today-is-a-good-day
14.1 C
Athens

Δ.Παπαστεργίου: Έχει φανεί η αξία του να λειτουργεί συντονισμένα και χωρίς προβλήματα το 112

Με αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια της Ισπανίας ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο συνέδριο Green Deal Greece 2024, με θέμα: Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου & ψηφιακού μετασχηματισμού.

O υπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων και συμπλήρωσε ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι κομμάτι αυτής της επόμενης πρωτοβουλίας, δέσμης ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν σε όλους τους τομείς και σε επίπεδο χωροταξίας, πολεοδομίας, πρόληψης.

«Το πρώτο που θα έλεγα και πρέπει να επιμείνουμε και την ώρα αυτή στη χώρα μας είναι το πώς το 112 σε ανάλογες περιπτώσεις μπόρεσε και βοήθησε στην έγκαιρη ειδοποίηση. Στη χώρα μας όλο αυτό το διάστημα έχει φανεί η αξία του να λειτουργεί συντονισμένα και χωρίς προβλήματα αυτή η ειδοποίηση, έστω και αν μερικές φορές γίνεται χρήση σε περιπτώσεις που τελικά δεν δικαιολογείται από τα φαινόμενα, αλλά καλύτερα να φύγουμε σε μια περίπτωση που τελικά δεν είναι τόσο ακραία τα φαινόμενα παρά να μην λάβουμε ποτέ μήνυμα και τελικά να μας βρουν τα φαινόμενα σε σημεία στα οποία δεν πρέπει. Το θετικό μάλιστα είναι πως την ώρα αυτή ολοκληρώνεται και η αναβάθμιση του 112, έτσι ώστε τα συστήματα τα οποία έχουμε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα», επεσήμανε ο υπουργός. Και πρόσθεσε πως «Το επόμενο βήμα είναι πώς μπορούμε να έχουμε τα δεδομένα για να κάνουμε τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας. Και εδώ πέρα τα νέα είναι πολύ καλά. Νιώθουμε πάρα πολύ υπερήφανοι στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για όλη τη δουλειά που έγινε τον τελευταίο χρόνο στην αλλαγή της πολιτικής και στρατηγικής γύρω από το διάστημα, για το πώς μπορούν δηλαδή οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πλέον να καθοδηγηθούν, να επενδυθούν σε υποδομές, οι οποίες θα μας βοηθήσουν σε πάρα πολλά επίπεδα, κυρίως στην έγκαιρη πρόγνωση, στη μετεωρολογία, στη διάβρωση των ακτών, στην χωροταξία και πολεοδομία, στη στήριξη του πράσινου, στα δάση, στις αγροτικές καλλιέργειες. Όλα αυτά είναι μόνο κάποια κομμάτια από τη βοήθεια που μπορούμε να πάρουμε από το σμήνος πλέον των ελληνικών μικρο δορυφόρων».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης το να επενδυθούν σωστά τα χρήματα τα οποία σήμερα τρέχουν μέσω των προγραμμάτων των Smart Cities. «Ενενήντα εκατομμύρια για 17 μεγάλους δήμους, 230 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τους υπόλοιπους δήμους, προκειμένου οι δήμοι να αποκτήσουν υποδομές που θα τους είναι χρήσιμες το επόμενο διάστημα για πολλούς λόγους και για πολιτική προστασία», επεσήμανε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι είναι κομβικό τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν κατάλληλα ώστε να επενδυθούν σε αυτές τις υποδομές που θα βοηθήσουν τους πολίτες να ζήσουν πιο βιώσιμα, να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν λιγότερη ενέργεια, να μπορέσουν να διαχειριστούν την ενέργεια των πόλεων.

Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε στη συνέχεια για τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα σε data centers. «Έχουμε μια πολύ σοβαρή δουλειά να κάνουμε στο επόμενο διάστημα. Να χωρέσουμε στη ζωή μας και στα δίκτυα μας τόσα δεδομένα αλλά και τόσα κέντρα δεδομένων όσα μπορούμε πραγματικά να υποστηρίξουμε με έναν πράσινο, βιώσιμο τρόπο. Θέλουμε τεχνολογία στη ζωή μας και νομίζω πως αυτό θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο στο επόμενο πολύ ενδιαφέρον πάνελ. Αλλά πρέπει όντως να δούμε πως το πρόσημο θα είναι ένα μεγάλο θετικό πράσινο πρόσημο για την τεχνολογία που χρειαζόμαστε. Η ψηφιοποίηση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επόμενης μέρας, διότι ακριβώς είναι τα δεδομένα αυτά τα οποία θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός, ενώ έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση που κατατέθηκε σήμερα για τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης που αποτελούν μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία φέρνει περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη. Βγάζει τα δεδομένα από τους σέρβερς, τους δίνει ζωή, τους δίνει φωνή αλλά δημιουργεί και τοπικά οικοσυστήματα προκειμένου να εκμεταλλευτούν όλο αυτό τον πλούτο των δεδομένων που υπάρχει. Δεν θέλουμε μια κρατικοδίαιτη τεχνητή νοημοσύνη. Ίσα ίσα είναι ο ιδιωτικός τομέας αυτός ο οποίος πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Γι’ αυτό και στο σχήμα της πρότασης που καταθέσαμε, πέρα από τη δική μας χρηματοδότηση του υπουργείου, αλλά και τις υποδομές που βάζουμε με τον εθνικό υπερυπολογιστή, έρχεται το Υπερταμείο να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό, προκειμένου να είναι αυτό το οποίο θα κινήσει συζητήσεις και θα δημιουργήσει χώρο για ιδιωτική πρωτοβουλία και ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες θα βρούν τα προβλήματα, θα βρούν τις λύσεις και φυσικά θα συνδυάσουμε δεδομένα και λύσεις για να πάμε μπροστά», κατέληξε ο υπουργός.

Τη συζήτηση που ακολούθησε με τίτλο «Ψηφιοποίηση, Έξυπνες Πόλεις Και Έξυπνη Ύπαιθρος» άνοιξε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης που αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση με το Κτηματολόγιο. «Η κτηματογράφηση πέρυσι ήταν στο 39% πανελλαδικά, δηλαδή σε 28 χρόνια είχε φτάσει στο 39%. Σήμερα, ένα χρόνο μετά είμαστε στο 52% και με τις μελέτες που χρεώνονται μέχρι τον Ιανουάριο θα φθάσουμε στο 75%», τονίζοντας ότι γίνεται ψηφιοποίηση σε ένα αρχείο περίπου 700 εκατομμυρίων σελίδων. «Πέρυσι ήμασταν στο μηδέν. Σήμερα μάλιστα φτάσαμε στο ορόσημο του 30%. Το 30% των αρχείων είναι ψηφιοποιημένα, δηλαδή 180 εκατομμύρια σελίδες. Αυτό σημαίνει ότι δικηγόροι και όσοι έχουν το δικαίωμα της έρευνας τίτλων στα παλιά υποθηκοφυλακεία δεν θα χρειάζεται, μόλις ολοκληρωθεί το έργο, να πηγαίνουν σε κανένα από αυτά και να ψάχνουν σε ατελείωτες στοίβες χαρτιών και τόμων, κακοσυντηρημένων στο παρελθόν, αλλά θα μπορούν από τον υπολογιστή τους και από το κινητό τους να κάνουν γρήγορη έρευνα όπου χρειάζεται», εξήγησε ο κ. Κυρανάκης που μίλησε ακόμα για το νέο Μητρώο Πιστοποιημένων Μηχανικών, το οποίο θα εκδίδει πλέον αυτόνομα τις αποφάσεις για τις χωρικές μεταβολές.

Ο κ. Κυρανάκης μίλησε ακόμα για τις περιπτώσεις σφαλμάτων της κτηματογράφησης, τονίζοντας ότι ο μηχανικός έχει πρωτεύοντα ρόλο σε όλο αυτό. «Όλα τα σφάλματα της κτηματογράφησης, τα οποία πάντα υπάρχουν και φυσιολογικό να υπάρχουν, διότι μεταφέρεται ένα σύστημα 200 ετών σε κάτι εντελώς καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα, θα αλλάζει πλέον με μία ψηφιακή πλατφόρμα που θα λέγεται «Μεταβολές. Κτηματολόγιο», όπου ένας πιστοποιημένος μηχανικός μέσα απ τη διαδικασία που έχουμε συμφωνήσει με το ΤΕΕ θα παίρνει αυτή την υπόθεση. Όπου υπάρχει συναίνεση, θα προχωρά σχεδόν αυτόματα και όπου δεν υπάρχει συναίνεση, θα εξετάζει ο ίδιος την υπόθεση και θα εκδίδει μία απόφαση σε πρώτο βαθμό. Άρα λοιπόν η εμπιστοσύνη που θα έχει η ελληνική κοινωνία στον μηχανικό εξαρτάται πάρα πολύ από την επιτυχή εφαρμογή αυτής της νέας δυνατότητας. Ελπίζουμε λοιπόν ο κόσμος του ΤΕΕ να στηρίξει, να δει σοβαρά, με υπευθυνότητα».

Αναφερόμενος στα έργα πληροφορικής ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε ότι οι διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πηγαίνουν πιο γρήγορα και να συμβασιοποιούνται με μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να μπορούν οι ανάγκες του κράτους σε συνδυασμό με τον ιδιωτικό τομέα να υλοποιούνται προς όφελος του πολίτη. Σε σχέση με τη συντήρηση που θα πρέπει να γίνεται μετά την υλοποίηση των έργων αυτών, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «Όλα αυτά τα έργα πληροφορικής έχουν ένα πάρα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Εξοικονομούν πόρους. Για ποιο λόγο; Γιατί ψηφιοποιημένα αρχεία; Γιατί μπορούν να φύγουν από φυσικούς χώρους για τους οποίους πληρώνει το ελληνικό δημόσιο υπέρογκα ενοίκια και να τα βάλεις στο cloud» και όπως είπε παράλληλα θα υπάρχει μια πολύ σημαντική μείωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μιας και δεν θα χρειάζεται να μετακινείται κόσμος με το αυτοκίνητό του γι’ αυτόν τον σκοπό. «Όλα τα έργα τα οποία αφορούν στον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, τον κύριο δηλαδή πυλώνα του Ταμείου Ανάκαμψης, θεωρώ ότι θα δώσουν μια τεράστια ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό», κατέληξε ο κ. Κυρανάκης.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα εταίρος και επικεφαλής του Τομέα Κεντρικής Κυβέρνησης και Δημοσίου στην EY (Ernst and Young) Ελλάδος, κ. Ταραντίλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους είναι πολύ σημαντική η Τεχνητή Νοημοσύνη σε σχέση με την κλιματική κρίση. «Πρώτον, η τεχνητή νοημοσύνη, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που υπάρχουν και αναλύοντας αυτά τα δεδομένα, μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το πώς θα είναι οι κλιματικές συνθήκες σε λίγα χρόνια από τώρα. Όπως καταλαβαίνετε, σε πολιτικό επίπεδο, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για να προετοιμαστούμε», είπε ο κ. Ταραντίλης και συμπλήρωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των ενεργειακών συστημάτων με πολύ καλή διαχείριση των έξυπνων δικτύων ενέργειας για παράδειγμα. «Με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να κάνουμε πάρα πολύ καλές αναλύσεις σε ένα τεράστιο όγκο ενεργειακών δεδομένων και μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να προσαρμόσουμε πάρα πολύ γρήγορα αλλαγές σε ζήτηση και παραγωγή, με αποτέλεσμα να μην έχουμε σπατάλη στην κατανάλωση της ενέργειας και να έχουμε μεγάλη απόδοση», επεσήμανε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι πέρα από το θέμα της ενέργειας, η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθάει στο να μειώσουμε τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. «Προφανώς στις μεταφορές ξέρουμε πολύ καλά ότι το 30% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στις μεταφορές στην Ευρώπη, 70% αυτών στις οδικές. Με την τεχνητή νοημοσύνη, τα δεδομένα που μαζεύουμε και με την ανάλυση που μπορούμε να κάνουμε, μπορούμε να δίνουμε σε πραγματικό χρόνο πράσινες διαδρομές, χωρίς πάρα πολλές ανηφόρες με σταθερή ταχύτητα», συμπλήρωσε.

Ο Κωνσταντίνος Καλογήρου, Enterprises Business Unit Leader στην Planet που επίσης συμμετείχε στη συζήτηση τόνισε ότι η ψηφιοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία έχουν ως πεδίο εφαρμογής μεταξύ πολλών άλλων και στην Έξυπνη Πόλη και την Έξυπνη Ύπαιθρο και εξήγησε ότι υπάρχουν περισσότερες από 100 ανάγκες που εστιάζονται σε τέσσερις θεματικές περιοχές: η ποιότητα της ζωής, η αποτελεσματική διαχείριση πόρων που συνδέονται με το περιβάλλον, η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη.

Ο Δημήτρης Βασιλόπουλος της Net Company Intrasoft μίλησε για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη που αναμένεται να μπει σε παραγωγική λειτουργία στο τέλος του χρόνου και που όχι μόνο εξυπηρετεί τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά δημιουργεί τα δεδομένα με έναν οργανωμένο και συστηματικό τρόπο για να έρθουν και να εφαρμοστούν οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nova ICT, τόνισε μεταξύ άλλων ότι έχει γίνει πλέον συνείδηση σε όλους και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί πλέον μια αναγκαιότητα και όχι μια επιλογή, επισημαίνοντας ότι είναι μονόδρομος και για τις επιχειρήσεις και για τον δημόσιο τομέα, ο οποίος εδώ και καιρό προσπαθεί να εκσυγχρονιστεί και να δώσει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ