today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Η διπλή αποστολή Τζιτζικώστα στις Βρυξέλλες – Οι προσδοκίες Μητσοτάκη

Μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό δημιουργεί η ανάληψη του χαρτοφυλακίου Μεταφορών και Τουρισμού από τον Έλληνα Επίτροπο Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος αναλαμβάνει τη βαριά αποστολή της προώθησης των συμφερόντων της χώρας και να διασφαλίσει την ευνοϊκή μεταχείριση της σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις.

Του Κώστα Πασίση

Πρόκειται για ένα κομβικό χαρτοφυλάκιο, θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς σε αυτό περιλαμβάνεται και η βαριά βιομηχανία της χώρας, όπως είναι ο Τουρισμός ο οποίος φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα για τον προϋπολογισμό.

Με την ανακοίνωση της  είδησης, ο Πρωθυπουργός προέβη σε σχετική ανάρτηση τονίζοντας τη γεωστρατηγική αξία του χαρτοφυλακίου για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας.

Ειδικότερα ανέλυσε τη σημασία αυτού του χαρτοφυλακίου για τη χώρα μας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:

Η ένταξη του Τουρισμού αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα, καθώς αναγνωρίζεται η πρωτοπορία της στον βιώσιμο τουρισμό και η δυνατότητά της να συμβάλλει με προτάσεις.

Αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της ως χώρας-πύλης προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο για εμπόριο, ενέργεια και δικτύωση.

Ενισχύει τη διασυνδεσιμότητα της χώρας  με την Κεντρική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα μέσω βελτιωμένων υποδομών στα Βαλκάνια.

Αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας προς Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Το χαρτοφυλάκιο διαχειρίζεται σημαντικούς πόρους όπως το Connecting Europe Facility για επενδύσεις σε μεταφορές, ενέργεια και ψηφιακά δίκτυα.

Ελλάδα – Κύπρος – Συμμαχία

Επιπλέον η ανάθεση του χαρτοφυλακίου της Αλιείας στον Κύπριο Επίτροπο Κώστα Καδή, σε συνδυασμό με το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού στον Απόστολο Τζιτζικώστα, σχηματίζει μια «γαλάζια συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στους συγκεκριμένους τομείς.

Και αυτό επειδή οι δύο χώρες έχουν ήδη στενούς δεσμούς και κοινά συμφέροντα στους τομείς της ναυτιλίας, των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού και της αλιείας λόγω της νησιωτικής και παραθαλάσσιας γεωγραφίας τους.

Η παρουσία Ελλήνων και Κυπρίων στις ανώτατες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει τη δυνατότητα για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, αν και η «συμμαχία» θα πρέπει να λειτουργήσει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών και κανονισμών, όπως επισημαίνει συνεργάτης του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Στο επίκεντρο η Β. Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, εκτός  των προαναφερθέντων, που έχουν οικονομική διάσταση και χροιά, περιμένει να αποκομίσει και πολιτικά οφέλη από το νέο Επίτροπο στις Βρυξέλλες.

Και αυτά είναι ο κρυφός διακαής στόχος του…

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, πολιτικός με δεξιό πρόσημο, με μια σειρά δράσεων, όπως είναι η χρηματοδότηση έργων υποδομής στη Μακεδονία, η αξιοποίηση της θέσης του για την προβολή των τουριστικών προορισμών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Βόρειας Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να αφήσει ένα χειροπιαστό αποτύπωμα.

Ένα «ελκυστικό» έργο, που το Μαξίμου αναμένει να  εκτιμηθεί από το λεγόμενο δεξιό ακροατήριο, το οποίο φλερτάρει με μικρότερα όμορα κόμματα, πιέζοντας τη ΝΔ

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στη Βόρεια Ελλάδα η ΝΔ καταγράφει πτώση με αντίστοιχη άνοδο της Ελληνικής Λύσης και της Φωνής Λογικής και η κυβέρνηση  αναζητεί ισχυρά αναχώματα. Και ένα από αυτά, σε δυνητικό επίπεδο είναι και ο Επίτροπος Μεταφορών…

Φυσικά κερδισμένος βγαίνει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος προσθέτει στο ήδη βαρύ βιογραφικό του, άλλη μια πολιτική περγαμηνή, μια δημόσια αναγνώριση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ