today-is-a-good-day
17.5 C
Athens

Φον ντερ Λάιεν: Χαιρέτισε την επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ παρά τις ρωσικές πρακτικές

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ, παρά τις ρωσικές «υβριδικές τακτικές».

«Συγχαρητήρια στον λαό της Μολδαβίας και στη Μάγια Σάντου», αναφέρει με ανάρτησή της στο «Χ», η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στην πρόεδρο της Μολδαβίας. «Τα καταφέρατε πάλι! Παρά τις ρωσικές υβριδικές τακτικές, η Μολδαβία έδειξε ότι είναι ανεξάρτητη, δυνατή και θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον», έγραψε η Ππρόεδρος της Επιτροπής στο «Χ».

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα συνεχάρη τη Μολδαβία για το «θάρρος» της μετά την οριακή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Η Ρ. Μέτσολα έγραψε στο «Χ»: «Ευχαριστούμε Μάγια Σάντου. Η ηγεσία και το κουράγιο σου άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Η Ευρώπη είναι Μολδαβία και η Μολδαβία είναι Ευρώπη. Το μέλλον θα το γράψουμε μαζί.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του εκπροσώπου της για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, κατήγγειλε σήμερα ότι το δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ και ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν σε κλίμα «πρωτοφανούς ανάμειξης» της Ρωσίας. «Σημειώσαμε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο πρωτοφανούς ανάμειξης και εκφοβισμού εκ μέρους της Ρωσίας (…) με στόχο την αποσταθεροποίηση της δημοκρατικής διαδικασίας στη δημοκρατία της Μολδαβίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ζ.Μπορέλ: Η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της προσπάθησαν ενεργά να υπονομεύσουν τη δημοκρατική και εκλογική διαδικασία στη Μολδαβία

Η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της προσπάθησαν ενεργά να υπονομεύσουν τη δημοκρατική και εκλογική διαδικασία στη Μολδαβία αναφέρει η κοινή δήλωση της Κομισιόν και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΕ επαινεί τις αρχές του Κισινάου για την επιτυχή διοργάνωση των εκλογών και του συνταγματικού δημοψηφίσματος.

«Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα του συνταγματικού δημοψηφίσματος, στο οποίο ο λαός της Μολδαβίας εξέφρασε την επιθυμία του να εδραιώσει το μέλλον του στην ΕΕ» επισημαίνεται.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα και τα συμπεράσματα της Διεθνούς Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ και οι δύο διαδικασίες ψηφοφορίας διεξήχθησαν σωστά. Οι υποψήφιοι έκαναν ελεύθερες εκστρατείες σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ανησυχίες για παράνομη ξένη παρέμβαση και ενεργές προσπάθειες παραπληροφόρησης σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπογραμμίζουν ότι οι αρχές επιβολής του νόμου, πολλοί διεθνείς παράγοντες και η κοινωνία των πολιτών έχουν διακηρύξει ότι η Μολδαβία είναι ο στόχος ενός συνεχιζόμενου «υβριδικού πολέμου» o οποίος κατευθύνεται από το εξωτερικό και περιλαμβάνει διάφορες μορφές χειραγώγησης για την αποσταθεροποίηση της χώρας, παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών παραγόντων, εκστρατείες παραπληροφόρησης και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ.

Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου και ενόψει των βουλευτικών εκλογών το 2025.

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη δημοκρατική ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη της Μολδαβίας, καθώς και να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Μολδαβίας, ιδίως στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ και η Μολδαβία μοιράζονται ένα κοινό μέλλον» αναφέρει τέλος η κοινή ανακοίνωση.

Παρατηρητές του ΟΑΣΕ σημειώνουν πως η εκστρατεία για τις εκλογές και το δημοψήφισμα αμαυρώθηκαν από ξένη παρέμβαση

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν στην προκαταρκτική έκθεσή τους που δημοσιοποιήθηκε σήμερα πως υπήρξε “καλή διαχείριση” των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος για την ΕΕ στη Μολδαβία, ο βασικές ελευθερίες έγιναν “γενικά σεβαστές” και οι συμμετέχοντες διεξήγαγαν “ελεύθερα την προεκλογική εκστρατεία τους”, αν και οι εκστρατείες αμαυρώθηκαν από ξένη παρέμβαση και ενεργητικές προσπάθειες παραπληροφόρησης.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι αξιολογεί την ψηφοφορία “πολύ θετικά” αλλά σημειώνει λίγα διαδικαστικά προβλήματα και κατάχρηση διοικητικών πόρων στη διάρκεια των εκστρατειών για τις εκλογές και το δημοψήφισμα.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι οι εκστρατείες για τις προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα που διεξήχθησαν ταυτόχρονα και η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, που ευνόησε την απερχόμενη πρόεδρο και την κυβέρνηση, “δεν παρείχαν πλήρως ίσες ευκαιρίες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ