today-is-a-good-day
26.6 C
Athens

Σε μείωση κατά 42% οι παράνομες διελεύσεις που εντοπίσθηκαν στα σύνορα της ΕΕ από τον Ιανουάριο

Οι παράνομες διελεύσεις από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μειώθηκαν κατά 42% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ανακοίνωσε η Frontex.

Η μεγαλύτερη μείωση διαπιστώθηκε στην διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων (-79%) και της κεντρικής Μεσογείου (-64%).

Ομως οι διελεύσεις που εντοπίσθηκαν με προέλευση την Δυτική Αφρική διπλασιάσθηκαν (+100%) και σχεδόν τριπλασιάσθηκαν στα σχεδόν 6.000 χιλιόμετρα των ανατολικών χερσαίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (+192%), σύμφωνα με την ανακοίνωση της Frontex.

Η Frontex διευκρινίζει ότι τα στοιχεία αναφέρονται στον αριθμό των εντοπισμένων παράτυπων διελεύσεων και όχι στο αριθμό των ατόμων, καθώς ένα πρόσωπο δύναται να διασχίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης πολλές φορές και σε διαφορετικά σημεία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των διελεύσεων των μεταναστών ή των προσφύγων που εντοπίσθηκαν από την Frontex έγιναν στην Μεσόγειο Θάλασσα ή στην Μάγχη με κατεύθυνση την Βρετανία.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, υπήρξαν 47.710 παράτυπες διελεύσεις που καταγράφηκαν στην κεντρική Μεσόγειο μέσω της Ιταλίας, 45.610 (+15%) στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας ή της Ελλάδας και 11.483 (-1%) στην δυτική Μεσόγειο προς την Ισπανία.

Στην Μάγχη, ο αριθμός των εντοπισμένων διελεύσεων αυξήθηκε στις 47.514 ανάμεσα στο Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο (+2% σε σχέση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2023).

Οι παράνομες διελεύσεις που εντοπίσθηκαν με προέλευση την δυτική Αφρική έφθασαν τις 30.616.

Στον δρόμο των δυτικών Βαλκανίων, μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας ή της Κροατίας, η Frontex εντόπισε 16.698 παράτυπες διελεύσεις.

Στα μήκους 6.000 χιλιομέτρων ανατολικά χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Λευκορωσία, την Μολδαβία, την Ουκρανία, τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Νορβηγία και την Ρωσία, ο αριθμός των διελεύσεων που εντοπίσθηκαν ανήλθε κατά την περίοδο αυτήν στις 13.195.

Οι τρεις χώρες από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών στα ευρωπαϊκά σύνορα είναι η Συρία, το Μαλί και η Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ