today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

7 Οκτωβρίου 2023: Όταν το πάρτυ βάφτηκε με αίμα – Γράφει η Ντορέλλα Καμχή

Πέρασε ένας χρόνος κι ακόμα αισθάνεσαι το ρίγος στο άκουσμα της είδησης πως ανήμερα της πιο χαρούμενης γιορτής του εβραϊσμού, του Simchat Torah, περισσότεροι από 4.000 τρομοκράτες της Χαμάς με περίπου 2.000 πολίτες της Γάζας να τους ακολουθούν, εισέβαλαν στο Ισραήλ σκοτώνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Το αποτέλεσμα; Παραπάνω από 1.200 δολοφονίες, 5.000 τραυματισμοί και 250 απαγωγές πολιτών από τους οποίους οι 101 παραμένουν μέχρι και σήμερα όμηροι των Παλαιστινίων τρομοκρατών της Χαμάς, στα έγκατα της Γάζας.

Της Ντορέλλας Καμχή *

Όλα ξεκίνησαν στην έρημο Νέγκεβ, όπου γινόταν το φεστιβάλ Nova. Εκατοντάδες νέοι βρήκαν τραγικό θάνατο είτε στον χώρο όπου γινόταν το πάρτυ, είτε στα αυτοκίνητα τους όπου παρέμεναν μποτιλιαρισμένοι προσπαθώντας απεγνωσμένα να δραπετεύσουν. Το σκηνικό του τρόμου συνεχίστηκε στα κιμπούτς Be’eri, Kfar Aza, Nir Oz, Kissufim, Nahal Oz καθώς και στους δρόμους των πόλεων. Τρομοκράτες της Χαμάς έκαιγαν μωρά ζωντανά, βίαζαν γυναίκες, άντρες και παιδιά και μετά τους αποκεφάλιζαν. Οι ίδιοι βιντεοσκοπούσαν τις θηριωδίες τους, όχι όμως τους βιασμούς, και τις ανέβαζαν στο διαδίκτυο περήφανοι για τα κατορθώματα τους. Όπως μας ανέφερε στην συνάντηση μας στο Ισραήλ, ο διεθνής εκπρόσωπος τύπου της Ισραηλινής Αστυνομίας, Dean Elsdunne, μία από τις ομολογίες των τρομοκρατών που συνέλαβαν, ήταν πως είχαν εντολή όσους βιάσουν να τους σκοτώσουν οπωσδήποτε για να μην υπάρχουν αποδείξεις. Μαρτυρίες απελευθερωμένων ομήρων της Χαμάς αφηγούνται τη συνεχιζόμενη σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, με γυναίκες να υφίστανται επανειλημμένες επιθέσεις από τους απαγωγείς τους κι από συνεργάτες των τρομοκρατών, αποκαλώντας τες υποτιμητικά «σκλάβες του σεξ».

Ο ΖΑΚΑ είναι ο κυρίαρχος μη κυβερνητικός οργανισμός του Ισραήλ με περισσότερους από 3.000 εθελοντές διασώστες, οι οποίοι βρίσκονται σε εγρήγορση 24/7 κι επεμβαίνουν άμεσα σε οποιαδήποτε καταστροφή, τρομοκρατική ενέργεια ή ατύχημα λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ. Ο Simcha Greiniman, διασώστης του ΖΑΚΑ, μας αφηγήθηκε όλα όσα έζησε με την ομάδα του εκείνη την καταραμένη ημέρα όπου περισυνέλεξαν 42 πτώματα από διάφορα σπίτια σε κιμπούτς. Σε ένα από αυτά υπήρχε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας μία τούρτα γενεθλίων. Στο σαλόνι βρήκαν μία οικογένεια αγκαλιασμένη, οι γονείς και δύο μικρά παιδιά, όλοι καμένοι ζωντανοί. Ένα από τα σπίτια στα οποία μπήκαν ήταν απόλυτα συγυρισμένο. Όλα στην εντέλεια. Δεν υπήρχε ένδειξη πως είχαν μπει τρομοκράτες της Χαμάς. Ωστόσο υπήρχε έντονη η μυρωδιά του αίματος. Προχώρησαν στα δωμάτια και αντίκρισαν έναν ηλικιωμένο κατάκοιτο άνθρωπο, επιζώντα του Ολοκαυτώματος, τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια. Το αίμα έτρεχε ποτάμι.

Μία από τις εκατοντάδες τραγικές ιστορίες που εκτυλίχθηκαν εκείνη την ημέρα είναι και του 17χρονου Tomer Arava Eliaz. Η ιστορία του έγινε γνωστή καθώς την μετέδιδαν live οι τρομοκράτες. Το βίντεο, το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, δείχνει τον ίδιο, την μητέρα του Dikla, τον σύντροφο της Noam Elyakim και την 8χρονη κόρη του, Ela, να παρακαλάνε τους τρομοκράτες της Χαμάς να μην τους σκοτώσουν. Οι λυγμοί της μητέρας δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να εκτελέσουν την εντολή που είχαν. Στο βίντεο ακούγονται οι τρομοκράτες της Χαμάς να δίνουν οδηγίες στον Tomer να πηγαίνει στα σπίτια των γειτόνων του, στο κιμπούτς Nahal Oz, ο ίδιος υπό την απειλή όπλου και να τους ζητάει να βγουν έξω για να μπορούν οι τρομοκράτες της Χαμάς να τους σκοτώσουν. Προφανώς και δεν θα άνοιγαν απευθείας στους ίδιους. Μόλις τελείωσαν το «έργο» τους, εκτέλεσαν τον ίδιο, την μητέρα του και τον σύντροφο της, Noam Elyakim. Τις κόρες του συντρόφου της, την 15χρονη Dafna και την 8χρονη Ela, τις απήγαγαν στην Γάζα. Απελευθερώθηκαν στις 26 Νοεμβρίου 2023.

Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου καταδεικνύει την ασύλληπτη σκληρότητα της Χαμάς και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Συγκρίνοντας την με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους, είναι 13 φορές πιο θανατηφόρα καθώς ισοδυναμεί με 39.000 θανάτους στις ΗΠΑ.

Ο απόηχος της τρομοκρατικής επίθεσης του Nova Festival εξακολουθεί να στοιχειώνει τους επιζώντες. Σχεδόν όλοι οι επιζώντες έχουν ζητήσει από ειδικούς, υποστήριξη της ψυχικής τους υγείας. Μερικοί έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν καθώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τραύματα απόρροια των φρικαλεοτήτων της Χαμάς.

Η Χαμάς έχει αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και άλλες πολλές χώρες.

Το Ιράν είναι ο κύριος υπεύθυνος γι’ αυτή την καταστροφή και για την έναρξη του πολέμου. Χρηματοδοτεί, εκπαιδεύει, εξοπλίζει και σχεδιάζει τις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων ριζοσπαστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, όλες πληρεξούσιες του, οι οποίες από τις 7 Οκτωβρίου και μετά εξαπολύουν αδιάκοπες επιθέσεις στο έδαφος του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο καθημερινά τις ζωές των Ισραηλινών πολιτών.

Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας συνεχίζει να εθελοτυφλεί και να παραμένει σιωπηλό απέναντι στις θηριωδίες των τρομοκρατών της Χαμάς. Καμία ανθρωπιστική ΜΚΟ δεν έχει απαιτήσει την απελευθέρωση των ομήρων ενώ διαδηλώσεις κατά των «σιωνιστών» λαμβάνουν χώρα σε πολλά κράτη, ιδιαίτερα σε Πανεπιστημιουπόλεις. Οι διαδηλωτές, τυφλωμένοι κυρίως από τον αντισημιτισμό τους, γίνονται άθελα τους (ενδεχομένως και εν γνώσει τους) υποστηρικτές της Χαμάς, επικροτώντας την σφαγή των Ισραηλινών και παρακινώντας με αυτό τον τρόπο τους τρομοκράτες να προβούν σε παρόμοιες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Αν ανατρέξουμε στην ιστορία των πολέμων της Μέσης Ανατολής θα διαπιστώσουμε πως το Ισραήλ δεν έχει επιτεθεί ποτέ. Βρίσκεται πάντα στη θέση του αμυνόμενου. Έχει κάθε δικαίωμα, λοιπόν, να προστατεύσει τους πολίτες του όπως και κάθε χώρα που δέχεται επίθεση. Ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου είναι διαφορετικός. Είναι πόλεμος εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Το Ισραήλ πολεμάει εκ μέρους όλου του πολιτισμένου κόσμου. Και είναι αποφασισμένο να κερδίσει.

* Η Ντορέλλα Καμχή είναι μέλος του Διπλωματικού Σώματος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ