Κίνητρα είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών είτε με επιδοτήσεων δίνει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων ή ακινήτων που έχουν δοθεί σε βραχυχρόνια μίσθωση προκειμένου να τα μετατρέψουν σε μακροχρόνια ενοικίαση, για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση.
Της Γωγώς Κατσέλη
Όπως δήλωσε χθες σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, «δε θέλουμε να υπάρχουν αδικίες απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες που έχουν ήδη νοικιάσει τα σπίτια τους και πληρώνουν φόρους. Κι επειδή υπάρχει έλλειψη στέγης, θέλουμε να αυξήσουμε αμέσως την προσφορά στέγης για να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των τιμών των ενοικίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καθοριστικοί παράγοντες για την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδημάτων που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο για το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων αποτελούν ο χρόνος που παρέμεινε κλειστό, το εμβαδόν, ο χρόνος διάθεσης στην αγορά, αλλά και η ταυτότητα ιδιοκτησίας, καθώς το φορομπόνους αφορά αποκλειστικά ακίνητα που κατέχουν φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις.
Αναλυτικά:
-Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ανοίξουν και νοικιάσουν τα κλειστά σπίτια από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024, που άρχισε η ισχύς του μέτρου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, θα απαλλαγούν τα επόμενα τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος για τα έσοδα από τα ενοίκια.
-Το ακίνητο θα πρέπει να είναι κενό, σύμφωνα με το Ε2, ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη. Ωστόσο ενδέχεται να υπάρξει και δεύτερο αποδεικτικό με διακοπή της ηλεκτροδότησης για τα ακίνητα που ήταν κλειστά.
-Το μέτρο αφορά ακίνητα με εμβαδόν έως 120 τ.μ., ώστε να πέσουν στην αγορά σπίτια που απευθύνονται σε μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Με την φοροαπαλλαγή ένας ιδιοκτήτης με ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα θα έχει ετήσιο φορολογικό όφελος από 1.710 ευρώ έως 5.130 ευρώ ανάλογα με το ύψος των υπόλοιπων εισοδημάτων από ενοίκια.
Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές από 15% έως 45%, με τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος να φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ, ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ φορολογούνται με 45% ευρώ. Σύμφωνα, δε, με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2023 υπήρχαν περίπου 600.000 κλειστά ακίνητα σε όλη τη χώρα, ενώ από τα κενά ακίνητα στην τριετία 2020-2022 μόνο 7.000 διατέθηκαν για μίσθωση.
Σε ό,τι αφορά στη μετατροπή από βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια, οι ιδιοκτήτες για να εξασφαλίσουν την φοροαπαλλαγή, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει και αυτοί να τα μετατρέψουν σε μακροχρόνια έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025.
«Φρένο» στα Airbnb
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης, παγώνουν για ένα χρόνο οι άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) στα τρία κορεσμένα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας. Το 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα περιλαμβάνει τις περιοχές: Κουκάκι, Πλάκα, Κολωνάκι, Σύνταγμα – Ομόνοια – Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Ιλίσια, Νεάπολη, το 2ο Διαμέρισμα περιλαμβάνει Μετς, Νέο Κόσμο, Άγιο Αρτέμιο, και Παγκράτι, και το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα: Βοτανικό, Μεταξουργείο, Γκάζι, Πετράλωνα και Ρουφ.
Σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς, η δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε αυτές τις περιοχές χτυπάει…κόκκινο, εκτινάσσοντας έτσι τις τιμές των ενοικίων. Από τον Ιανουάριο του 2024 έως και σήμερα καταγράφεται μια αύξηση των εγγραφών στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 12% από τα 10.920 ακίνητα στα 12.328.
Σε ό,τι αφορά τα ζητούμενα μισθώματα, για διαμερίσματα έως 50 τ.μ., ειδικά ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών, αγγίζουν ακόμα και τα 600-650 ευρώ. Αντίστοιχα, για ένα ακίνητο με δύο υπνοδωμάτια και ανακαινισμένο, που είναι δηλαδή κατάλληλο για οικογένειες, τα ενοίκια μπορεί να ξεπερνούν πολλές φορές ακόμα και τα 1.000 ευρώ.