today-is-a-good-day
21.5 C
Athens

Το εκλογικό θρίλερ στο ΠΑΣΟΚ και οι φόβοι για διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ

Το μέλλον της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, διακυβεύεται με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ την Κυριακή και στο ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο καθώς τα δύο κόμματα αποτελούν τους κύριους εκφραστές του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Του Κώστα Πασίση

Το μεγάλο στοίχημα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι η εξασφάλιση της υψηλής συμμέτοχης των πολιτών στην εσωκομματική διαδικασία και δη μεθαύριο να προσέλθουν στις κάλπες περισσότεροι από 270.000 που ψήφισαν το 2021.

Σε αυτή την περίπτωση το μήνυμα που θα σταλεί, θα έχει διττό χαρακτήρα.

Από τη μια πλευρά θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη ζωντανού ενδιαφέροντος για το μέλλον του κόμματος και θα ενδυναμώσει την εσωτερική συνοχή, δίνοντας ισχυρή εντολή στον νέο ή τη νέα αρχηγό.

Από την άλλη η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς, αλλά και ευρύτερα.

Κατά πολλούς στη Χαριλάου Τρικούπη αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό διακύβευμα αυτών εκλογών. Δηλαδή η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και η «αναρρίχησή» του σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεγάλη περιδίνηση και η διάσπαση είναι το σίγουρο σενάριο, ανεξαρτήτως ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στην Κουμουνδούρου.

Αυτό αποκαλύπτουν οι τελευταίες μετρήσεις οι οποίες έχουν σκορπίσει χαμόγελα και στους έξι υποψηφίους που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και για την Άννα Διαμαντοπούλου η οποία ερωτηθείς σχετικά δήλωσε: «Το θέμα δεν είναι να βγάλουμε έναν πρόεδρο που θα δώσει ακόμα 2 μονάδες στο κόμμα, το θέμα είναι να υπάρξει πρόεδρος που θα κάνει το άλμα και θα κερδίσει τον Μητσοτάκη»

Στην ανάλυση της υποστηρίζει επίσης ότι η ΝΔ έχει απωλέσει το 41% των εθνικών εκλογών, χάνει ψηφοφόρους προς τα δεξιά της, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπουν μαζικά την Κουμουνδούρου, αναζητώντας νέα πολιτική στέγη. Και αυτούς τους πολίτες, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τους υποδεχθεί στην Χαριλάου Τρικούπη.

Ενόψει των εσωκομματικών εκλογών την Κυριακή, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που μετρούν τη δυναμική και την απήχηση των υποψηφίων προέδρων, δείχνουν ένα εκλογικό θρίλερ, με ελαφρύ προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ τη δεύτερη θέση, που οδηγεί στο δεύτερο γύρο διεκδικούν ο Χάρης Δούκας, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος.

Η νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ παραμένει «γρίφος» και πολλά θα εξαρτηθούν από το εκλογικό σώμα που θα συμμετάσχει στην εσωκομματική διαδικασία.

Το βέβαιο είναι ότι θα είναι μια μάχη δυο γύρων, όπου το αουτσάιντερ της Κυριακής ενδέχεται να κερδίσει το φαβορί στη δεύτερη αναμέτρηση, όπως έγινε το 2015 στη ΝΔ όπου ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε προηγηθεί 11 μονάδες του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρώτο γύρο με το σημερινό πρωθυπουργό να κερδίζει την προεδρία της φιλελεύθερης παράταξης στο δεύτερο γύρο.

«Εμπόλεμη» η κατάσταση στην Κουμουνδούρου

Σε …θεωρητικό επίπεδο στο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγάλο στοίχημα στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές είναι η ανάδειξη ενός αρχηγού που θα καταφέρει να «θεραπεύσει» τις εσωτερικές  αμείλικτες συγκρούσεις μέχρι τελικής πτώσεως και να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική του κόμματος.

Εν τω μεταξύ χθες με ένα νέο βίντεο ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε εμμέσως την υποψηφιότητα του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαι ο Στέφανος. Σκέτο. Γεννηθήκαμε άνθρωποι, όχι αξιώματα», τονίζει χαρακτηριστικά, ζητώντας συγγνώμη από όσους απογοήτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κεντρικό μήνυμα που στέλνει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή  ξαναγεννιέται τώρα ή περνάει στην Ιστορία…

Πάντως, χωρίς ίχνος υπερβολής στην Κουμουνδούρου καθημερινά αναζητούν θέματα για να …πλακώνονται μεταξύ τους.

Τελευταίο επεισόδιο, η άποψη των Kasselistas  ότι το συνέδριο του κόμματος θα μπορούσε να ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης κηρύχθηκε έκπτωτος.

Από την πλευρά της, η ομάδα των 87 αντέδρασε λέγοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για την ενότητα του κόμματος, που είναι το μεγάλο ζητούμενο…

Άλλωστε η δήλωση  της Όλγας Γεροβασίλη, προ ημερών  ότι αν εκλεγεί ο Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα στο κόμμα…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ