today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

ΔΕΔΔΗΕ: Άσκηση αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων λόγω κλιματικής κρίσης

Άσκηση επί χάρτου για την αντιμετώπιση πιθανών ασύμμετρων απειλών που δημιουργεί η κλιματική κρίση διοργάνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό τον συντονισμό του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Δρ. Ευθύμιου Λέκκα.

Η επιχειρησιακή άσκηση αφορούσε σε έκτακτες καταστάσεις όπως: Ένα κύμα παρατεταμένου καύσωνα στην Περιφέρεια Αττικής που επιφέρει βλάβες στα Δίκτυα Διανομής πολλών περιοχών, δύο σοβαρά μέτωπα δασικών πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας, τα οποία προκαλούν κινητοποίηση τεχνικών συνεργείων, εκτεταμένη βλάβη σε μετασχηματιστή ενός Κέντρου Διανομής που τροφοδοτεί κρίσιμα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και μία αιφνίδια πλημμύρα που έχει ως συνέπεια την υπερχείλιση του ποταμού Κηφισού στον αστικό ιστό, θέτοντας ένα μεγάλο αριθμό υποσταθμών εκτός λειτουργίας.

Στόχοι όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί κοινή ορολογία και συναντίληψη τέτοιων καταστάσεων, να εξοικειωθεί το ασκούμενο προσωπικό με συγκεκριμένες διαδικασίες, να βελτιωθεί η διαδικασία συλλογής και αξιολόγησης των πληροφοριών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να εντοπιστούν τυχόν λάθη, αδυναμίες και παραλείψεις στο σχεδιασμό, να εξαχθούν συμπεράσματα και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την εξάλειψή τους, ώστε να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί ο χειρισμός σε μελλοντικές κρίσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος, σημείωσε: «Η κλιματική κρίση επηρεάζει καταλυτικά τα οικοσυστήματα, δημιουργώντας πρωτόγνωρες συνθήκες. Ως εκ τούτου, απαιτείται έγκαιρη αναγνώριση των πιέσεων, ανασχεδιασμός επιχειρησιακών στρατηγικών και υψηλός βαθμός ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάστηκε η άσκηση «ΘΗΣΕΥΣ 2024» που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να κινητοποιήσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κινδύνων».

Επιπλέον, ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε: «Η εμφάνιση νέων μορφών κινδύνων, η εκδήλωση περισσότερων ακραίων γεγονότων, η μεγαλύτερη κλίμακα εκδήλωσης καταστροφών, η συνθετότητα και πολυπλοκότητα των νέων κινδύνων και κρίσεων, αποτελούν νέες προκλήσεις που πρέπει να ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και απαιτούν νέες πολιτικές στο επίπεδο της διαχείρισης κρίσεων.

Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Με την άσκηση αυτή σήμερα κύριος σκοπός είναι η ενεργοποίησή μας, ο συντονισμός μας και η επισήμανση των κενών, έτσι ώστε να βελτιωθούν τα επιχειρησιακά μέσα και να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε μία πραγματική κατάσταση, σε ένα ενδεχόμενο δηλαδή το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ