today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Ο Μακρόν κάλεσε τον πρόεδρο του Ιράν να ταχθεί υπέρ «γενικής αποκλιμάκωσης» στην Εγγύς Ανατολή

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρότρυνε τον Ιρανό νέο ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν να «υποστηρίξει γενική αποκλιμάκωση» στην Εγγύς Ανατολή κατά τη διάρκεια συνάντησής τους χθες Τρίτη (ώρα Νέας Υόρκης), στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, γνωστοποίησε το Ελιζέ.

Ακόμη, «καταδίκασε έντονα την προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία και προειδοποίησε τον Ιρανό πρόεδρο εναντίον της συνέχισης της υποστήριξης από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν του επιθετικού πολέμου που διεξάγεται από τη Ρωσία στην Ουκρανία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Επιπλέον, ο κ. Μακρόν τόνισε στον κ. Πεζεσκιάν ότι η όποια βελτίωση των διμερών σχέσεων μπορεί να συμβεί μόνο αφού αφεθούν ελεύθεροι τρεις υπήκοοι της Γαλλίας φυλακισμένοι στο Ιράν.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί χωρίς καθυστέρηση η απελευθέρωση των τριών Γάλλων υπηκόων που κρατούνται αυθαίρετα όμηροι στις ιρανικές φυλακές για δυο χρόνια υπό αναξιοπρεπείς συνθήκες, αναγκαία προϋπόθεση για την όποια βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη Γαλλία», πάντα κατά το Ελιζέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ