today-is-a-good-day
16.6 C
Athens

Ανησυχία Όστιν για τα πυρά του Ισραήλ εναντίον του στρατού του Λιβάνου

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν εξέφρασε χθες Τετάρτη στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ τη «βαθιά ανησυχία» του όσον αφορά τα πυρά του ισραηλινού στρατού τα οποία σκότωσαν τρία μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Ο λιβανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή πως τρία μέλη του σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά εναντίον οχήματός τους στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν από την 30ή Σεπτεμβρίου επιχειρήσεις εναντίον δυνάμεων του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ, το οποίο πρόσκειται στο Ιράν.

Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης των δυο ανδρών, ο κ. Όστιν «εξέφρασε την έντονη ανησυχία του όσον αφορά τις πληροφορίες για πλήγματα εναντίον των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων και υπογράμμισε τη σημασία που έχει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων» και των κυανόκρανων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου του Πενταγώνου.

Ο στρατός του Ισραήλ, που εξάπλωσε τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στο έδαφος του Λιβάνου, όπου έχει σκοπό να απωθήσει τη Χεζμπολάχ, διεξάγει επιχειρήσεις, τόσο χερσαίες όσο και αεροπορικές, στο πλαίσιο των οποίων χτυπήθηκαν μέλη της δύναμης του ΟΗΕ και, την Κυριακή, του λιβανικού στρατού, ο οποίος δεν εμπλέκεται.

Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάνει την ενδέκατη περιοδεία του στην περιοχή από τον Οκτώβριο του 2023, με σκοπό μεταξύ άλλων να περιοριστεί η στρατιωτική κλιμάκωση στην περιφέρεια, έναν μήνα μετά την εξάπλωση του πολέμου στον Λίβανο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ