today-is-a-good-day
15.5 C
Athens

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων

Τη διαδικασία κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, την εκκίνηση διαδικασίας υποβολής αιτήσεων περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), καθώς επίσης και τον καθορισμό διεθνών αναγνωρισμένων οίκων που κατατάσσουν παγκοσμίως πανεπιστημιακά ιδρύματα ρυθμίζουν σχετικές υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ (5460/1-10-2024).

Οι υποβολές αιτήσεων χορήγησης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος ΝΠΠΕ προβλέπεται να γίνουν στο διάστημα μεταξύ 2 Ιανουαρίου 2025 και 1η Μαρτίου 2025, προκειμένου η άδεια να αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2025-26.

Αναλυτικότερα, προβλέπεται η έκδοση εγγυητικής επιστολής ύψους 2 εκατ. ευρώ όταν η αίτηση αφορά τη λειτουργία μίας Σχολής και ενός προγράμματος σπουδών, προσαυξανόμενο το ποσό κατά 500.000 ευρώ για κάθε επιπλέον Σχολή πέραν των τριών Σχολών.

Μείωση του ποσού κατά 50% προβλέπεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η αίτηση προς χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος ΝΠΠΕ αφορά παράρτημα, το οποίο εγκαθίσταται εκτός της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής.

Επιπλέον, με την αίτηση για χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος ΝΠΠΕ προβλέπεται η υποβολή ηλεκτρονικού παραβόλου εξακοσίων χιλιάδων (600.000) ευρώ ανά αίτηση, η οποία αφορά στην άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας από μία έως τρεις σχολές. Για κάθε επιπλέον σχολή, το παράβολο προσαυξάνεται κατά 200.000 ευρώ.

Και σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται μείωση 50% του ύψους του παραβόλου, εφόσον η αίτηση προς χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος ΝΠΠΕ αφορά παράρτημα, το οποίο εγκαθίσταται εκτός της Περιφέρειας Αττικής, και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, το ποσό του παραβόλου επιμερίζεται ως εξής: α) ποσοστό 50% αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού και εμφανίζεται στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων (Α.Λ.Ε.) 1140189001 «Λοιπές επιχειρηματικές και επαγγελματικές άδειες, β) ποσοστό 40%, ορίζεται επίσης ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, στον ΑΛΕ, ποσό το οποίο πιστώνεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ) και γ) ποσοστό 10% εισπράτετται υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, δικαιούχοι υποβολής αίτησης για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι όποιο κρατικό ή ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο εδρεύει και λειτουργεί σε χώρα άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας (μητρικό ίδρυμα) ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από το μητρικό ίδρυμα.

Το παράρτημα ΝΠΠΕ δύναται να αποτελείται από μία κατ’ ελάχιστον Σχολή με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα κύκλου σπουδών, εφόσον το μητρικό ίδρυμα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες είκοσι θέσεις στη διεθνή κατάταξη πανεπιστημίων των εξής διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων: Academic Ranking of World Universities (ΑRWU), Times Higher Education (THE) και Quacquarelli Symonds (QS).

Όπως είναι ήδη γνωστό, στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι τα παραρτήματα ΝΠΠΕ τελούν υπό την αδιάλειπτη εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το οποίο κατά την άσκηση της εποπτικής του αρμοδιότητας συνεργάζεται με την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ. Τα προγράμματα σπουδών, τα οποία προσφέρει το παράρτημα ΝΠΠΕ, πιστοποιούνται με απόφαση της ΕΘΑΑΕ και εκκινούν με την κοινοποίηση της απόφασης στο Τμήμα Α’ Οργάνωσης Ανώτατης Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ