today-is-a-good-day
15.7 C
Athens

Πώς η κυβέρνηση έσπασε τα «άβατα» της Novartis. Τί σηματοδοτεί η επόμενη ημέρα

Tο δρόμο για νέες αποκαλύψεις ανοίγει η άρση της προστασίας των μαρτύρων στη δύσοσμη υπόθεση της Novartis η οποία «φωτίζεται» όλο και περισσότερο και αυτό φέρει τη «σφραγίδα» της Κυβέρνησης η οποία ανέλαβε σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Του Κώστα Πασίση

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την απόφαση της εισαγγελίας ως “σταθμό”, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για την αποκάλυψη της αλήθειας και την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης.

Η μεγάλη «εικόνα» στην περίπτωση αυτή είναι πλέον ότι πλησιάζει η ώρα για να δοθούν πλήρεις απαντήσεις για το ποιος τελικά έστησε αυτή την άθλια σκευωρία, καθώς όταν «έσκασε» η υπόθεση στην Πειραιώς έλεγαν ότι οι «μάρτυρες» ήταν καθοδηγούμενοι από κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ από το «κάδρο» δεν απουσίαζε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας καθώς είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το όλο εγχείρημα στήθηκε κάτω από τη μύτη του, μη έχοντας την παραμικρή οσμή του.

Να σημειώσουμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός κάνοντας την αυτοκριτική του είχε παραδεχθεί ότι η διαχείριση της υπόθεσης Novartis και των τηλεοπτικών αδειών ήταν ατυχής…

Με τη νέα δικαστική απόφαση, δίνεται η δυνατότητα για τα πολιτικά πρόσωπα που ενοχοποιήθηκαν με αμφιλεγόμενες καταθέσεις στην υπόθεση «Novartis» να στραφούν νομικά εναντίον των δύο «προστατευόμενων μαρτύρων».

Οι μάρτυρες αυτοί είχαν κατηγορήσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα για δωροληψία από τη φαρμακευτική εταιρεία, εκθέτοντάς τα δημόσια, χωρίς να έχει αποδειχθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών τους.

Την ίδια στιγμή κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν ότι επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χειραγωγούσε τους θεσμούς και εργαλειοποιούσε τις σκευωρίες για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της. και ότι αυτή η υπόθεση θα φθάσει μέχρι τέλος.

Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα που εκπέμπεται σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η διαλεύκανση του περιβόητου σκανδάλου ήταν προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έτσι το υπουργείο Δικαιοσύνης έφερε νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα η οποια ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και έλυσε τα χέρια της Δικαιοσύνης, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

Η άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων αποτελεί μια απόφαση με βαθύ πολιτικό και νομικό υπόβαθρο, και η χρονική της στιγμή είναι πράγματι ενδιαφέρουσα.

Χρονικά πάντως συνέπεσε με την αποχώρηση Μητσοτάκη από την ομιλία Παππά στη Βουλή και επανήλθε, όταν ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αλλά και τη σύγκρουση του Πρωθυπουργού με τον Μεσσήνιο πολιτικό ο οποίος αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά.

Τα μηνύματα πίσω από τα «άβατα» της Novartis

Με δεδομένο το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό και τις ισορροπίες στους «κόλπους» της Νέας Δημοκρατίας, η άρση της προστασίας των μαρτύρων μπορεί να αποτελεί και ένα ισχυρό σήμα ειρήνης και διατήρησης της εσωκομματικής συνοχής.

Με την απόφαση αυτή, το κυβερνών κόμμα πιθανώς θέλει να δώσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν «άβατα» και «προστατευμένοι» όταν πρόκειται για την αλήθεια και την απονομή δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει να ρίξει φως σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις, προσδοκώντας να δώσει ένα οριστικό τέλος στις σκιές αμφιβολίας.

Επισημαίνεται επίσης ότι το εν λόγω θέμα έχει διεθνή διάσταση και παρακολουθείται από διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τη διαφθορά.
Εφοσον η κυβέρνηση ρίξει φως στην υπόθεση χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, μπορεί να ενισχύσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ως χώρα που επιδιώκει τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Βέβαια υπάρχει και η άποψη της αντιπολίτευσης που λέει ότι η κυβέρνηση μεθόδευσε τις εξελίξεις για να μεταφέρει την προσοχή της κοινής γνώμης σε άλλα πιο εύπεπτα ζητήματα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ