today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Ρεκόρ κερδοφορίας για τη Metlen στο εννεάμηνο του 2024 – Στα 4,2 δισ. ευρώ ο τζίρος  

Νέο ρεκόρ κερδοφορίας κατέγραψε στο εννεάμηνο του 2024 ο όμιλος Metlen και βρίσκεται ένα βήμα πριν από κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3% στα 4,2 δισ. ευρώ από 4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρά την περεταίρω αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφία ανήλθαν στα 482 εκατ. ευρώ έναντι 462 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 3,49 ευρώ από 3,34 ευρώ.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) βελτιώθηκαν κατά 6% στα 763 εκατ. ευρώ έναντι 722 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2023, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του κλάδου της Μεταλλουργίας, τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της κερδοφορίας του κλάδου της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ταυτόχρονα, η METLEN πέτυχε και την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους της, το οποίο σε επίπεδο EBITDA ξεπέρασε το 18% στο εννεάμηνο του έτους,ως αποτέλεσμα της αυξημένης συνεισφοράς των παραπάνω τομέων.

Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση άγγιξε τα 2,06 δισ. ευρώ , εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-recourse). Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραμμα, ο δείκτης του προσαρμοσμένου Net Debt/EBITDA παραμένει στα επίπεδα του 2,05x.

«Η επιτυχημένη «πράσινη» έκδοση ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας με επιτόκιο 4,00% αντανακλά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και έρχεται ως αποτέλεσμα της σταθερής πορείας ισχυροποίησης του πιστωτικού προφίλ της Εταιρείας. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στις αξιολογήσεις των οίκων FITCH και S&P, που μετά από μια σειρά αναβαθμίσεων τα προηγούμενα έτη, τοποθετούν την METLEN ένα βήμα πριν από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Παράλληλα, η METLEN παραμένει σε ανοδική πορεία, στηριζόμενη για ακόμα μια φορά στην ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου, κατακτώντας με συνέπεια όλο και υψηλότερα επίπεδα μεγεθών, σε μια περίοδο που παράγοντες όπως η παρατεταμένη αναταραχή στο γεωπολιτικό πεδίο και οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης έχουν επιφέρει έντονη αστάθεια στις αγορές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού– η οποία είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται σημαντικά (>50%) σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2023 – ο κλάδος της Ενέργειας ευνοείται επίσης και από την ουσιαστική ενδυνάμωση του “ελληνικού Utility” (παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου) που αυξάνει σταθερά τη θέση του σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, προσεγγίζοντας στο τέλος του εξεταζόμενου διαστήματος για πρώτη φορά το 20% τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η METLEN έχει μπει πλέον σταθερά στον στόχο υλοποίησης του 30% της Ελληνικής Ενεργειακής αγοράς, έχοντας ήδη εδραιωθεί ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός και πάροχος Η/Ε στην εγχώρια αγορά», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Κλάδος μεταλλουργίας ξεπέρασε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του εννεαμήνου του 2023, ως αποτέλεσμα τόσο της μείωσης του κόστους, όσο και της ενδυνάμωσης των premia του αλουμινίου και της τιμής API της αλουμίνας. Οι σταθερά υψηλές επιδόσεις του εν λόγω κλάδου ιδιαίτερα την τελευταία τριετία – σε επίπεδα EBITDA άνω των 250 εκατ. ευρώ κατ’ έτος παρά την ενεργειακή κρίση και την πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας – οφείλονται κατά κύριο λόγω στις ισχυρές συνέργειες που προσφέρει η συνύπαρξη των κλάδων Ενέργειας και Μεταλλουργίας.

Μάλιστα, υλοποιούνται μια σειρά από στοχευμένες ενεργειακές και μεταλλουργικές επενδύσεις, που είτε εξελίσσονται, είτε είναι σε τελική φάση προετοιμασίας, στην κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των συνέργειών μεταξύ των τομέων δραστηριότητας.

Παράλληλα, η έγκαιρη ανάληψη δράσεων από τη Διοίκηση της Εταιρείας αναφορικά τόσο με την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME, όσο και με τον αυστηρό έλεγχο του κόστους, διατηρεί τη METLEN ως το μεγαλύτερο πλήρως καθετοποιημένο παραγωγό βωξίτη, αλουμίνας και αλουμινίου της Ευρώπης, καθώς και μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των κατασκευών και των παραχωρήσεων, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν σε 19 εκατ. ευρώ έναντι 8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με προοπτική σημαντικής αύξησης στο τελευταίο τρίμηνο του 2024, ώστε να επιτευχθεί ο διπλασιασμός του ετήσιου αποτελέσματος του 2023. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών της 100% θυγατρικής ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ πλησιάζει το 1δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε  προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης, προσεγγίζει τα 1,4δισ. ευρώ, με τη σημείωση ότι στα έργα που εκτελούνται με συμμετοχή σε κοινοπραξίες, αφορά μόνο στο ποσοστό της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ.

Από αυτά, το 31% αφορά σε δημόσια έργα και το 69% σε ιδιωτικά έργα (περιλαμβανομένων ΣΔΙΤ και έργων της μητρικής). Οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι θετικές, τόσο για τα δημόσια και ιδιωτικά έργα , όσο και για έργα Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στα οποία ο Τομέας Υποδομών φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ