today-is-a-good-day
28.3 C
Athens

Εξελίξεις στην Κεντροδεξιά: Τα «γαλάζια» δείπνα ενότητας, ο εκλογικός νόμος και η παρέμβαση Στουρνάρα

Τις βαθύτερες διεργασίες εντός της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, «αποκαλύπτουν» τα «γαλάζια» τραπέζια ενότητας των κυβερνητικών στελεχών, οι δηλώσεις περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, οι επαναλαμβανόμενες κοινές εμφανίσεις Σαμαρά-Καραμανλή και οι …συστάσεις Στουρνάρα περί πολιτικών συναινέσεων.

Του Κώστα Πασίση

Στην παρούσα φάση, με τη ΝΔ να διατηρεί τα πολιτικά σκήπτρα και την αντιπολίτευση να βρίσκεται σε ανασυγκρότηση, το Μαξίμου στοχεύει αφενός να κλείσει έγκαιρα όλες τις επικίνδυνες «κερκόπορτες» που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες και αφετέρου στην ενδυνάμωση της εσωτερικής συνοχής και την προβολή της εικόνας ενός κόμματος, που εμπνέει σταθερότητα στην κοινωνία.

Αυτό το μήνυμα εκπέμπει το δείπνο που παρέθεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης του κλίματος, μετά τις φωνές δυσαρέσκειας για κλειστά υπουργικά γραφεία.

Η συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Παράταξης γίνεται κεντρικός πολιτικός στόχος, εξού και η δήλωση του Κώστα Τασούλα.

«…Κι όπως λέει κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΝΔ είμαστε όλοι καραμανλικοί», τόνισε με νόημα ο Πρόεδρος της Βουλής ο οποίος παρέστη σε  εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής όπου ήταν παρόντες οι κ.κ Καραμανλής και Σαμαράς.

Πλέον η υπενθύμιση της κοινής ταυτότητας και ιδεολογικής αφετηρίας (ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή), αναμένεται να γίνει σχεδόν …ψωμοτύρι, τουλάχιστον μέχρι το Μαξίμου να περάσει το κάβο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τον ερχόμενη Άνοιξη.

Μέτα τα …φαγοπότια στον «Καραβίτη», παλαιό στέκι ζυμώσεων, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, προέκυψε σχεδόν από το πουθενά μια περίεργη δήλωση του υπουργού Υγείας για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου.

«Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, βάζοντας …φωτιά στα τόπια.

Η κυβέρνηση, δια στόματος Παύλου Μαρινάκη, έσπευσε να κλείσει το καυτό ζήτημα, λέγοντας ότι ο υπουργός εξέφρασε τη διαχρονική θέση του για το ζήτημα.

Ωστόσο η συγκεκριμένη τοποθέτησή  του υπουργού σήμερα  προκαλεί ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της καθώς μόλις δυο εβδομάδες νωρίτερα, στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Παράλληλα η δήλωση Γεωργιάδη φανερώνει και το φόβο κάποιων  για πολιτική αστάθεια και την πιθανότητα ανεπιθύμητων συμμαχιών με κόμματα που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Γεγονός που συνέβη στο παρελθόν, με τη χώρα να πληρώνει βαρύ τίμημα…

Μια άλλη εκδοχή,  του εν λόγω θέματος είναι ότι ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να ανοίξει μια συζήτηση για να «μετρηθούν» αντιδράσεις εντός και εκτός ΝΔ…

Τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου πάντως, άρχισαν να βγαίνουν στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δε βγάζουν σταθερή κυβέρνηση…

Η τελευταία φαινομενικά ασύνδετη παράμετρος με αυτές τις εξελίξεις είναι η παρέμβαση Στουρνάρα. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας μιλώντας στην παρουσίαση βιβλίου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, η ουσιαστική και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων περνά μέσα από την δημιουργία ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων. Παρά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, το θέμα της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ταμπού από τις πολιτικές δυνάμεις. Η ευρύτερη πολιτική συναίνεση μπορεί να ενισχύσει τη λογοδοσία αλλά και την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και να προσφέρει μακροχρόνιες λύσεις, κάτι που έλειψε κατά την περίοδο της κρίσης».

Επί της ουσίας η δήλωση αυτή αποτελεί μια έμμεση αλλά σαφή προειδοποίηση προς το πολιτικό σύστημα, από τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τόνισε την κρισιμότητα των συνεργασιών και της συναίνεσης για την επιτυχή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ