today-is-a-good-day
15 C
Athens

Οι τέσσερις πολιτικές «σκιές» που άφησε πίσω της η ΔΕΘ

Πολιτικά «κεφάλαια» που απαιτούν μια πιο βαθιά και αναλυτική προσέγγιση άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στη Θεσσαλονίκη καθώς πολλές από τις απαντήσεις του για τις σχέσεις του με τους Καραμανλή – Σαμαρά, την Προεδρία της Δημοκρατίας, το πολιτικό μέλλον του, δεν ήταν ξεκάθαρες, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω ερμηνείες και αναλύσεις.

Του Κώστα Πασίση 

Το αδιαμφισβήτητο δεδομένο είναι ότι για πρώτη φορά απουσίαζαν από το Βελλίδειο ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς οι οποίοι έχουν λάβει διακριτές αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική.

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά και η  απάντηση είχε  στόχο να δείξει ότι διατηρεί τον έλεγχο του κόμματος και ότι η ενότητα της ΝΔ δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο Μητσοτάκης επιχείρησε να υποβαθμίσει την απουσία και την κριτική τους, τονίζοντας ότι η ΝΔ παραμένει «ισχυρή και ενωμένη», προσπαθώντας να αποτρέψει τη δημιουργία εντυπώσεων ή εσωκομματικών εντάσεων.

Ωστόσο η απουσία τους ενισχύει την αίσθηση ότι οι «γέφυρες» μεταξύ τους έχουν διαρραγεί…

Ένα σενάριο που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις περιρρέουσες πληροφορίες για μελλοντικές παρεμβάσεις τους στη πολιτική ζωή του τόπου, με διάφορες αφορμές και αιτίες…

Αίσθηση προκάλεσε επίσης  η απουσία  πολλών βουλευτών της ΝΔ αλλά και το υποτονικό κλίμα της εκδήλωσης στο Βελλίδειο, που δεν ενθουσίασε το Μαξίμου, μετά το πέρας της Πρωθυπουργικής ομιλίας.

Το δεύτερο θέμα που ενόχλησε τον Πρωθυπουργό αλλά  παραμένει ορθάνοικτο είναι το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Αφορμή στάθηκε ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδος «Παραπολιτικά» όπου εμφανίζεται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ως ο νέος εκλεκτός για την Ηρώδου Αττικού.

«Λυπάμαι για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης με την έννοια ότι το θεωρώ προβληματικό  για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για τον Θεσμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης δημοσίως.

Στο παρασκήνιο, όμως, το θέμα είναι υπαρκτό και απασχολεί το Μαξίμου που ήδη μετρά-μέσω δημοσκοπήσεων – την απήχηση όχι μόνο του Δένδια αλλά και άλλων υποψηφίων, ορισμένοι εκ των οποίων ανήκουν στο δικαστικό χώρο και έχουν διατελέσει συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Το «κεφάλαιο» Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «καυτή πατάτα» για τη ΝΔ, που μπορεί να προκαλέσει …εγκαύματα στη κυβέρνηση.

Ήδη βουλευτές της ΝΔ έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στα …τυφλά για το προεδρικό αξίωμα  οποιαδήποτε πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού.

Ενώ το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας του στη Βουλή είπε «όχι» στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα, με πιθανή αντανάκλαση και σε άλλα ζητήματα…

Οι «ζυμώσεις» στο εσωτερικό της ΝΔ

Στο εσωτερικό της ΝΔ ενεργή παραμένει  η συζήτηση και η σχετική «ζύμωση» για τη στρατηγική των ανοιγμάτων και της διεύρυνσης, που αλλοιώνει το DNA της Παράταξης, όπως χαρακτηριστικά λένε βουλευτές της ΝΔ και παραγκωνίζει ή κρατά στον «πάγκο» στελέχη γέννημα-θρέμμα του κόμματος.

«Υπερασπίζομαι τις πολιτικές επιλογές τις οποίες κάνω και θα προσπαθώ να πείσω και την μειοψηφία στο εσωτερικό που διαφωνεί. Απορρίπτω τις συζητήσεις περί δεξιά στροφής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης, προς τέρψιν των «εκσυγχρονιστών» και απογοήτευση των λεγόμενων Δεξιών στελεχών.

Ουδείς έγινε …σοφότερος στη ΝΔ αλλά και στο δημοσιογραφικό κόσμο από την απάντηση Μητσοτάκη για το πολιτικό μέλλον του, με δεδομένο ότι τα σενάρια μεταπήδησης σε κάποια ευρωπαϊκή θέση εξακολουθούν να οργιάζουν…

«Έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023 και θα φάνταζε λίγο αλαζονικό και αυτοαναφορικό να ασχολούμαστε με το τι θα γίνει το 2027. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως δεν έχω κάποιο σχέδιο μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας με πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω έως την άνοιξη του 2027», ανέφερε, κάνοντας περισσότερο διαχείριση στο συγκεκριμένο θέμα.

Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει μετά το 2027, ενώ ύστερα από δυο χρόνια στην Ε.Ε, θα υπάρξουν αλλαγές στα νευραλγικά πόστα.

Εν κατακλείδι ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ εμφανίστηκε ναι μεν προσεκτικός αλλά απέφυγε να απαντήσει  ευθέως στις μεγάλες πολιτικές προκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ