today-is-a-good-day
23.4 C
Athens

Η Χεζμπολάχ λέει ότι απώθησε Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά σε μια θέση της UNIFIL

Η Χεζμπολάχ υποστήριξε απόψε ότι απώθησε Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν «διεισδύσει» στον νότιο Λίβανο, κοντά σε μία θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL).

Η λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι απώθησε πίσω από τα σύνορα τους Ισραηλινούς που διείσδυσαν κοντά στο Λαμπούν, ένα μεθοριακό χωριό. «Έχουμε συνεχείς επαφές με τη UNIFIL για να διασφαλίσουμε ότι (οι κυανόκρανοι) δεν θα βρεθούν εν μέσων των πυρών» είπε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ναντάβ Σοσάνι.

Περίπου 10.000 κυανόκρανοι έχουν αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο, κατά μήκος της «μπλε γραμμής» που ορίζει τα σύνορα με το Ισραήλ. Την Κυριακή η UNIFIL κατήγγειλε ότι ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε επιχειρήσεις κοντά σε μια από τις θέσεις της, στο μεθοριακό χωριό Μαρούν αλ Ρας, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά επικίνδυνο» αυτό το γεγονός.

Η Χεζμπολάχ διαβεβαίωσε χθες ότι δόθηκαν οδηγίες στους μαχητές της να μην παρέμβουν για να μην θέσουν σε κίνδυνο τους κυανόκρανους.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών η UNIFIL καλεί και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή, που ψηφίστηκε μετά τον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, το 2006, ορίζει ότι μόνο οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Λιβάνου επιτρέπεται να αναπτυχθούν στον νότιο Λίβανο.

Παρά το ψήφισμα αυτό, η Χεζμπολάχ διατηρεί την παρουσία της σε αυτήν την περιοχή μέχρι και σήμερα.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας εντόπισε «εχθρικούς» στόχους κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για πλήγμα σε μια πολυκατοικία της Δαμασκού και ότι έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ