today-is-a-good-day
26.3 C
Athens

Ο Τεντόγλου υποψήφιος για το βραβείο του κορυφαίου Ευρωπαίου του 2024

Ο Μίλτος Τεντόγλου βρίσκεται στη δεκάδα των υποψηφίων για τον κορυφαίο αθλητή της Ευρώπης για το 2024, όπως ανακοίνωσε η European Athletics.

Σε μία χρονιά που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου και το Παγκόσμιο κλειστού, ενώ σημείωσε και την καλύτερη επίδοση στον κόσμο με 8,65μ., ήταν σίγουρο ότι ο Έλληνας πρωταθλητής του μήκους θα είναι και φέτος στη λίστα, μαζί με τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού κλασικού αθλητισμού. Στη λίστα βρίσκονται ακόμη οι Μίκολας Αλέκνα (Λιθουανία/δισκοβολία), Χορντάν Ντίαθ (Ισπανία/τριπλούν), Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία/επί κοντώ), Λεονάρντο Φάμπρι (Ιταλία/σφαιροβολία), Μάθιου Χάντσον-Σμιθ (Μ. Βρετανία/400μ.), Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν (Νορβηγία/1.500μ.-3.000μ.-5.000μ.), Μάρκους Ρουθ (Νορβηγία/δέκαθλο), Τζιανμάρκο Ταμπέρι (Ιταλία/ύψος) και Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία/400μ.-400μ. εμπόδια).

Στην κατηγορία των γυναικών, το αντίστοιχο βραβείο διεκδικούν οι εξής: Νάντια Μπατοκλέτι (Ιταλία/5.000μ.-10.000μ.), Φέμκε Μπολ (Ολλανδία/400μ.-400μ. εμπόδια), Σιφάν Χασάν (Ολλανδία/5.000μ.-10.000μ.-Μαραθώνιος), Κίλι Χότζκινσον (Μ. Βρετανία/800μ.), Ναταλία Κάτσμαρεκ (Πολωνία/400μ.), Γιαροσλάβα Μάχουτσικ (Ουκρανία/ύψος), Μαλάικα Μιχάμπο (Γερμανία/μήκος), Γεμίσι Ογκουνλέγε (Γερμανία/σφαιροβολία), Σιρένα Σαμπά-Μαγελά (Γαλλία/100μ. εμπόδια) και Ναφισάτου Τιάμ (Βέλγιο/έπταθλο).

Μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο του ανερχόμενου άνδρα αθλητή, βρίσκεται ο Κύπριος Ιωσήφ Κεσίδης, πρωταθλητής κόσμου της κατηγορίας Κ20 στη σφυροβολία. Στη λίστα βρίσκονται επίσης τα ονόματα των Ρόκο Φάρκας (Κροατία/μήκος), Αντρέας Φιελντ Χάλβορσεν (Νορβηγία/3.000μ.), Τόμας Γιάρβινεν (Τσεχία/δέκαθλο), Νιλς Λάρος (Ολλανδία/1.500μ.), Χέντρικ Μίλερ (Γερμανία/επί κοντώ), Μίχαλ Ράντα (Τσεχία/400μ. εμπόδια), Στάνισλαβ Στρέλετσκι (Πολωνία/400μ.), Τόμας Τέρσεκ (Σλοβενία/ακοντισμός) και Γιάρνο Φαν Ντάαλεν (Ολλανδία/σφαιροβολία-δισκοβολία).

Τέλος, για το βραβείο της ανερχόμενης αθλήτριας, υποψήφιες είναι οι Βίτα Μπάρμπιτς (Κροατία/ακοντισμός-δισκοβολία), Λάουρα Φρλίτσκοβα (Σλοβακία/100μ. εμπόδια), Φίμπι Γκιλ (Μ. Βρετανία/800μ.), Κλάρα Χέγκεμαν (Γερμανία/σφυροβολία), Γιάνα Κόστσακ (Κροατία/έπταθλο), Λούρντες Γκλόρια Μάνουελ (Τσεχία/400μ.), Πλαμένα Μίτκοβα (Βουλγαρία/μήκος), Μέτα Τουμπά (Γαλλία/400μ. εμπόδια), Ελίζα Βαλενσίν (Ιταλία/200μ.-400μ.) και Αντριάνα Βιλάγκος (Σερβία/ακοντισμός).

Οι νικητές θα αναδειχθούν μέσω ψηφοφορίας, στην οποία θα μετάσχουν οι εθνικές ομοσπονδίες της Ευρώπης (25%), τα ΜΜΕ (25%), η επιτροπή ειδικών της European Athletics (25%) και οι φίλαθλοι (25%), οι οποίοι έχουν  τη δυνατότητα να καταχωρίσουν την ψήφο τους ως τις 29/9. Στις 8-9 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι τρεις επικρατέστεροι από κάθε κατηγορία, ενώ η ανακήρυξη και η βράβευση των νικητών θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου, στο Γκαλά της ΕΑ, που θα γίνει στα Σκόπια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ