today-is-a-good-day
16.2 C
Athens

Έως 15% η μείωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ: Οι εκπτώσεις ανά κατηγορία προϊόντων  

Έως και 15% φθηνότερα πωλούνται στα ράφια δεκάδες κωδικοί βασικών καταναλωτικών αγαθών, μετά το κάλεσμα του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου προς τις προμηθευτικές εταιρείες και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να ρίξουν τις τιμές και να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των τροφίμων, ο οποίος τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε και πάλι στο 3,2%.

Της Γωγώς Κατσέλη 

Πρόκειται για το μέτρο της μείωσης τιμών κατά τουλάχιστον 5% και για διάστημα δύο μηνών, με τη διαφορά ότι πλέον στην πρωτοβουλία συμμετέχουν με δική τους έκπτωση και οι επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου. Για παράδειγμα, σε ένα προϊόν η βιομηχανία ρίχνει τις τιμές κατά 5% και τα σούπερ μάρκετ κατά 1%-3% μειώνοντας περαιτέρω το κόστος για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «The President», κριθαράκι γνωστής εταιρείας πωλείται από 7%-10% φθηνότερα, ρύζι άλλης εταιρείας 6%-7%, ενώ 2 κωδικοί αλεύρων μεγάλης βιομηχανίας διατίθεται από 9%-15% χαμηλότερα.

Μικρότερες είναι οι μειώσεις σε καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής, καθώς η μείωση σε χλωρίνη μεγάλης πολυεθνικής ανέρχεται στο 7% και σε σαμπουάν στο 6%. Από 6%-10% φθηνότερα διατίθενται και 9 κωδικοί βρεφικών πανών μεγάλης βιομηχανίας, ενώ εκτός του μέτρου βρίσκονται -προς το παρόν τουλάχιστον- γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.

Η μεγαλύτερη μείωση τιμής, που ανέρχεται στο 17,2%, καταγράφεται στους ντοματοπολτούς και συγκεκριμένα στην ντομάτα πασσάτα γνωστής μάρκας, η οποία από τα 1,16 ευρώ πωλείται πλέον στα 0,96 ευρώ η συσκευασία των 520 γραμμαρίων. Σε χαμηλότερη τιμή διατίθεται και ελαιόλαδο μεγάλης εταιρείας από τα 14,30 ευρώ στα 13,40 ευρώ το λίτρο, με το ποσοστό της μείωσης να διαμορφώνεται στο 6,3%.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε σήμερα αφορά σε 40 κωδικούς προϊόντων που αναμένεται να αγγίξουν τους 120 έως το τέλος Οκτωβρίου. «Αναμένεται ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες και υπολογίζεται ότι σταδιακά περισσότεροι από 600 κωδικοί προϊόντων διαφόρων προμηθευτών μελών του ΣΕΒΤ, του ΕΣΒΕΠ αλλά και άλλων προμηθευτών θα συμμετέχουν στην πρωτοβουλία», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας».

Η λίστα με τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία έχει σταλεί από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδας στο υπουργείο Ανάπτυξης και βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ