today-is-a-good-day
13 C
Athens

Παρουσία Ν.Δένδια η συναυλία στο Ηρώδειο για τη 200ή επέτειο από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παραβρέθηκε χθες, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο προκειμένου να τιμηθεί η 200ή επέτειος από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα και την άνθιση του Φιλελληνισμού.

Όπως ανακοινώθηκε, τον υπουργό συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και το Μουσείο Φιλελληνισμού, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Παρόντες ήταν, επίσης, οι βουλευτές Άρτας, Γεώργιος Στύλιος και Λακωνίας, Αθανάσιος Δαβάκης, η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα, ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Ωέρ, ο υποναύαρχος (ΥΙ) Αντώνιος Παπαγεωργίου ΠΝ ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΝ, ο υποπτέραρχος (Ο) Γεώργιος Γεωργιάδης ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΑ, ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού στην Αθήνα, Κωνσταντίνος Βελέντζας, η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, η πρόεδρος του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη», Ειρήνη Καΐρη, άλλοι επικεφαλής ξένων διπλωματικών αντιπροσωπείων, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Περιφέρειας Αττικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, σε αυτόν τον ιερό χώρο του Ηρωδείου, για να τιμήσουμε τους Φιλέλληνες και ειδικά τον Λόρδο Βύρωνα. Να τιμήσουμε τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα στους Έλληνες στη δεσπόζουσα συγκυρία της κυοφορίας της Νέας Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

«Τιμάμε τους ανθρώπους αυτούς που δεν γεννήθηκαν στην ελληνική γη. Και που δεν έτρεχε στις αρτηρίες τους ελληνικό αίμα, αλλά που ταυτίστηκαν με τις αξίες του Ελληνισμού και που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας. Ο Φιλελληνισμός, αυτή η παγκόσμια δύναμη, αποτέλεσε μία από τις ψυχές, από τους πνεύμονες του κινήματος του Ρομαντισμού και ιστορική έκφανση του Διαφωτισμού», ανέφερε.

«Αλλά δεν περιορίστηκε στις λογοτεχνικές ή καλλιτεχνικές του εκφάνσεις. Αποτυπώθηκε στην ενεργό συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση. Ο George Gordon 6th baron Byron ήταν enfant gaté και enfant terrible του 19ου αιώνα, εμβληματική μορφή του Φιλελληνισμού, και δεν παρέμεινε θεατής της ιστορικής κυοφορίας. Δεν περιόρισε τον εαυτό του σε αφηρημένες συζητήσεις, διακηρύξεις ή λογοτεχνική παραγωγή. Αντίθετα ταύτισε την πορεία της ζωής του με τον αγώνα του νέου Ελληνισμού. Και υπηρέτησε in praxi το παγκόσμιο ιδεώδες της ελευθερίας του ανθρώπου», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να προσθέσει:

«Στο Μεσολόγγι, ο Λόρδος Βύρωνας και οι υπόλοιποι Φιλέλληνες σφυρηλάτησαν όραμα θυσίας που ενέπνευσαν γενεές πέραν των ορίων της Ελλάδας. Το όραμα του Μεσολογγίου αποτυπώνει ο εθνικός ποιητής Σολωμός στα εκπληκτικά σχεδιάσματα των Ελεύθερων Πολιορκημένων».

«Ο Βύρων επέλεξε να μη γίνει τριάντα επτά ετών. Επέλεξε να τελειώσει τη ζωή του στα 36 στο Μεσολόγγι, ως Ελεύθερος Πολιορκημένος. Η Νέα Ελλάδα, χάριν στην προσφορά του, είναι σήμερα μία ελεύθερη χώρα 203 ετών. Κάθε πραγματικός Έλληνας τον θυμάται και τον αγαπά» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ