today-is-a-good-day
18.7 C
Athens

Ο Κ.Μητσοτάκης ζητά κοινή ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Διχασμένη η Ευρώπη

Την ανάγκη για την εύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό και την παροχή ασύλου, με έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και τη στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, αναμένεται να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Του Κώστα Πασίση 

Στόχος είναι η διασφάλιση αποτελεσματικού ελέγχου των μεταναστευτικών ροών και η αντιμετώπιση του δικτύου διακινητών, που συνεχίζουν ακάθεκτα τη δράση τους, εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία της Τουρκίας αλλά και τη συγκυρία, την εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο για άλλη μια φορά η σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε βρίσκει την Ευρώπη διχασμένη σε κομβικά ζητήματα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να καλείται να βρει την κατάλληλη δοσολογία στην «πίεση» για ενιαία στάση και την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων.

Το θετικό σε αυτή την προσπάθεια είναι ότι στην πρόσφατη σύνοδο της MED9, τη  «συμμαχία» των εννέα μεσογειακών και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρχηγοί αυτών  συμφώνησαν ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών, καθώς και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Το πρόβλημα, όμως, είναι η αλλαγή στάσης της Γερμανίας που έχει αυστηροποιήσει την πολιτική της όσον αφορά την παροχή ασύλου.

Όπως επισημαίνεται ο λόγος αυτής της σχεδόν αιφνιδιαστικής μεταστροφής σχετίζεται με τις αυξημένες  μεταναστευτικές  ροές  τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά το 2015, που  ευνόησε την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων.

Αλλά και τις ανησυχίες σε μέρος της γερμανικής κοινωνίας για την ενσωμάτωση των μεταναστών, την πίεση στα συστήματα πρόνοιας και την ασφάλεια.

Η Ελλάδα, όμως, ζητά, μια ισορροπημένη ευρωπαϊκή λύση και «καθαρή» απάντηση, καθώς αυτό που βιώνει σήμερα το Βερολίνο, για τη χώρα μας είναι πιο πιεστικό επειδή  είναι από τις πρώτες χώρες υποδοχής.

Οι συνεχιζόμενες ροές μεταναστών είναι ένα ζήτημα που έχει αρχίσει να αφήνει έντονο πολιτικό αποτύπωμα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής, το έχουν κάνει σημαία τους, διογκώνοντας το ακόμη περισσότερο.

Στη βάση όλων αυτών το μεταναστευτικό ζήτημα παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα για την ΕΕ, ειδικά για τις χώρες του Νότου που είναι οι κύριες πύλες εισόδου μεταναστών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο είναι προτεραιότητα.

Βασικοί άξονες αυτού του Συμφώνου είναι η ενίσχυση της προστασίας και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, μέσω κοινοτικής χρηματοδότησης. Σημαντικό είναι επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και να ενισχυθεί η συνεργασία με τρίτες χώρες για την πρόληψη των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Η «καυτή» ατζέντα της συνόδου κορυφής

Εκτός του μεταναστευτικού στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών βρίσκεται κρίση στη Μέση Ανατολή.

Στην προκειμένη περίπτωση η ΕΕ αναζητά έναν πιο ενεργό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, με τις  προσπάθειες να εστιάζονται στη διπλωματική μεσολάβηση και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να εντείνουμε τις πιέσεις ώστε ο νότιος Λίβανος για να μη μετατραπεί σε νέα Γάζα, τόνισε μεταξύ άλλων από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει ένα από τα σοβαρότερα θέματα για την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να υποστηρίζει την Ουκρανία πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά.

Στη Σύνοδο, θα συζητηθούν νέοι τρόποι ενίσχυσης της βοήθειας προς την Ουκρανία, καθώς και το πώς η Ευρώπη  θα μπορούσε να διαχειριστεί τις συνέπειες του πολέμου, όπως την ενεργειακή ασφάλεια και τις επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων.

Τέλος, στην ατζέντα βρίσκονται ο ανταγωνισμός της ΕΕ, η ενταξιακή πορεία Μολδαβίας και Γεωργίας και  οι υβριδικές απειλές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ