today-is-a-good-day
25.4 C
Athens

Το Χρηματιστήριο Αθηνών «εγκλωβισμένο» σε στενότατο εύρος μεταξύ 1.400 και 1.450 μονάδων

Αφού ολοκληρώθηκε και το χθεσινοβραδινό αφήγημα της μείωσης επιτοκίων κατά 50 μ.β. από τη Federal Reserve, το Χρηματιστήριο Αθηνών, «εγκλωβισμένο» εδώ και πάνω από 25 συνεδριάσεις σε στενότατο εύρος μεταξύ 1.400 και 1.450 μονάδων, καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να βρει και να αξιοποιήσει τους καταλύτες εκείνους που θα το οδηγήσουν προς το πολυετές υψηλό του Μαΐου και όχι κάτω από τη διαγραμματική στήριξη των 1.400 η οποία αποτελεί το κοντινότερο «οχυρό» πριν την περαιτέρω επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας στη λεωφόρο Αθηνών.

Αυτές τις ώρες που ο DowJones «ζυγίζει» το αν η παραμονή του σε υψηλό όλων των εποχών είναι διατηρήσιμη ή χρήζει διορθώσεως, το δικό μας ΧΑ δεν κατάφερε το τελευταίο διάστημα να εκμεταλλευτεί το υποστηρικτικό διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον και να καταστεί περισσότερο ενδιαφέρον στα μάτια εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Η αξία των ημερήσιων συναλλαγών βλέπει στις περισσότερες συνεδριάσεις το ψυχολογικό ορόσημο των  100 εκατ. Ευρώ «με τα κυάλια» και ενώ πλησιάζουμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπερ σημαίνει ότι οι εν δυνάμει επενδυτές είναι… “back to school” και όχι στις παραλίες.

Ενόσω το… «μαρτύριο της σταγόνας» του τζίρου συνεχίζεται, η προ ημερών δημοσιοποίηση της αξιολόγησης από τον Οίκο Moodys, ο οποίος ανέβαλε εκ νέου την επενδυτική αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου, αφαίρεσε άλλον ένα καταλύτη ενεργότερης συμμετοχής των Θεσμικών στα καθ’ ημάς χρηματιστηριακά δρώμενα.

Παράλληλα, ο Τραπεζικός Δείκτης, βασικός πυλώνας της εγχώριας Αγοράς, απέχει περίπου 10% από τα προ διμήνου υψηλά του, παρά τις ελκυστικές μερισματικές διανομές, τη μείωση του business risk κλπ. Πλέον ο κλάδος καλείται να πάει στο «επόμενο επίπεδο» εν μέσω έναρξης κύκλου επιτοκιακών μειώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ό,τι αυτές συνεπάγονται για την ανατιμολόγηση των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, το κόστος των καταθέσεων και συνεπώς την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το «βάρος» πλέον πέφτει στις επικείμενες ανακοινώσεις για τη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, την επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ και την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, δηλ. σε κρίσιμα εταιρικά γεγονότα τα οποία θα αποζητήσουν από τα ενεργά χαρτοφυλάκια ρευστότητα, είτε «φρέσκια» είτε με «ανακάτεμα» της παλιάς, και τα οποία επιτείνουν την στάση αναμονής των συμμετεχόντων.

Στα θεμελιωδώς «δυνατά χαρτιά» του ΧΑ συνεχίζουν να συγκαταλέγονται η ισχυρή κερδοφορία 1ου εξαμήνου και οι ευοίωνες προοπτικές των εισηγμένων, στοιχεία όμως τα οποία πιθανώς έχουν ήδη προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό και δεν «εκπλήσσουν» πλέον την Αγορά.

Για αύριο Παρασκευή (20/9) είναι προγραμματισμένο το triple witching, δηλ. η λήξη των παραγώγων συμβολαίων στο ΧΠΑ. Σε διεθνές επίπεδο ξεχωρίζουμε τις αυριανές επιτοκιακές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας, στις οποίες τον Αύγουστο αρκετοί αναλυτές απέδωσαν το αλησμόνητο παγκόσμιο Κραχ της 5/8 λόγω των συνεπειών που η ίσως απροσδόκητη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Bank of Japan επέφερε στο carry trade.

Διαγραμματικά, το εβδομαδιαίο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη θα «κριθεί» αναφορικά με τη σχέση του ως προς τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται πέριξ των 1.400 μονάδων, ενώ πειστική ανοδική κίνηση «απαιτεί» τιμές υψηλότερα από την αντίσταση των 1.450 μονάδων.

*Ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής.

Αποποίηση ευθύνης: Tο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης οιουδήποτε χρηματιστηριακώς διαπραγματευόμενου προϊόντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ