today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ζητείται λύση στο πολιτικό σταυρόλεξο της Κεντροδεξιάς 

Με κύριο στόχο τη διατήρηση της κυριαρχίας της ΝΔ στην κεντροδεξιά, το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα, καλείται να επιλύσει ένα περίπλοκο και δύσκολο πολιτικό παζλ, που περιλαμβάνει εσωκομματικές εντάσεις αλλά και την άνοδο νέων πολιτικών σχηματισμών στα δεξιά της…

Του Κώστα Πασίση

Η απόφαση των δυο Πρωθυπουργών Καραμανλή και Σαμαρά να μη συμμετάσχουν στο street party για τα 50 χρόνια του κόμματος στη Ρηγίλλης, ενώ εμφανίσθηκαν μαζί σε μια  κοινωνικοπολιτική εκδήλωση αναδεικνύει το βάθος της δυσαρέσκειάς τους με τη σημερινή ηγεσία.

Η παρουσία τους στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) για την απονομή των βραβείων «Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας», μόνο τυχαία δεν ήταν…

Άλλωστε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ο οποίος απέστειλε τις σχετικές προσκλήσεις βρίσκεται απέναντι από την κυβέρνηση.

Γεγονός που έχει το δικό του συμβολισμό, που δεν μπορεί να προσπεράσει εύκολα κανείς και δη στο Μαξίμου το οποίο έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» του τις κινήσεις των δυο πρώην προέδρων της ΝΔ, αν και δεν ομολογείται δημοσίως.

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον είχε όμως και η θερμή χειραψία, ηχηρό πολιτικό unfair, ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Νίκο Παππά, επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχετικό στιγμιότυπο μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε στα social media, που πήραν φωτιά, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που θυμήθηκαν την περίφημη ατάκα του Μεσσήνιου πολιτικού  «θα τους πάω μέχρι τέλους», τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τον Νίκο Παππά με αφορμή την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, όπου καταδικάστηκε ομόφωνα από το Ειδικό Δικαστήριο.

Οι Καραμανλής και Σαμαράς εκπροσωπούν δύο παραδοσιακά ισχυρές τάσεις στη Νέα Δημοκρατία, και η κριτική τους προς την κυβέρνηση ενισχύεται συνεχώς.

Η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη και του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου, στέλεχος αμιγώς καραμανλικής χροιάς, αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι ένα ακόμη δείγμα εσωτερικών προκλήσεων αλλά και πηγή έντασης στη Νέα Δημοκρατία.

Η συνεχιζόμενη διαμάχη για τα κόκκινα δάνεια φέρνει στην επιφάνεια, ένα καυτό ζήτημα που η κυβέρνηση θέλει να …ξεχάσει, ενώ ταυτόχρονα προσθέτει «βάρος» στην κυβερνητική ατζέντα.

Στη φάση αυτή το Μαξίμου φαίνεται να αναζητεί «ισορροπίες» και σε αυτό το πλαίσιο, χθες ο «τσάρος» της οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ…

Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου επιχειρεί να αντιμετωπίσει και την αυξανόμενη απειλή από τα μικρότερα νέα πολιτικά σχήματα που κινούνται στα δεξιά της.

Η επίθεση της κυβέρνησης μέσω του Παύλου Μαρινάκη, στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρόεδρο του κόμματος Φωνή Λογικής, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι ίσως νιώθουν ότι το κόμμα δεν τους εκφράζει πλήρως.

«Η κ. Λατινοπούλου, μετά την εκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν επέλεξε να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ούτε καν στο κόμμα της κ. Μελόνι, αλλά πήγε και συντάχθηκε με τον Όρμπαν και τη Λεπέν. Η κ. Λατινοπούλου επισήμως ανήκει στην ευρωπαϊκή Άκρα Δεξιά», τόνισε ο κ. Μαρινάκης στέλνοντας πολλαπλά πολιτικά σήματα.

Μηνύματα που εντάσσονται κυρίως στην ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης να διαχωρίσει τη ΝΔ από ακροδεξιά στοιχεία και να προφυλάξει την κεντροδεξιά της ταυτότητα…

Στον απόηχο πάντως της σφοδρής επίθεσης του Παύλου  Μαρινάκη στην Αφροδίτη Λατινοπούλου, κάποιοι εντός ΝΔ έσπευσαν να επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έκανε συνομιλητή της την πρόεδρο της Φωνής Λογικής, ένα κόμμα που έκανε την εμφάνιση του μόλις το 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ