today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Αγωγή από τον Φλώρο της Energa στο Thepresident: Ζητά να διαγραφεί όλο το σχετικό με την υπόθεση περιεχόμενο

Με μια πρωτοφανή για τα δημοσιογραφικά δεδομένα αγωγή, και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που εξετάζεται την προσεχή Δευτέρα, το thepresident καλείται να διαγράψει όλα τα άρθρα που αναφέρονταν στην εξέλιξη της πολύκροτη υπόθεση δημοσίου συμφέροντος της ENERGA, ακόμα και όσων αφορούν τις σχετικές δηλώσεις κομμάτων ή τις δηλώσεις που έγιναν εντός κοινοβουλίου για την υπόθεση.

Έκπληξη προκαλεί ότι ανάμεσα στα 53 άρθρα (κυρίως του 2018 και 2019) που ζητά ο κ. Φλώρος να διαγραφούν περιλαμβάνονται και αναδημοσιεύσεις από τηλεγραφήματα του Αθηναίικού Πρακτορείου Ειδήσεων (τα πρωτότυπα παραμένουν αναρτημένα χωρίς να ζητείται η διαγραφή τους) ανακοινώσεις όλων των κομμάτων με αναφορά στην υπόθεση, τα οποία ανεμπόδιστα μπορεί κανείς να αναζητήσει στις ιστοσελίδες των κομμάτων, καθώς και άσχετα δημοσιεύματα που αφορούν τον πρ. Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρο και τον βουλευτή (άσχετο με την υπόθεση) Κ.Φλώρο.

Το thepresident σεβόμενο το κανονιστικό πλαίσιο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών και Συμβουλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, προέβη σε σχετικές παρεμβάσεις, ενημερώνοντας όλα τα σχετικά άρθρα του παρελθόντος με τις πλήρεις πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης, ώστε να υπάρχει η σφαιρική και ορθή ενημέρωση του ενδιαφερόμενου αναγνώστη ή ερευνητή, για την εξέλιξή της υπόθεσης.
Περαιτέρω, αντιλαμβανόμενο  τη δυναμική του ηλεκτρονικού τύπου και των μηχανών διαδικτυακής αναζήτησης, απενεργοποιήθηκε στις σχετικές ειδήσεις η δυνατότητα Indexing, δηλαδή της  αυτοματοποιημένης αλληλεπίδρασης – καταλογοποίησης όλων των αναρτήσεων αυτών, με μηχανές αναζήτησης. Η εκούσια αυτή στο μέτρο το νόμιμου και αποδεκτού κίνησή μας, δεν ήταν αρκετή για τον κύριο Φλώρο που φαίνεται ότι θεωρεί ότι τα γεγονότα ούτε εξιστορούνται, ούτε τυγχάνουν έρευνας και εν τέλει διαγράφονται,.

Εκτός από το thepresident, ο κ. Φλώρος έχει στείλει αντίστοιχες αγωγές στο documento και στο  tvxs.gr,  απαιτώντας τη διαγραφή αντίστοιχου όγκου αρθρογραφίας. Σε περίπτωση που το thepresident δεν συμμορφωθεί με την απαίτηση του κ. Φλώρου, ο κ. Φλώρος  ζητά από τη Δικαιοσύνη να εκδόσει απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που θα επισύρει ποινή 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα που οι ιστοσελίδες δεν κατεβάζουν τα άρθρα που έχει επισημάνει στα εξώδικά του.

ΕΣΗΕΑ: Μετά την απαίτησή τους για διαγραφή των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων θα ζητήσουν και το σκίσιμο ή το κάψιμο και των εφημερίδων που αναφέρονται στην ποινική υπόθεσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποστολή των εξωδίκων με τις πρωτοφανείς απαιτήσεις διαγραφής αρθρογραφίας, εξέδωσε ανακοίνωση και η ΕΣΗΕΑ, στην οποία τόνιζε μεταξύ άλλων τα εξής: Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις πρακτικές αυτές, οι οποίες απειλούν ευθέως τις αρχές της ελευθεροτυπίας, και αναρωτιέται εάν οι συντάκτες του εξωδίκου μετά την απαίτησή τους για διαγραφή των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων θα ζητήσουν και το σκίσιμο ή το κάψιμο και των εφημερίδων που αναφέρονται στην ποινική υπόθεσή τους. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει θέση, θωρακίζοντας θεσμικά τα ΜΜΕ από αντίστοιχες απειλές και πρακτικές SLAPP σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος».

 

 

Δήλωση Γ.Μουρούτη

Ο μέτοχος και γεν. διευθυντής του thepresident Γιώργος Μουρούτης, μετά από ερώτηση του documento της Κυριακής για την υπόθεση δήλωσε:

Με μεγάλη έκπληξη και ανησυχία λάβαμε την Παρασκευή Αγωγή και Ασφαλιστικά Μέτρα από τον κ. Αριστείδη Φλώρο, ο οποίος μας ζητά να διαγράψουμε όλες τις δημοσιογραφικές αναφορές του ThePresident.gr στο πρόσωπό του και στην πολύκροτη υπόθεση της Energa επικαλούμενος -λόγω της αθώωσής του- το δικαίωμα στη λήθη. Είχε προηγηθεί ένα αντίστοιχο εξώδικο, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με το οποίο μας ζητούσε εντός τριών ημερών να «κατεβάσουμε» 53 δημοσιεύματα, ανάμεσά τους δηλώσεις κομμάτων και εκπροσώπων τους, αποσπάσματα ομιλιών στη Βουλή, αλλά και δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε συνονόματους του κ. Φλώρου όπως τον βουλευτή Κ.Φλώρο και τον τ. Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο.

Σεβόμενοι το κανονιστικό πλαίσιο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών και Συμβουλίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, προβήκαμε σε σχετικές παρεμβάσεις, ενημερώνοντας όλα τα σχετικά άρθρα του παρελθόντος με τις πλήρεις πληροφορίες για την εξέλιξη της υπόθεσης, ώστε να υπάρχει η σφαιρική και ορθή ενημέρωση του ενδιαφερόμενου αναγνώστη ή ερευνητή, για την εξέλιξή της υπόθεσης.
Περαιτέρω, αντιλαμβανόμενοι τη δυναμική του ηλεκτρονικού τύπου και των μηχανών διαδικτυακής αναζήτησης, απενεργοποιήσαμε τη δυνατότητα Indexing, δηλαδή της αυτοματοποιημένης αλληλεπίδρασης – καταλογοποίησης όλων των αναρτήσεων αυτών, με μηχανές αναζήτησης. Η εκούσια αυτή στο μέτρο το νόμιμου και αποδεκτού κίνησή μας, δεν ήταν αρκετή για τον κύριο Φλώρο που θεωρεί ότι τα γεγονότα ούτε εξιστορούνται, ούτε τυγχάνουν έρευνας και εν τέλει διαγράφονται,.

Είναι προφανές ότι για λόγους αρχής και σεβασμού στις αρχές της Ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας, αρνηθήκαμε να διαγράψουμε ειδησεογραφικά γεγονότα ωσάν να μην συνέβησαν ποτέ, ειδικά μετά και την ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η οποία χαρακτηρίζει «πρακτική SLAPP την εν λόγω απαίτηση που βλάπτει τις αρχές της ελευθεροτυπίας», και αναρωτιέται εύλογα «εάν οι συντάκτες του εξωδίκου μετά την απαίτησή τους για διαγραφή των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων θα ζητήσουν και το σκίσιμο ή το κάψιμο και των εφημερίδων που αναφέρονται στην ποινική υπόθεσή τους».

Θα απέχουμε όμως να δεχτούμε τις απαιτήσεις του κ. Φλώρου και να διαγράψουμε τα ιστορικά γεγονότα, να «μοντάρουμε» τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις που έχουν ιστορικά καταγραφεί και να διαστρεβλώσουμε το πνεύμα και το γράμμα των τηλεγραφημάτων του αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων, που αποτέλεσε την κύρια πηγή πολλών εκ των πληροφοριών μας.

Θα απέχουμε όχι μόνον για λόγους δημοκρατικού καθήκοντος αλλά και γιατί πιστεύομε ακράδαντα ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορούσε μια ιδιωτική αντιδικία που απλώς έληξε νομικά, αλλά μια υπόθεση δημοσίου συμφέροντος – ενδιαφέροντος και καταναλωτικής πίστης, την οποία υποχρεούμασταν να καλύψουμε δημοσιογραφικά σε όλες της τις πτυχές.

Σε κάθε περίπτωση το thepresident.gr δεν απειλείται, δεν τρομοκρατείται και δεν κάμπτεται και θα συνεχίσει να ασκεί το δημοσιογραφικό του καθήκον με γνώμονα τις αρχές της ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας.
Αλίμονο το 2024, με τον ηλεκτρονικό τύπο να πρωταγωνιστεί παγκοσμίως στην ενημέρωση, να εξαναγκαζόμαστε σε διαγραφές της ιστορίας κατά το δοκούν, ακόμα και αν περιγράφουμε απλά γεγονότα ή παραθέτουμε την αλήθεια και την εξέλιξη υποθέσεων ευρύτερου κοινωνικού – δημόσιου ενδιαφέροντος.

Θα δώσουμε τη μάχη -μαζί με όλους τους συναδέρφους μας που επιμένουν να αγωνίζονται για τη Δημοκρατία και την Ελευθεροτυπία- και θα την κερδίσουμε!
Γιώργος Μουρούτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ