today-is-a-good-day
13.2 C
Athens

ΟΗΕ: Οι ρωσικές επιθέσεις στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο πιθανόν παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο

Η ρωσική εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο πιθανόν παραβιάζει το ανθρωπιστικό δίκαιο, δήλωσε σήμερα αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, καθώς οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για τον πιο σκληρό χειμώνα από την ρωσική εισβολή.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής της, η Ρωσία έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πυραύλους και drones με στόχο ουκρανικές μονάδες παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Το πρώτο μεγάλο κύμα πληγμάτων σημειώθηκε το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2022, λίγες μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Τα πλήγματα έχουν συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, αν και η Μόσχα έχει κλιμακώσει αισθητά την εκστρατεία της από τον Μάρτιο.

Η Αποστολή του ΟΗΕ για την Παρακολούθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία (HRMMU) επικέντρωσε την έκθεσή της σε εννέα κύματα πληγμάτων από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2024.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι πολλαπλές πτυχές της στρατιωτικής εκστρατείας με στόχο να προκληθεί ζημιά ή να καταστραφούν οι μη στρατιωτικές υποδομές ηλεκτρισμού, παραγωγής θέρμανσης και διανομής της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η έκθεση.

Η HRMMU σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί επτά ενεργειακές εγκαταστάσεις που είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί από τις επιθέσεις καθώς και 28 κοινότητες που είχαν επηρεαστεί από τα πλήγματα.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η στοχοποίηση του ενεργειακού του συστήματος συνιστά έγκλημα πολέμου και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τέσσερις Ρώσους αξιωματούχους και αξιωματικούς του στρατού για τον βομβαρδισμό μη στρατιωτικών ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Η Μόσχα δηλώνει ότι οι ενεργειακές υποδομές αποτελούν θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους και απορρίπτει τις κατηγορίες κατά των αξιωματούχων της ως άσχετες.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Η HRMMU δήλωσε ότι οι επιθέσεις δημιουργούν κινδύνους για την υδροδότηση στην Ουκρανία, για το σύστημα αποχέτευσης, την παροχή θέρμανσης και ζεστού νερού, για τη δημόσια υγεία και την ευρύτερη οικονομία. Έδωσε έμφαση σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα σε αστικές περιοχές, όπου τα περισσότερα σπίτια συνδέονται με κεντρικά συστήματα θέρμανσης και ζεστού νερού.

Η έκθεση ανέφερε ότι σχεδόν το 95% των κατοίκων του Κιέβου βασίζεται σε κεντρικά συστήματα θέρμανσης, όπου απαιτούνται ηλεκτρικές αντλίες για να θερμανθούν οι υψηλότεροι όροφοι ενός κτιρίου. «Χωρίς έκτακτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, εκατομμύρια κάτοικοι πόλεων θα μείνουν χωρίς θέρμανση», σύμφωνα με την έκθεση.

Η HRMMU επικαλέστηκε ειδικούς που δήλωσαν ότι οι Ουκρανοί θα πρέπει να περιμένουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση από 4 έως 18 ώρες την ημέρα τον φετινό χειμώνα.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι κατά τη θερινή περίοδο του 2024, τα προβλήματα που σχετίζονται με την ενέργεια ήταν ο δεύτερος συχνότερος λόγος που επικαλούνταν οι Ουκρανοί για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ