today-is-a-good-day
22.3 C
Athens

Π.Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός επιλέγει με ποιους θα συνομιλεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το εάν ο πρωθυπουργός μπορεί να επιλέγει ποιος θα είναι αρχηγός άλλου κόμματος, απάντησε πως «δεν επιλέγει, ούτε μπορεί να επιλέξει» αλλά «επιλέγει με ποιους θα συνομιλεί». Πρόσθεσε ότι στα 50 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν θυμάται ξανά, έστω και υπηρεσιακό αρχηγό της αντιπολίτευσης, να έχει καταδικαστεί για ένα από τα πιο ειδεχθή αδικήματα κατά των θεσμών. «Αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν να επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές και τις δικές τους και της παράταξης. Κοιτάμε μπροστά όσο γίνεται με ενωτικό λόγο. Δεν θα ξεχάσουμε όμως και τι ζήσαμε, ούτε όσα ζήσαμε από τα άκρα, ούτε τι ζήσαμε τις μαύρες μέρες μιας κυβέρνησης που πήγε να κάνει ξεκάθαρες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και στα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Κληθείς να απαντήσει σε όσα ανέφεραν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ξανά ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της παράταξης και πρόσθεσε: «Πάγια αρχή μας είναι να μη σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ. Πολλώ δε μάλλον να μη σχολιάζουμε κύκλους πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της ΝΔ».

Ερωτηθείς αν απειλείται η συνοχή της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και δεν θυμάται άλλη κυβέρνηση κατά τη δεύτερη τετραετία της να έχει μεγαλύτερη συνοχή. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμά της το οποίο στηρίζουν οι βουλευτές και έφερε ως παράδειγμα την κινδυνολογία, όπως είπε, η οποία αναπτύχθηκε γύρω από την ενημέρωση του κ. Γεραπετρίτη για τα εθνικά. Επ’ αυτού είπε ότι αποδείχθηκε πως ήταν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και αναδείχθηκε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα επί Μητσοτάκη είναι πιο ισχυρή από ποτέ με πράξεις και όχι με λόγια.

Για την πρόταση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τηλεφωνήσει στον Αντώνη Σαμαρά καθώς ανέφερε πως υπάρχει διαπροσωπικό πρόβλημα μεταξύ τους, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα διαπροσωπικό πρόβλημα και δεν σχολιάζει την πρόταση του βουλευτή της ΝΔ η οποία είναι απολύτως σεβαστή.

Σε ερώτηση αφού δεν υπάρχουν διαπροσωπικές διαφωνίες μεταξύ τους μήπως υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες, απάντησε πως δεν είναι δουλειά του να εκπροσωπεί τον πρώην πρωθυπουργό ασχέτως αν ανήκουν στην ίδια παράταξη. «Μπορώ να πω τη δική μας θέση στα εθνικά. Η Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά τόσο ισχυρή όσο επί Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται ποτέ να βάλει στη συζήτηση ζητήματα κυριαρχίας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μεγαλώνει ουσιαστικά τη χώρα χωρίς ποτέ να συζητά κόκκινες γραμμές και ζητήματα κυριαρχίας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικαστεί σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα, ούτε υπονόησε πρόταση μομφής κατά του κ. Παππά. «Είπε κάτι το οποίο εκφράζει τους πολίτες είτε στήριξαν, είτε όχι τη ΝΔ, είτε βρέθηκαν στη σωστή πλευρά της ιστορίας και υπέστησαν όλα όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρωθυπουργός περιμένει τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ για να συνομιλήσει όπως και στο παρελθόν, παρά τους τόνους λάσπης εναντίον του και εναντίον της οικογένειάς του. Περιμένουμε τις αποφάσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ για να δούμε ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος», πρόσθεσε.

Για τη συναίνεση που ζητάει η κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ και αν αφορά και την προεδρική εκλογή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι νωρίς να απαντήσει. «Ούτε γνωρίζω, ούτε είναι σωστό θεσμικά να ανοίξουμε τέτοια συζήτηση. Θα ανοίξει στην ώρα της», δήλωσε. Παράλληλα ανέφερε ως παράδειγμα για συναίνεση το νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών που καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας πως ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική αλλά όταν κάτι είναι σωστό να το στηρίζει.

«Αν διαφωνεί σε κάτι, να πει ποιο είναι το καλύτερο. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει τέτοια αντιπολίτευση από κανένα κόμμα. Το πρώτο δείγμα του κ. Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του ήταν αντίστοιχο με την περίοδο πριν την επανεκλογή του», συμπλήρωσε.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως «αναμένουμε επικοινωνία για να προσδιοριστεί χρονικά».

Για το κόστος της επισκευής της στέγης Καλατράβα στο ΟΑΚΑ όπου παίζει ο Παναθηναϊκός, τόνισε πως είναι σημαντικό έργο του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα από τα στολίδια της χώρας όπου δεν παίζει μόνο η συγκεκριμένη ομάδα. «Αλίμονο αν το κράτος δεν μεριμνήσει στο πλαίσιο και ευρωπαϊκών πόρων για να συντηρήσει και να αναβαθμίσει ένα γήπεδο όπως το ΟΑΚΑ», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν η ΝΔ ψήφισε μέσω του ΕΛΚ μαζί με την ακροδεξιά στο ευρωκοινοβούλιο για το φράχτη στον Έβρο, απάντησε πως ο φράχτης προχωράει και η προστασία των συνόρων είναι βασική πτυχή της πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.

«Εφόσον κάποιος συμφωνεί με κάτι που εσύ υπερασπίζεσαι χρόνια, δεν σημαίνει ότι και εσύ είσαι ένας από αυτούς», σημείωσε.

Σε ερώτηση για πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στην ΕΣΗΕΜΘ ως εργαζόμενοι σε συγκεκριμένο site το οποίο, σύμφωνα με την ερώτηση δεν είναι ειδησεογραφικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως υπάρχει το μητρώο έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου κάτι που είναι κατάκτηση για τη χώρα καθώς προστατεύονται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων. Πρόσθεσε πως υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να εγγραφεί κάποιος, πως δεν αποφασίζει ο υπουργός για την κάθε αίτηση και πως υπάρχει η δυνατότητα ένστασης. Ανέφερε επίσης για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ότι θα ενημερωθεί και θα επανέλθει. Κληθείς να σχολιάσει την έρευνα για την Καθολική Εκκλησία και αν έχει ενημερωθεί το Βατικανό απάντησε πως δεν έχει κάποιο σχόλιο και θα επανέλθει αφού ενημερωθεί.

Για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την υπόθεση της διαρροής ηλεκτρονικών διευθύνσεων, ανέφερε ότι επιβεβαίωσε πως η ΝΔ δεν έχει σχέση και αυτός που ευθύνεται έδρασε ατομικά και όχι στο όνομα ή υπό τον συντονισμό του κυβερνώντος κόμματος.

«Τα περισσότερα από αυτά που ζητάει η Αρχή από τη ΝΔ, είναι ουτοπικά. Δεν μπορεί η ΝΔ να ξέρει που στέλνει ατομικά ένα στέλεχος κάποιο μήνυμα. Το θεωρώ παράλογο και για αυτό θεωρώ ότι η ΝΔ θα προσφύγει κατά αυτού του σκέλους της απόφασης», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ