today-is-a-good-day
22.3 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Για την υποστελέχωση κρίσιμων δομών δεν φταίνε οι χρονοβόρες διαδικασίες προσλήψεων, αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να εστιάσει στην τεχνοκρατική πτυχή, αλλά στο κριτήριο και στον προσανατολισμό με τον οποίο θα πρέπει να γίνονται οι προσλήψεις, αν θα γίνονται για τις ανάγκες του λαού ή του κεφαλαίου» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρεμβαίνοντας σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «για την υποστελέχωση κρίσιμων δομών δεν φταίνε οι χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται».

Έκανε λόγο, επίσης, για «τεράστια υποκρισία» καθώς «σε κάθε φορέα του Δημοσίου απασχολούνται ολόκληρα τμήματα με κύρια αρμοδιότητα να προσλαμβάνουν και να απολύουν συμβασιούχους, να φτιάχνουν συμβάσεις με τις οποίες εκχωρούνται υπηρεσίες σε εργολάβους» όπως είπε, προσθέτοντας «αν θέλατε να μειώσετε το διοικητικό βάρος, θα προχωρούσατε στην κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, θα πετάγατε έξω από τις υπηρεσίες τους εργολάβους».

Υπογράμμισε πως «παντού υπάρχουν τόσο μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που η κατάσταση είναι οριακή».

Στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας, όπου, όπως τόνισε, «η τραγική υποστελέχωση δεν είναι άσχετη από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, η υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας είναι αποτέλεσμα και προϋπόθεση της ιδιωτικοποίησης για να θησαυρίζουν τα μεγαθήρια της Υγείας».

Πρόσθεσε πως «επιβεβαιώθηκε το ΚΚΕ και κατέρρευσε ο μύθος που διακίνησαν πολιτικές δυνάμεις από όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος περί της “αρμονικής συνύπαρξης” του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας».

Ο κ. Κουτσούμπας κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα Υγείας από το 2013 έως σήμερα «έχει μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 24%», ενώ «οι ίδιοι οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι τα κενά σήμερα είναι πάνω από 30.000, ενώ οι προγραμματισμένες προσλήψεις για το 2025 είναι μόλις 4.016».

«Αντί, μάλιστα, η κυβέρνηση να δώσει λύσεις, επιδίδεται μέσω του ανεκδιήγητου υπουργού “εμπορίου της Υγείας” σε ένα πρωτοφανές, θρασύτατο υβρεολόγιο στους υγειονομικούς, γιατί τους “χαλάει τη σούπα” η αγωνιστική τους στάση», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στο νόμο Βορίδη, «ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιδραστική αξιολόγηση», επισήμανε πως «διαχρονικός στόχος είναι η απευθείας σύνδεση του μισθού με την στοχοθεσία και την αντιδραστική “αξιολόγηση”, και με αυτό το σχέδιο νόμου γίνεται απροσχημάτιστα».

Είπε ότι την «”αξιολόγηση” πολεμούν οι εργαζόμενοι και η κυβέρνηση προσπάθησε να την επιβάλλει με το βούρδουλα, σέρνοντας στα δικαστήρια δεκάδες ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα προκειμένου να βγάλουν παράνομη την απεργία-αποχή από αυτή τη διαδικασία της ονομαζόμενης “αξιολόγησης”. Και τα δικαστήρια, βασιζόμενα στους νόμους της κυβέρνησης και ειδικά στο “νόμο Χατζηδάκη”, όντως έβγαλαν όλες τις απεργίες παράνομες. Και κατά τα άλλα μιλάτε ακόμα για “ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης”».

Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε «το αίσχος των διώξεων εκπαιδευτικών, επειδή εδώ και 4 χρόνια δίνουν έναν περήφανο αγώνα ενάντια στον κυβερνητικό σχεδιασμό που θέλει τα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να διαχωρίζονται και να κατηγοριοποιούνται σε καλά και κακά, να αναζητούν χορηγούς».

«Το λέμε κι από αυτό το βήμα. Κάτω τα χέρια από τους εκπαιδευτικούς. Μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε ποινές για συνδικαλιστικούς λόγους. Αυτοί που μορφώνουν τα παιδιά μας χρειάζονται στήριξη κι όχι απειλές και τρομοκρατία. Ως εδώ, κύριοι της κυβέρνησης» υπογράμμισε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε πως «το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δεν αποτελεί μόνιμη παροχή, ούτε αντισταθμίζει τις μισθολογικές απώλειες».

Επισήμανε πως «η κυβέρνηση πάει να στήσει έναν τρισάθλιο μηχανισμό υποταγής και εξαγοράς συνειδήσεων» και πρόσθεσε σχετικά με την στοχοθεσία, πως «τους στόχους θα τους καθορίζει η κυβέρνηση και οι υπουργοί, αλλά υπάρχουν και βαθύτερες στοχεύσεις, καθώς με την εφαρμογή της, η κυβέρνηση θέλει στην πραγματικότητα να κάνει τους υπαλλήλους να ταυτιστούν κι οι ίδιοι με την αντιλαϊκή πολιτική, να ενστερνιστούν τις προτεραιότητες και τους στόχους του κεφαλαίου σαν να είναι δικοί τους».

«Οι στόχοι αυτοί περιγράφονται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής και είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί για το ταξικό πρόσημο της πολιτικής σας» σημείωσε.

Επίσης, απαίτησε από την κυβέρνηση να κάνει τώρα δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του 13-14ου μισθού και σύνταξης.

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε επίσης ότι «το νομοσχέδιο εισάγει κυρώσεις με το άρθρο 9, για όσους επιτυχόντες διαγωνισμών δεν αποδέχονται τη θέση του διορισμού τους ή παραιτούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα» και σημείωσε ότι το «φαινόμενο αυτό, που εμφανίζεται έντονα τα τελευταία χρόνια, έχει άμεση σχέση με τις εργασιακές συνθήκες στον δημόσιο τομέα που έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί που λαμβάνουν οι υπάλληλοι αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας, ειδικά σε ορισμένους κλάδους».

Σημείωσε ότι «με αναγωγή σε ετήσια βάση και όχι σύγκριση με τις μηνιαίες αποδοχές, όπως κάνει κουτοπόνηρα η κυβέρνηση, θα διαπιστώσουμε ότι σήμερα ένας νεοεισερχόμενος στο Δημόσιο που είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παίρνει 484 ευρώ λιγότερα από τον αντίστοιχο εργαζόμενο που αμείβεται με τον επίσης αισχρό βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα. Ενώ ένας εργαζόμενος υποχρεωτικής εκπαίδευσης παίρνει 1.420 ευρώ λιγότερα».

«Και δεν φτάνουν αυτά, τους κλέβετε κάθε μήνα με το περιβόητο χαράτσι της “ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας” που ανέρχεται σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των τυχόν πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων. Λες και για την ανεργία δε φταίει το καπιταλιστικό σύστημα που τη γεννά, αλλά όσοι εργαζόμενοι του δημοσίου έχουν ακόμα σταθερή εργασία» πρόσθεσε.

«Αν νομίζετε ότι θα σας σώσουν διάφοροι φίλοι σας μεγαλοκαναλάρχες που έχουν ρίξει “μαύρο” σε κάθε εργατική κινητοποίηση, είστε γελασμένοι» είπε και τόνισε:

«”Λεφτά για μισθούς, Υγεία, Παιδεία, έξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία”. Αυτό είναι το σύνθημα της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας της 20ής Νοέμβρη που προετοιμάζουν ομοσπονδίες και συνδικάτα σε όλη τη χώρα. Κι αυτό το σύνθημα, ήδη σας στοιχειώνει, γιατί ακούγεται από χιλιάδες περισσότερους εργάτες κάθε μέρα.

Ότι κι αν κάνετε για να το κρύψετε, ο λαός μας αισθάνθηκε περηφάνια όταν είδε τους λιμενεργάτες του Πειραιά να σταματούν τα φορτηγά με τις σφαίρες που στέλνετε στους φίλους σας στο Ισραήλ. Σήκωσε μπόι, όταν είδε τους χιλιάδες ντελιβεράδες με τα μηχανάκια τους να κατακλύζουν τους δρόμους, διεκδικώντας εργατικά δικαιώματα, τους υγειονομικούς να παλεύουν για μαζικές προσλήψεις, για δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου, όπως αξίζει να έχει κάθε άνθρωπος τον 21ο αιώνα».

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι μεταλλεργάτες, εκπαιδευτικοί, λιμενεργάτες, ξενοδοχοϋπάλληλοι, ναυτεργάτες, οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι, μπαίνουν στον αγώνα και αποτελούν την «πραγματική αντιπολίτευση».

«Όση τρομοκρατία κι αν επιστρατεύσετε, όπως σήμερα που σύρατε στα δικαστήρια τους δασκάλους για να βγάλουν τα δικαστήρια παράνομη την απεργία τους, όσα παραμύθια κι αν πείτε, ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη είναι κερδισμένοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εργαζόμενοι, το πικρό ποτήρι θα το πιείτε.

Και θα το καταλάβετε καλά και στις 20 Νοέμβρη στη μεγάλη πανεργατική απεργία. Οι εργασιακοί χώροι θα ερημώσουν και η δουλειά θα σταματήσει, γιατί αυτοί που παράγουν, αυτοί που βγάζουν τον πλούτο αυτής της χώρας θα απεργούν και θα είναι στους δρόμους» υπογράμμισε, καταλήγοντας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ