today-is-a-good-day
27.3 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Σύγχρονο και προοδευτικό είναι να αξιοποιηθούν τα πανεπιστήμια

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με σωματεία εργαζομένων, πανεπιστημιακών και φοιτητικούς συλλόγους του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων ΔΕΠ των σχολών Ιατρικής, Φιλοσοφικής, Θετικών Επιστημών, ΣΕΦΑΑ, καθώς και πολλοί ακόμα πανεπιστημιακοί και ομότιμοι καθηγητές του ιδρύματος, εκπρόσωποι των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), εκπρόσωποι δεκάδων Φοιτητικών Συλλόγων του ιδρύματος, του Συλλόγου Οικοτρόφων της Εστίας, αλλά και του Σωματείου Συμβασιούχων Ερευνητών Αττικής.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του είπε ότι τα όσα αναδείχθηκαν με τις παρεμβάσεις, «καταρρίπτουν το μύθο της κυβέρνησης, ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι αυξάνει τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, ότι παίρνει μέτρα εκσυγχρονισμού στην ανώτατη εκπαίδευση».

«Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι τα Ιδρύματα, βρίσκονται στα όρια της λειτουργίας τους, με σοβαρές επιπτώσεις στις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών, με εξαντλητικούς όρους εργασίας στους χιλιάδες εργαζόμενους του Ιδρύματος, με απλήρωτη και πενιχρή αμοιβή για εκατοντάδες ερευνητές και τόσα άλλα» είπε.

Επισήμανε ότι «αυτές είναι οι συνέπειες της ενίσχυσης της λειτουργίας των Πανεπιστημίων με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, της επιλεκτικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από το κράτος, η οποία όχι μόνο συνεχώς μειώνεται, αλλά πλέον και με το νόμο, το 30% αυτής, συνδέεται με την “αξιολόγηση” του κάθε Ιδρύματος».

Πρόσθεσε ότι «αυτή η “αξιολόγηση”, δεν αφορά το πώς σπουδάζουν, το πώς εργάζονται οι χιλιάδες άνθρωποι που περνούν καθημερινά της εισόδους των κτηρίων του ΕΚΠΑ, ούτε το πως θα στηριχθεί η προσπάθεια των μελών ΔΕΠ, ενώ δεν αφορά ούτε τους χιλιάδες υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς φοιτητές».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα υποδομών, έλλειψης διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού καθώς και στα εξίσου μεγάλα προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητα και στους όρους ζωής χιλιάδων φοιτητών, στις φοιτητικές εστίες και στην φοιτητική στέγη.

«Το ΚΚΕ απαιτεί μέτρα ανακούφισης των φοιτητών και των οικογενειών τους, άμεσα να δοθεί έκτακτη χορήγηση με τη μορφή φοιτητικού επιδόματος, άμεσα να αυξηθεί το στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές.

Για όσους φοιτητές κάνουν αίτηση για τις εστίες και ο αριθμός δωματίων δεν επαρκεί, να επινοικιαστούν δωμάτια στα ξενοδοχεία του πολυδιαφημιζόμενου “τουριστικού θαύματος” της Αθήνας με ευθύνη του Υπουργείου» τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «όλες αυτές οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην έρευνα, ακολουθούν πιστά τη στρατηγική της ΕΕ για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας ή της Συνθήκης της Μπολόνια.

Σχετίζεται επίσης και με την αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος, ώστε να εξυπηρετηθούν οι 4 αρχές του Μάαστριχτ και να “απελευθερωθούν” από τα δεσμά της πρόσβασης στο επάγγελμα με σταθερές σχέσεις εργασίας, οι μελλοντικοί απόφοιτοι στο όνομα της ευελιξίας, της “δια βίου μάθησης” και περιπλάνησης».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «εκεί εντάσσονται και τα σχέδια για την απόσπαση της Παιδαγωγικής Επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, εξέλιξη την οποία οι φοιτητές με τους αγώνες τους απέτρεψαν, καθώς και ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή για την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων αλλά και τη περαιτέρω μετατροπή των δημοσίων σε ιδιωτικά., νόμος που το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει απορρίψει».

Σημείωσε ότι «όσο προωθείται το πανεπιστήμιο-επιχείρηση, τόσο θα δυναμώνει και η καταστολή εις βάρος των φοιτητών και εργαζόμενων».

Τόνισε ότι «η προσαρμογή του πανεπιστημίου στις ανάγκες της αγοράς δεν αφορά μόνο τη λειτουργία τους αλλά διαπερνά και το περιεχόμενο της επιστημονικής γνώσης και τις συνθήκες εργασίας του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, που δαπανούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στη συγγραφή προτάσεων χρηματοδότησης και στη διαχείρισή τους, με ασφυκτικά περιθώρια, σκληρό ανταγωνισμό, που συχνά δεν τελεσφορεί αφήνοντας ολόκληρα εργαστήρια ξεκρέμαστα».

«Αντίθετα, επιβεβαιώνουν ότι ο προσανατολισμός της έρευνας, η ίδια η ανάπτυξη της επιστήμης, με αφορμή και την πρόσφατη συνεργασία του ΕΚΠΑ με τη στρατιωτική βιομηχανία όπλων που προμηθεύει το ΝΑΤΟ, τη Lockheed Martin, το επόμενο διάστημα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, όσο και στο μακελειό που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Μέση Ανατολή, με το κράτος του Ισραήλ να δολοφονεί αμάχους ακατάπαυστα, να κατέχει εδάφη που δεν του ανήκουν, όπως τα παλαιστινιακά εδάφη και τώρα να κάνει κατοχή σε εδάφη του Λιβάνου, να βομβαρδίζει γειτονικές χώρες κατά πως γουστάρει, υπό την ηγεσία μιας εγκληματικής μαφίας που ταλαιπωρεί πολλαπλά και τον ίδιο το λαό του που κινητοποιείται, όπως έδειξαν οι πάνω από 500.000 διαδηλωτές ισραηλινοί, ενάντια στο καθεστώς Νετανιάχου, ενάντια στον συνεχιζόμενο πόλεμο» πρόσθεσε.

«Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει, να ακυρωθεί η κατάπτυστη συμφωνία που υποτάσσει την επιστημονική έρευνα στα σχέδια των πολεμοκάπηλων, των σφαγέων της πολεμικής οικονομίας, του ιμπεριαλιστικού πολέμου! Είναι ενάντια στο αίσθημα όλου του ελληνικού λαού, των φοιτητών, των εργαζομένων στο Ίδρυμα του ΕΚΠΑ, του διδακτικού προσωπικού.

Ο ίδιος ο σύλλογος των μελών ΔΕΠ της Σχολής Θετικών Επιστημών τάσσεται ενάντια στην αξιοποίηση της επιστημονικής έρευνας για να σκοτώνονται λαοί.

Αλήθεια, τι εντολές δίνει και τι αλισβερίσια κάνει το Υπουργείο και η κυβέρνηση για να υλοποιεί με τέτοια αποφασιστικότητα, μια τέτοια αισχρή συνεργασία, ανάμεσα σε ελληνικά πανεπιστήμια και μεγαθήρια που παράγουν οπλισμό και εξοπλίζουν το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ, τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ για να προχωρούν τα δικά τους εγκληματικά σχέδια κατά των λαών;

Δεν το ανεχόμαστε! Στηρίζουμε τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, των σωματείων των εργαζομένων, και με αφορμή αυτή τη συνεργασία παλεύουμε να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της χώρας μας» υπογράμμισε.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ θα είναι δίπλα στο επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό, στους φοιτητές και στους εργαζόμενους και «μέσα στη Βουλή και στους αγώνες όπου τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ πρωτοστατούμε και παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του είπε ότι παρά τις τεράστιες δυνατότητες που γεννά η επιστήμη και παρά τα πρωτοφανή επίπεδα στα οποία έχει φτάσει η ανθρωπότητα, βρίσκεται μακριά από το να τα απολαύσει η ίδια, ενώ γύρω μας πόλεμοι, χιλιάδες νεκρά παιδιά, φτώχεια, πείνα, άστεγοι και άλλα πολλά.

«Το καινούργιο, το σύγχρονο, το επιστημονικά προοδευτικό, είναι να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα επιτεύγματα κι άλλα τόσα, για να ζήσουμε όλοι πολύ καλύτερα.

Για όλα αυτά, οι αγώνες είναι που ανοίγουν σήμερα τον δρόμο για το μέλλον. Γιατί αυτό είναι το μέλλον. Αν θέλουμε πραγματικά να απαντήσουμε στις ανάγκες των πολλών.

Μαζί -οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία, η πανεπιστημιακή κοινότητα- θα ξελασπώσουμε αυτό το παρόν για να ανυψωθούμε στο φωτεινό μέλλον. Με τον εργαζόμενο λαό πραγματικά στην εξουσία, σε μια ανώτερη κοινωνία, σοσιαλιστική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, κατά την άποψή μας, προς όφελος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ