Ενας άνδρας που συνηθίζει να βανδαλίζει έργα τέχνης, έσπασε γλυπτό του Κινέζου καλλιτέχνη και ακτιβιστή Ai Weiwei κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσής του στην ιταλική πόλη της Μπολόνια. Ως «απερίσκεπτη και παράλογη πράξη» χαρακτηρίστηκε το πρωτοφανές περιστατικό, από έναν άνθρωπο που δεν θα έπρεπε καν να παρευρίσκεται στην αίθουσα, καθώς η είσοδος γινόταν μόνο με προσκλήσεις.
Ο μεγάλος μπλε και άσπρος «Πορσελάνινος κύβος», που χρειάστηκε έναν χρόνο ώστε να κατασκευαστεί, παρουσιαζόταν στην έκθεση «Who am I?» (Ποιος είμαι; ) που εγκαινιάστηκε στο Palazzo Fava της Μπολόνια το Σάββατο. Ο βάνδαλος τον έσπρωξε και κατόπιν σήκωσε τμήμα του στον αέρα και το πέταξε, με αποτέλεσμα το κεραμικό, βάρους περίπου 100 κιλών, να μετατραπεί σε κομμάτια.
View this post on Instagram
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τοπική αστυνομία συνέλαβε τον 57χρονο Τσέχο δράστη, ο οποίος είπε ότι ήταν καλλιτέχνης και ονομάζεται Vaclav Pisvejc. Είναι γνωστός για την καταστροφή σημαντικών έργων τέχνης στο παρελθόν. Εχει χτυπήσει τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ενόσω εκείνη κρατούσε ένα σκίτσο πάνω από το κεφάλι της. Ο άνδρας, προσπαθούσε να το καταστρέψει. Επίσης, έχει βάλει φωτιά σε κουρτίνα που είχε τοποθετηθεί γύρω από αντίγραφο του αγάλματος του Δαβίδ. Προξενήθηκε ζημιά 15.000 ευρώ στο αντίγραφο, πλην ο ταραξίας, που έχει κάνει και άλλα πολλά, κυκλοφορεί ελεύθερος. Αφού πριν, πλήρωσε 26.000 ευρώ ως πρόστιμο.
Σύμφωνα με την επιθυμία του καλλιτέχνη, τα θραύσματα του έργου καλύφθηκαν με ένα πανί και αφαιρέθηκαν. Θα αντικατασταθούν από μια εκτύπωση σε φυσικό μέγεθος και μια ετικέτα που θα εξηγεί τι συνέβη.
Ο Άι Γουέιγουέι μοιράστηκε πλάνα CCTV της επίθεσης στον λογαριασμό του στο Instagram, (aiww) που δείχνουν τον άνδρα να τριγυρίζει το έργο πριν κινηθεί ξαφνικά πίσω από αυτό και να το σπρώχνει έτσι ώστε να σπάσει στο πάτωμα της γκαλερί. Στη συνέχεια, ο άνδρας κράτησε ένα σπασμένο θραύσμα σε μια χειρονομία θριάμβου πριν τον μπλοκάρει η ασφάλεια του μουσείου, τραβώντας τον στο πάτωμα.
Ο ίδιος ο Ai Weiwei είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο για την καταστροφή ενός αρχαίου κινεζικού αγγείου της δυναστείας των Χαν, ηλικίας περίπου 2000 ετών. Το γεγονός ότι του ανήκε, δεν αλλάζει την πράξη του.
«Η πράξη βανδαλισμού εναντίον του έργου του Ai Weiwei «Porcelain Cube» είναι ακόμη πιο συγκλονιστική αν σκεφτούμε ότι αρκετά από τα έργα που εκτίθενται εξερευνούν το θέμα της ίδιας της καταστροφής», δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης Arturo Galansino.
«Η καταστροφή που απεικονίζει ο Ai Weiwei στα έργα του είναι μια προειδοποίηση ενάντια στη βία και την αδικία που διαπράττουν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία και δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη βίαιη, δυνητικά επικίνδυνη, απερίσκεπτη και παράλογη πράξη», πρόσθεσε.
Ο Galansino περιέγραψε τον δράστη ως «συνήθη ταραχοποιό που αναζητά την προσοχή καταστρέφοντας καλλιτέχνες, έργα, μνημεία και ιδρύματα».
Ανάμικτα ήταν τα συναισθήματα όσων σχολίασαν στο ποστ του καλλιτέχνη στο Instagram.
«Αυτός ο κόσμος έχει σπάσει. Λυπάμαι πολύ που συμβαίνει αυτό. Μακάρι να βγει κάποια ομορφιά και καλό» γράφει ένας θαυμαστής.
Άλλη, πιστεύει ότι ίσως έτσι προκύπτει ένα νέο έργο τέχνης. «Λυπάμαι που το βλέπω να σπάει, χαίρομαι που βλέπω τα θραύσματα στην οθόνη. Ένα μεταμορφωμένο έργο τέχνης;» Τον καλλιτέχνη βέβαια, δεν τον ρώτησε…
«Καλύτερα τώρα από πριν» είναι το λακωνικό σχόλιο ενός κακεντρεχή.
Και άλλος κακεντρεχής, σημειώνει «νομίζει ότι είσαι υπερεκτιμημένος και έχει δίκιο».
«Παρουσιάζει τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Άλλοι χτίζουν, άλλοι καταστρέφουν ενώ οι υπόλοιποι παρατηρούμε» φιλοσοφεί επόμενος σχολιαστής.
«Οφείλω να πω ότι μου αρέσει περισσότερο συνθλιμμένο. Ελπίζω να μην το πάρει κανείς λάθος. Είμαι εναντίον τέτοιων πράξεων καταστροφής, αλλά όταν βλέπω αυτό το έργο θρυμματισμένο έτσι μου αρέσει περισσότερο.» Περί ορέξεως… Αλλά τότε πού πάει ο σεβασμός στα έργα τέχνης και στους καλλιτέχνες; Πού πάει η μη παρέμβαση και η μη λογοκρισία; ‘Η μήπως θα αλλάξει και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα καλλιτεχνήματα, και θα απωλέσουμε κάθε σεβασμό για τους δημιουργούς και τα οράματά τους;