today-is-a-good-day
21.5 C
Athens

Εκατόν πενήντα χιλιάδες τα έξοδα για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, μέχρι 825 μπορεί να φτάσουν τα έσοδα

Η συναυλία για τα Τέμπη που οργανώνουν κάποιες από τις οικογένειες θυμάτων τις επόμενες ημέρες θα γίνει κανονικά, καθώς ύστερα από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε υπέρ του να παραχωρηθεί το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη και το στάδιο θα παραχωρηθεί έναντι αντιτίμου, επειδή η συναυλία θα έχει εισιτήριο.

Η συνεδρίαση υπήρξε μακροσκελής (τρίωρη, για ένα απλό θέμα) και γεμάτη απρόβλεπτα. Είχαν ζητήσει παράσταση (ακρόαση δηλαδή των επιχειρημάτων τους από το συμβούλιο) οι οικογένειες άλλων θυμάτων των Τεμπών. Παρέστη ο δικηγόρος τους, ο οποίος είπε πως δεν συμφωνούν με το εισιτήριο στη συναυλία και ότι θα ήθελαν η είσοδος να είναι ελεύθερη. Όπως τόνισε, δεν εκπροσωπούνται όλες οι οικογένειες συγγενών θυμάτων από το δυστύχημα και  έμαθαν για τη συναυλία από τις εφημερίδες.

Επισημάνθηκε ότι όλο αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού στην Ελληνική Δικαιοσύνη, ως προς το ότι θα κάνει τη δουλειά της. Επίσης, αναφέρθηκε πως οι οικογένειες έχουν πάρει βοήθεια από το κράτος και δεν ενδιαφέρονται για χρήματα.

Παράσταση είχε ζητήσει και η πλευρά των αιτούντων, πλην, σε μία σπάνια κίνηση, ουδείς εμφανίστηκε. Αγνόησαν (ή και περιφρόνησαν; ) το ΚΣΝΜ, ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμού. Ενός υπουργείου που αδίκως κατηγορούσαν όλες αυτές τις ημέρες ότι δημιουργεί «εμπλοκή» στη συναυλία.

Τα μέλη του συμβουλίου ζήτησαν να ακούσουν οπωσδήποτε και την πλευρά των αιτούντων. Ετσι, ξεκίνησε η αναζήτηση εκείνου που είχε δηλώσει ότι θα παραστεί και, αφού δεν βρέθηκε, αναζητήθηκαν άλλα στελέχη. Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση είχε, φυσικά, διακοπεί.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του Συμβουλίου Γεώργιος Διδασκάλου, αναζήτησε την Μαρία Καρυστιανού, η οποία όλο αυτό τον καιρό έχει κάνει πολλές δηλώσεις για τη συναυλία. Εν  τέλει, την εντόπισε στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη είπε πως έχει δικηγόρο δίπλα της και δέχτηκε να ακουστεί στο ΚΣΝΜ τηλεφωνικά.

Απάντησε σε ερωτήσεις του ΓΓ σχετικές με το καταστατικό του συλλόγου και στη συνέχεια ο κ. Διδασκάλου είπε πως αν δεν βάλουν εισιτήριο, η παραχώρηση θα είναι δωρεάν. Τότε η κα Καρυστιανού απάντησε πως αυτό δεν γίνεται, διότι ποιος θα της δώσει τις 150 χιλιάδες (σ.σ. το κόστος της διοργάνωσης), το υπουργείο Πολιτισμού;

Σε ερώτηση πόσες οικογένειες εκπροσωπούνται στον σύλλογο, ακούστηκε κατά τη συνεδρίαση ότι αυτές είναι γύρω στις 10. Όμως, συμπληρώθηκε πως τόσοι ήταν στην αρχή, τώρα κάποιοι έφυγαν και εκπροσωπούνται 3-4.

Το αίτημα για την παραχώρηση του Καλλιμάρμαρου κατατέθηκε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τον Μάιο και στις αρχές Ιουλίου, ύστερα από αλληλογραφία, έγινε η παραχώρηση. Ενας από τους όρους, ήταν πως δεν θα έχει πολιτικό χαρακτήρα. Το ΚΣΝΜ γνωμοδοτεί σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο για το αν η εκδήλωση μπορεί να βλάψει ή όχι το μνημείο.

Εν προκειμένω, θεώρησαν πως δεν το βλάπτει, όμως τέθηκαν αυστηροί τεχνικοί όροι. Η παραχώρηση θα γίνει με αντίτιμο που ορίζεται από νόμο του 2018.

Αυτά από τη συνεδρίαση, αλλά δεν θα ήταν δημοσιογραφικά σωστό αν παραλειπόταν ένα παρασκήνιο γεμάτο ανακρίβειες και μια  αποκάλυψη.

Η κυρία Καρυστιανού σε βίντεο στο Τικ- Τοκ (όπου γυρίζει τα πλάνα, μιλάει και οδηγεί- λέγεται αυτό ασφαλής και σύννομη οδήγηση;) αναφέρει κάπου πως η υπουργός Πολιτισμού προσπαθεί να μπλοκάρει τη συναυλία. Η αλήθεια είναι πως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ΔΕΝ είναι εκείνη που ασχολείται με τα ανώτατα γνωμοδοτικά συμβούλια και ΔΕΝ καθορίζει ούτε την ημερήσια διάταξη ούτε τις γνωμοδοτήσεις τους. Τις οποίες, βεβαίως, καθορίζουν τα ίδια τα μέλη τους.

Το ότι το αίτημα, όταν κατατίθεται στις γραμματείες των συμβουλίων, πρέπει να συζητηθεί στα συμβούλια, ώστε να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, προβλέπεται από τον αρχαιολογικό νόμο (3028 του 2002) φαίνεται να το παραβλέπει. Ο σύλλογος κατέθεσε ένα ατελές αίτημα τον Σεπτέμβριο, ζητήθηκε να κατατεθεί πλήρης φάκελος, όπως για όλες τις υποθέσεις, και αυτός κατατέθηκε τις τελευταίες ημέρες. Επομένως, άλλος φταίει για την «εμπλοκή» και όχι η υπουργός. Εκτός αν έπρεπε να παραχωρηθεί το στάδιο παράνομα…

Εάν θεωρείται πως η  κυρία Μενδώνη φταίει γιατί δεν παραχωρήθηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το Θέατρο της Γης για ανάλογη συναυλία, καταρρίπτεται εξίσου εύκολα. Οπως λέει το ίδιο το ΚΘΒΕ, το αίτημα τέθηκε πριν από ελάχιστες ημέρες και πρόκειται να εξεταστεί στην πρώτη- πρώτη συνεδρίασή του. ΔΕΝ έχει καν συζητηθεί, δηλαδή. Τώρα πώς προέκυψε ότι απορρίφθηκε, ουδείς γνωρίζει.

Τέλος,  σημαντική είναι η αποκάλυψη πως οι διοργανωτές υπολογίζουν πως η συναυλία θα κοστίσει γύρω στις 150.000 ευρώ. Το Καλλιμάρμαρο διαθέτει 55.000 θέσεις. Με εισιτήριο 15 ευρώ, τα έσοδα μπορεί να ξεπεράσουν τις 800 χιλιάδες ευρώ (825 για την ακρίβεια).Αφού πληρωθεί η εφορεία και τα 150.000 ευρώ, θα μείνει ένα σεβαστό ποσόν. Για τις μελλοντικές προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, λένε οι διοργανωτές. Μάλιστα. Και μέχρι τότε;

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ