερασπίζεται τον αμυνόμενο. Είμαστε μία χώρα, ένα κράτος το οποίο έχει μάθει να στηρίζει χώρες οι οποίες δέχονται άδικες επιθέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι η Ελλάδα δεν έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε.

Σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ανέφερε πως είναι ένα ακόμα επεισόδιο, των πολλών που θέλουμε να έχουμε, σε μία παρατεταμένη περίοδο διαλόγου με την Τουρκία. Πρόσθεσε πως πέραν της θετικής ατζέντας, θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να δούμε αν μπορούμε να συζητήσουμε τη μία και μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Οι προϋποθέσεις είναι δύο. Η μία είναι να συμφωνήσουμε σε κάτι το οποίο εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, ότι η διαφορά είναι μία και μοναδική, όπως είπα και πριν ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, γιατί αλλιώς δεν μπορείς να πας στο επόμενο βήμα, γιατί χρειάζεται συνυποσχετικό κι εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε κάποιο άλλο θέμα και το δεύτερο είναι ο τρόπος που θα γίνει αυτή η επίλυση, που για εμάς είναι ένας και μοναδικός, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτές είναι, λοιπόν, οι προϋποθέσεις», δήλωσε.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας, υπηρετεί την εθνική γραμμή, δεν συζητά οτιδήποτε άλλο, πέραν της μίας και μοναδικής διαφοράς, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ζητήματα κυριαρχίας, ζητήματα κόκκινων γραμμών, όλα όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί από την Τουρκία, δεν πρόκειται να τεθούν καν σε συζήτηση», τόνισε ενώ είπε μεταξύ άλλων πως όσοι μιλάνε για υποτιθέμενη προδοσία και ενδοτικότητα επειδή συζητάμε χωρίς να υποχωρούμε, «προσπαθούνε να το παίξουν, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τζάμπα πατριώτες».

«Η αγωνία αυτής της κυβέρνησης και αυτό για το οποίο θα κριθεί η κυβέρνηση αυτή, όπως και όλες οι άλλες κυβερνήσεις, είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Να είμαστε συνεπείς σε αυτά τα οποία λέγαμε προεκλογικά και να έρθουμε το 2027 και να κάνουμε έναν απολογισμό, ο οποίος αν σταθεί δίπλα στο πρόγραμμά μας θα μας κάνει και πάλι αποτελεσματικούς και αξιόπιστους», σημείωσε ενώ είπε ότι «μια κυβέρνηση, η οποία έχει μία τόσο συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν νομίζω ότι νιώθει ανασφάλεια».

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε επίσης ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα βλέπουμε στους δρόμους και τις 1000 κάμερες, που βέβαια είναι για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, αν μπορεί να διαπιστωθεί ένα σοβαρό αδίκημα. «Είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία μας και αυτή θα εφαρμοστεί», διαβεβαίωσε.

Είπε επίσης ότι γίνονται 6.500 έλεγχοι, μόνο για τη βία ανηλίκων και πολλές χιλιάδες έλεγχοι για τη γενική εγκληματικότητα, την εβδομάδα.

Επιπλέον ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως το σχέδιο Ντράγκι ενώ σημείωσε ότι στην έκθεση του ΙΟΒΕ υπάρχει ένας πίνακας που δείχνει ότι η Ελλάδα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς το οικονομικό κλίμα. Με αφορμή και όσα γίνονται στη Γερμανία και τη Γαλλία, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντική η πολιτική σταθερότητα που έχουμε στην Ελλάδα «και θα τη διαφυλάξουμε «ως κόρην οφθαλμού» με όλα όσα έχουμε πει ότι θα κάνουμε μέχρι τα 2027 και όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα».

Και πρόσθεσε: «Γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, όταν στις υπόλοιπες χώρες – δείτε το άρθρο του Νίκου Φιλιππίδη την προηγούμενη εβδομάδα – μπαίνει ο ένας φόρος μετά τον άλλον και η Ελλάδα μειώνει φόρους. Η Ελλάδα προσπαθεί να μειώσει τα βάρη από τους πολίτες. Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη βάζει φόρους, η Ελλάδα μειώνει φόρους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ