today-is-a-good-day
15.7 C
Athens

Έρχονται το «ψηφιακό πελατολόγιο» και πλατφόρμα για διασταυρώσεις ανασφάλιστων οχημάτων και απλήρωτα τέλη

Σφίγγει ο κλοιός για επαγγελματικές επιχειρήσεις και οχήματα από την ΑΑΔΕ με στόχο να περιοριστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής. Από τον Σεπτέμβριο γιατροί, συνεργεία αυτοκινήτων, εταιρείες πάρκινγκ και ενοικίασης οχημάτων, γυμναστήρια, ξενοδοχεία κι επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκδρομών θα υποχρεωθούν να τηρούν το Ψηφιακό Πελατολόγιο, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis.
Στο Ψηφιακό Πελατολόγιο θα πρέπει οι επιχειρήσεις να καταχωρούν τον αριθμό των πελατών τους και θα γίνεται διασταύρωση με τον αριθμό των αποδείξεων που θα εκδίδουν και θα διαβιβάζονται στα ηλεκτρονικά βιβλία myData. Σε περίπτωση που δηλώνεται μικρός αριθμός πελατών, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιούν επιτόποιους ελέγχους στις επιχειρήσεις.

Ειδικά για τα συνεργεία αυτοκίνητων γίνεται αναλυτική καταγραφή από το υπουργείο Μεταφορών, ώστε η ΑΑΔΕ να μπορεί να εντοπίσει ποια είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να ενταχθούν στο Ψηφιακό Πελατολόγιο. Στο Μητρώο που ετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών θα καταχωρηθούν στοιχεία, όπως ο συνολικός αριθμός των συνεργείων στη χώρα, εάν πρόκειται για ιδιωτικά ή δημόσια, την κατηγορία των συνεργείων (για βαριά ή ελαφρά οχήματα), τον αριθμό των υπεύθυνων τεχνικών, τις κτιριακές εγκαταστάσεις κλπ.

Τέλη κυκλοφορίας και ανασφάλιστα οχήματα
Παράλληλα, από τον επόμενο μήνα η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα αναπτύξουν μια ειδική πλατφόρμα ώστε να εντοπιστούν ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Οι έλεγχοι θα διεξάγονται μια φορά το εξάμηνο και τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα ξεκινούν από τα 250 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ανάλογα με την παράβαση, σε περίπτωση υποτροπής, ακόμα και τα 30.000 ευρώ.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ θα θέσει σε λειτουργία μια ακόμα εφαρμογή, με την οποία θα ενημερώνεται αυτόματα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) για τυχόν μεταβολές ώστε να εντοπίζει περίεργες αυξήσεις κεφαλαίου, τυχόν αλλαγές στη μετοχική σύνθεση, αλλά και επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ