Πολλαπλά μηνύματα, με στόχο αφενός την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και αφετέρου την προβολή μιας κοινωνικής ατζέντας στο πλαίσιο της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, έστειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τη βαριά «σκιά» της νίκης της ακροδεξιάς στην Αυστρία, που τρομάζει την Ευρώπη.
Του Κώστα Πασίση
Οι χαμηλές δημοσκοπικές «πτήσεις» της ΝΔ σε σύγκριση με το παρελθόν, η κρίση στη Μέση Ανατολή που έχει επαναφέρει σε πρώτο πλάνο το μεταναστευτικό, η έξαρση των ακραίων λαϊκίστικων κομμάτων στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν υποχρεώσει το Μαξίμου να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις.
Έτσι χθες, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο άρχισε να ξετυλίγει το νέο πολιτικό-κοινωνικό αφήγημα της κυβέρνησης, που δείχνει σε πρώτη ανάγνωση καλά αντανακλαστικά και προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα.
Το δόγμα «Νόμος και Τάξη» φαίνεται ότι προτάσσεται εκ νέου και διεκδικεί το δικό του «κεφάλαιο» στον πολιτικό λόγο του κυβερνώντος κόμματος.
Η αυστηροποίηση των ποινών και η κατάργηση της ευνοϊκής μεταχείρισης για επιστροφή κλοπιμαίων, τα οποία επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύουν στην ενίσχυση του «σήματος» για μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα.
Και προφανώς απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων που προβληματίζονται από την αύξηση της εγκληματικότητας μικρής ή μεγάλης στην κοινωνία και τις γειτονιές της Αθήνας, ιδίως μετά και τα τελευταία περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους.
Ειδικά για την νεανική παραβατικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη το πρόβλημα και προχωρά σε παρεμβάσεις.
Επιπλέον για ευνόητους πολιτικούς λόγους, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην «ενοχοποιήσει» ευθέως τους νέους, αλλά αναφέρθηκε στο ρόλο της οικογένειας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η εφαρμογή «Safe Youth» λειτουργεί ως ένα εύκολο μέτρο που δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ακούει τις ανησυχίες των πολιτών.
Φιλολαικές εξαγγελίες
Η θετική κυβερνητική «ατζέντα» είχε για άλλη μια φορά την τιμητική της της. Η υπόσχεση για 20.000 νέες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια έρχεται σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαιτούν βελτιώσεις στις υπηρεσίες του κράτους, που παρά τις δεσμεύσεις για εκσυγχρονισμό του, παραμένει ο μεγάλος «ασθενής».
Ειδικά μια επίσκεψη στα νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, όπου οι ελλείψεις είναι εμφανείς έως κραυγαλέες, αποτυπώνει με ακρίβεια τη σκληρή πραγματικότητα.
Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να δείξει ότι η κυβέρνησή του ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και στηρίζει τον δημόσιο τομέα.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, εκτός των προσλήψεων, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και την πρωτοβουλιών για τον πρωτογενή τομέα, εκπέμποντας ένα σαφές μήνυμα στήριξης προς τους αγρότες.
Άλλωστε οι αγρότες παραδοσιακά αποτελούν ένα κρίσιμο κομμάτι της εκλογικής βάσης, ειδικά στην ύπαιθρο, που συχνά διαμορφώνει τον «χάρτη» των εκλογικών περιφερειών.
Το Μαξίμου επιδιώκει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου, καθώς στις ευρωεκλογές παρατηρήθηκε μείωση των ψήφων από αυτή την εκλογική δεξαμενή.
Τη «θετική» εικόνα για τη κυβέρνηση ενίσχυσε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την καλή πορεία της οικονομίας.
«Στο μεσοπρόθεσμο καταγράφεται μία, θα έλεγα, πολύ ενθαρρυντική πορεία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, την οποία κι εγώ είχα την ευκαιρία να αποτυπώσω σε επαφές που έκανα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη: με μια σημαντική περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους για την επόμενη τετραετία, με τη σταθερή επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι το οποίο διαμορφώνει και τον δημοσιονομικό χώρο για στοχευμένες, περισσότερες δαπάνες υπέρ του πολίτη για την επόμενη τετραετία», τόνισε χαρακτηριστικά
Τέλος, αναφερόμενος στη κρίση της Μέσης Ανατολής επεσήμανε τον ειρηνευτικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα, λέγοντας ότι η Ελλάδα εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης και την αποφυγή γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή του Νότιου Λιβάνου. Και βρίσκεται σε διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με στόχο την επίτευξη ειρήνης, που θεωρείται προϋπόθεση για σταθερότητα.