today-is-a-good-day
24.6 C
Athens

Γ.Γεραπετρίτης: Θα εργαστούμε συστηματικά για να χτίσουμε γέφυρες και να αποκαταστήσουμε το αληθινό νόημα του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ

«Έναν χρόνο μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σε βάρος αθώων πολιτών στο Ισραήλ, η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανεξέλεγκτης σύγκρουσης», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με αφορμή την επέτειο ενός έτους από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ.

«Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η διάχυση των εχθροπραξιών στον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα, η πυραυλική επίθεση του Ιράν και ο κίνδυνος ανάφλεξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή ενισχύουν την αβεβαιότητα και την ανησυχία», τονίζει.

«Η Ελλάδα τήρησε από την πρώτη στιγμή στάση αρχής. Καταδικάσαμε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και στηρίξαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, με σεβασμό, ωστόσο, στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και καλέσαμε παράλληλα για την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων», σημειώνει ο υπουργός.

«Επιμείναμε στην ανάγκη επίτευξης διαρκούς, βιώσιμης εκεχειρίας, με στόχο την παροχή απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και την εκπόνηση ενός σχεδίου για την ανοικοδόμησή της. Μιλήσαμε για την επιτακτική ανάγκη να δοθεί ένα όραμα στον παλαιστινιακό λαό, με την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Όπως επισημαίνει, «η γεωγραφία σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής μας καθιστούν πυλώνα σταθερότητας».

«Αναλαμβάνοντας δε τη σημαντική ευθύνη που αυτό συνεπάγεται, εντείναμε τις διπλωματικές μας επαφές και δράσεις. Ταξιδέψαμε στο Ισραήλ και στη Ραμάλα, είχαμε συστηματικές επαφές με χώρες-κρίσιμους παίκτες της περιοχής, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία».

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Λάβαμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ. Προτείναμε τη σύσταση task force υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Αραβικού Κόσμου με σκοπό τη διαμεσολάβηση, την καταγραφή του πλαισίου της ειρηνευτικής διαδικασίας και το συντονισμό των παράλληλων προσπαθειών που λαμβάνουν χώρα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή».

«Ήταν δική μας, επίσης, η πρόταση να παράσχουμε τεχνογνωσία για την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη διακυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής. Με την ενεργητική εξωτερική πολιτική και τη συνεπή στάση μας εμπνέουμε αξιοπιστία. Η Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο, προσκλήθηκε και ήταν παρούσα σε όλες τις Διεθνείς Διασκέψεις με θέμα το Μεσανατολικό και την κατάσταση στη Γάζα».

«Έτσι θα κινηθούμε και κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας μας ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεσμεύομαι ότι θα εργαστούμε συστηματικά για να χτίσουμε γέφυρες και να αποκαταστήσουμε το αληθινό νόημα του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αποφυγή χρήσης βίας υπό οποιαδήποτε συνθήκη», σημειώνει και καταλήγει: «Η ανθρωπότητα δεν αντέχει περαιτέρω διχασμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ