today-is-a-good-day
15.9 C
Athens

Έρχονται κίνητρα και φοροελαφρύνσεις για την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων 

Κίνητρα, φοροελαφρύνσεις, αλλά και οικονομική ενίσχυση προβλέπει το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, για την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων και την απορρόφηση τους από μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπτώσεις στη φορολογία θα καλύπτουν τις δαπάνες που θα πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις, ώστε να μπουν στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με την ένταξή τους στην Εναλλακτική Αγορά και στη κατηγορία «ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ.» (Στήριξη Επιχειρήσεων), μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν πόρους για την εφαρμογή, ανάπτυξη, επέκταση και εμπορική εκμετάλλευση ή διάθεση των καινοτόμων ιδεών τους, θα μπορούν να γίνουν μέρος ένα νέου οικοσυστήματος χρηματοδότησης, που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάδειξη νέων δυναμικών εταιρειών. Η κίνηση αυτή μπορεί να τους αποφέρει φθηνά κεφάλαια έως 5 εκατ. ευρώ, που θα τους προσφερθούν μέσω Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών, αξιοποιώντας το δίκτυο Μελών του ΧΑ.

Σε ό,τι αφορά στις φοροελαφρύνσεις, το σχέδιο προβλέπει εκπτώσεις ακόμα και 100% για δαπάνες που απαιτούνται προκειμένου οι μικρές επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Επιπλέον, θα δοθούν κίνητρα που θα επιτρέψουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια και δαπάνες τεχνολογίας, με αυξημένες αποσβέσεις που ίσως υπερβαίνουν και το 100% της δαπάνης. Θα αφορούν μικρές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη βιομηχανική καινοτομία και σε βασικές τεχνολογίες, με στόχο τη μετατροπή των τεχνολογικών καινοτομιών σε βιώσιμα προϊόντα με πραγματικές εμπορικές δυνατότητες.

 Συνέργειες 

Παράλληλα, αναμορφώνεται και το πλαίσιο κινήτρων για συνέργειες και συμπράξεις με τη βιομηχανία και μεγάλες επιχειρήσεις. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι η διεύρυνση και ενίσχυση των φοροαπαλλαγών για συγχωνεύσεις ή απορρόφηση μικρών από μεγάλες επιχειρήσεις, και όχι μόνο από μεσαίες. Οι νέες παρεμβάσεις θα συμπληρώσουν το πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύσει σήμερα για τις συγχωνεύσεις, το οποίο προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί για 9 έτη μετά τη συγχώνευση. Ωστόσο, κρίνεται ότι δεν αποδίδει τα μέγιστα και γι’ αυτό εξετάζονται νέα υψηλότερα φορο-μπόνους.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν όχι μόνον μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες (όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, προγραμματιστές κ.ά.) ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω και να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί, καθώς οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο και για ένταξη στα προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 95% απασχολεί έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ